Rusya'nın Ukrayna saldırılarında kaç asker hayatını kaybetti?

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya
Rusya'nın Ukrayna saldırılarında kaç asker hayatını kaybetti?
Ukraynalı askerler Kiev merkez tren istasyonunda. Fotoğraf: Reuters

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarında askeri kayıplara ilişkin düzenli sayı vermiyor. Batı iki tarafın da kayıplarını anlamaya çalışıyor. Hastaneye girip çıkan ambulans sayılarından tahmin yürütülüyor.

Rusya bir haftadır aralıksız bir şekilde Ukrayna’yı vuruyor. Harkov’da hedef gözetilmezken Rus birlikleri başkent Kiev’e ilerliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy film gibi olan hayatına yeni bir sahne daha ekledi. Ukrayna lideri ülkesini terk etmiyor ve Rus saldırılarına karşı başkentte direniyor.

Batı Rusya’ya tarihte ender görülen şekilde büyük yaptırımlar uyguluyor. Rus uçaklarının dünyanın batısında uçabilecekleri bir bölge kalmadı. SWIFT’ten çıkarılan Rus bankaları sebebiyle bazı Rusların kredi kartları çalışmıyor. Ruble dolar karşısında tarihi dipte. Rusya Merkez Bankası 630 milyar dolarlık rezervine güveniyor.

Rusya 2014’te de Kırım’ı ilhak etmiş ve burada bir ayda yaklaşık 400 Rus askeri hayatını kaybetmişti. Amerikalı ve Avrupalı kaynaklara göre; Ukrayna’daki kayıpları çok daha fazla. Bugün Rusya ve Ukraynalı askerlerin ne kadarının yedi günlük operasyonlar boyunca hayatını kaybettiğini hesaplamak zor.

Pentagon bazı bölgelerde Rus askerlerinin savaşmaya istekli olmadığını iddia ediyor. Amerikalı yetkililer Harkov’un bir günde düşmesini bekliyordu ancak, Rus bombardımanına rağmen şehir günlerdir direniyor.

Rusya'nın Ukrayna saldırılarında kaç asker hayatını kaybetti? - Resim : 1

'ZARAR ÇOK DAHA YÜKSEK'

Rusya kayıplarına ilişkin resmi açıklamalarda bulunmuyor ancak Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Igor Konsahenkov Pazar günü resmi olarak ‘ölü ve yaralılar’ olduğunu açıkladı. Konsahenkov sayı vermezken Ukraynalıların kayıplarının çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Ukraynalılar 5 bin 300’den fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini söylüyor.

Amerikalı bir yetkili pazartesi günü Rusların yaklaşık 2 bin kaybı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bu rakamı iki Avrupalı kaynak da doğruladı. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise Ukraynalıların da benzer kayıpları olduğunu düşünüyor. İki tarafın da bin 500 kaybı olduğunu aktarıyor.

AMBULANS GİRİŞ ÇIKIŞLARI TAKİP EDİLİYOR

Belarus’ta kurulan Rus askeri hastanelerine giriş çıkış yapan ambulans sayısından da Rusların kayıpları ve yaralıları tahmin edilmeye çalışılıyor. Eski NATO Komutanı James G. Stavridis’e göre raporlar yaklaşık 4 bin Rus askerinin hayatını yitirdiğini gösteriyor. Stavridis, “Eğer Rusların kayıpları bu seviyedeyse, Putin’in bunu içeride açıklaması zor olacak” diyor.

Ukrayna hükümeti askerdeki oğullarının durumunu merak eden Rus aileler için bir internet sitesi kurdu. Burada hayatını kaybeden Rus askerlerinin bilgileri ve esir alınan askerlerin fotoğraf, videoları yer alıyor. Fotoğraf ve videolar günlük olarak güncelleniyor. 200rf.com isimli internet sitesi adını Sovyetler Birliği’nde askerlerin naaşını bölgelerine gönderirken kullanılan Kargo 200 isimli kod bilgisinden alıyor.

RUS ASKERİN ANNESİNE MESAJINI OKUDU

Pazartesi günü Ukrayna’nın BM elçisi Sergiy Kyslytsya Genel Kurul öncesinde bir Rus askerinin annesine gönderdiğini söylediği son mesajı okudu: 

Bizi karşılayacakları söylendi, onlar kendilerini zırhlı araçların altına atıyorlar, tekerleklerin altına atıyorlar, geçmemize izin vermiyorlar.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov pazartesi günü yaptığı açıklamada silahlarını bırakacak Rus askerlerine para ve af önerdi. Reznikov, “Kriminal emirleri uygulamayın. Size tam bir af öneriyoruz ve silahlarınızı bırakırsanız 5 milyon ruble vereceğiz. İşgalci gibi davranmaya devam edecekler için merhamet olmayacak” dedi.

Rus Milletvekili Boris Chernyshev’e göre sosyal medyada Rus askerlerinin hayatını kaybettiğini gösteren görüntüler dezenformasyon içeriyor. Vekil, “İnsanlar sahte videolar gösteriyor, sözde ölen askerlerimizi gösteriyorlar. Bunların hepsinin durması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Rusya’da yayımlanan tartışma programlarında hükümetin Kiev’i ele geçirme arzusu açıkça konuşuluyor. Şahin tutumuyla bilinen güvenlik konularında uzman Rus gazeteci Igor Korotchenko, “Kiev’in düşmesi üç dört günlük bir mesele, ne kadar tam bilmiyorum” diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times’ta Helene Cooper ve Eric Schmitt imzası ile yayınlanan ‘Russian Troop Deaths Expose a Potential Weakness of Putin’s Strategy’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Guardian

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı