Finlandiya'da NATO sesleri! Genç bir kadının önünde büyük bir sınav

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna AB
Finlandiya'da NATO sesleri! Genç bir kadının önünde büyük bir sınav
36 yaşında dünyanın en genç başbakanı olan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, tarihi bir dönemeçte ülkesinin başında. Fotoğraf: Reuters

5.5 milyon nüfuslu küçük ama büyük bir refah ülkesi olan Finlandiya tarihi bir seçimle karşı karşıya. 1956 yılından bu yana askeri olarak tarafsız olan ülke Ukrayna'da olanlardan sonra ciddi şekilde NATO ihtimalini düşünmeye başladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırılar ilk haftasını devirdi. Rus orduları kilometrelerce konvoy ile başkent Kiev’e ilerliyor. 500 bini aşkın Ukraynalı ülkesini terk etti. 18-60 yaş arası erkeklerin sınırlar dışına çıkması yasak. Yedek ordu göreve çağırıldı. Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy Kiev’de ülkesini bekliyor.

Rusya bütün argümanını sınırlarında yeni bir NATO üyesi istemesi üzerine kurarken Rusya’nın başka bir komşusu olan Finlandiya NATO üyeliğini konuşuyor. Böyle bir atmosferde halk NATO konusunda bölünmüş durumda. Devlet kanalı Yle’nin 23-25 Şubat tarihinde düzenlediği bir ankete göre 5.5 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 53’ü Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılmak istiyor.

Halk beş gün içinde 50 bin imza toplayarak konunun parlamentoda görüşülmesi için başvurdu. Örgüte katılmak gerektiğini düşünenler Finlandiya’nın daha iyi korunacağından emin.

Seçildiğinde dünyanın en genç başbakanlarından biri olan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin dün Meclis’teki kapalı NATO oturumuna katıldı. Pek çok parlamenter bu atmosferde NATO üyeliğini referanduma götürmenin doğru olmayacağı görüşünde birleşti.

Finlandiya'da NATO sesleri! Genç bir kadının önünde büyük bir sınav - Resim : 1

'BİR ANKETİN SONUCUNA GÖRE KARAR VEREMEYİZ'

Marin oturum sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Finlandiya’da NATO’ya katılmak yönünde bir görüş olduğu doğru. Fakat bu sorun dikkatle ele alınmalı, kararlarımızı bir anketin sorucuna göre veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de başbakan gibi konuya dikkatle yaklaşırken, “NATO’ya katılacak olmanın tamamen bir güvenlik sağlayacağını düşünmek kolay. Ama karşı yaptırımları da düşünmek zorundayız. Bu Rusya’yı caydırıcı önlemler almaya zorlayabilir” ifadelerini kullandı.

Başkent Helsinki hareketli günler geçiriyor. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto NATO tartışmalarının yeni olmadığını aktarırken Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün direktörü Profesör Mika Aaltola, “Rusya ile ilişkimiz çöktü. Finlandiya’nın denge üzerine kurduğu bir ilişkiydi bu. Şimdi başka şeyler düşünmemiz gerekiyor” demekte.

Finlandiya'da NATO sesleri! Genç bir kadının önünde büyük bir sınav - Resim : 2

NATO ÜLKESİ DEĞİLLER AMA AB ÜYELİĞİ VAR

Finlandiya ve komşusu İsveç NATO üyesi değil ancak iki ülke de AB’nin içinde ve NATO ile yakın işbirlikleri bulunuyor. Finlandiya’nın eski başbakanı Alexander Stubb geçmişte Afganistan’a asker gönderdiklerini ve Avrupa’daki pek çok operasyona katıldıklarını aktarıyor.

Finlandiyalı siyaset araştırmacısı Salonius-Pasternak halkın konuya pragmatik baktığını aktarıyor. Pek çok Fin, NATO’ya üye olmaları durumunda Rusların ülkelerini işgal etmeye kalkışamayacağını düşünüyor. Eski Başbakan Stubb sıkı bir NATO destekçisi ve “NATO’ya katılmak için bir fırsat penceresi var fakat insanlar şu an çok duygusal, muhtemelen şimdi katılmak için iyi bir fırsat değil” demekte.

Eski başbakan ‘öfke ile kalkıp zarar ile oturmak’ istemezken ülkenin saygın gazetelerinden Hufvudstadsbladet’in yayın yönetmeni Erja Yläjärvi köşesinde şu ifadeleri kullanıyor: Finlandiya için kolay bir çözüm yok çünkü Putin’in zihninden etkilenemeyiz. Ne kadar ileri gitmek istediğini, ne kadar aklı selim düşündüğünü, planlarının ne kadar büyük olduğunu bilemeyiz” ifadelerini kullandı.

Stockholm’deki bir diplomata göre son birkaç günde yaşananlar ‘güvenlik politikasında bir deprem’ yarattı.

MÜHİMMAT GÖNDERDİLER

Öte yandan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO’ya yakınlaşan ülke politikası gereği Ukrayna’ya yardım yapılacağını söyledi. Savunma Bakanı Antti Kaikkonen bu yardımları şöyle açıkladı; 2 bin 500 tüfek, 150 bin mermi, bin 500 tanksavar ve 70 bin gıda kolisi.

Sovyetler Birliği 1956 yılında ülkedeki son deniz üssünü bıraktığından beri Finlandiya, askeri olarak tarafsız bir politika çiziyordu. NATO üyesi Baltık ülkeleri de Ukrayna’ya Rusya ile savaşta kullanılacak yardımlar gönderiyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Le Monde'da Anne-Françoise Hivert imzasıyla yayımlanan 'Guerre en Ukraine : l’opinion finlandaise bascule en faveur d’une adhésion à l’OTAN' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

AB Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı