Cephede durum nasıl? 'Ana yolları kullanmaları...'

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Cephede durum nasıl? 'Ana yolları kullanmaları...'
Ukrayna askerleri Harkov'un dışında Rus saldırılarını gözlüyor. Fotoğraf: REUTERS/Antonio Bronic

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 10. gününde. Rus orduları başkent Kiev'e yaklaşırken cephede sıcak çatışmalar devam ediyor. İki tarafın durumu nasıl? Cephede askeri hareketlilikte dikkat çeken noktalar neler? Askeri uzmanlar tanksavarları neden kritik buluyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 10’uncu gününe girdi. Bütün dünya Zaporijya Nükleer Santralı’na Rusya’nın düzenlediği saldırıyı konuşuyor. Kuzey Kore’nin ABD’ye yönelik nükleer tehditlerinden sonra dünya tekrar Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ile nükleeri konuşmaya başladı. Saldırı böyle bir iklimde meydana gelirken iki tarafın da kara güçleri arasındaki durum nasıl?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin dün verdiği bilgilere göre bir haftada 9 bin Rus askeri hayatını kaybetti. Rusya ise yine dün yaptığı açıklamada 3 bin Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

'TANKSAVARLAR ÖNEMLİ'

Peki kara birliklerinin sahadaki çatışmaları nasıl geçiyor? Ukrayna ordusuna mühimmatın büyük bir kısmı Batı ülkeleri tarafından veriliyor. Bu mühimmatlar arasında tanksavarlar son derece önemli. Öyle ki yerel yönetimler halkın anlayabileceği şekilde Rus zırhlı araçlarının hassas noktalarını gösteriyor ve bu noktaların vurulmasını istiyor.

Rusların hava saldırıları Ukrayna’ya büyük zarar veriyor, bu sebepten Zelenski başta olmak üzere Ukraynalı yetkililer Batı’dan savaş uçakları talep ediyor. Batılı kaynaklara göre; Rusya tarafı askeri operasyonu bir savaşmış gibi yansıtmak istemediği için günlük olarak bilanço açıklamıyor ve askerlerinin hangi bölgeleri aldığını da sıklıkla duyurmuyor.

ABD’li yetkililer Ukrayna ordusunun direncinin umduklarından fazla olduğunu söylüyor ancak Rus ordusu Ukrayna ordusundan kıyaslanmayacak şekilde daha güçlü. ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin eski komutanı Frederick B. Hodges’a göre kara muharebelerinde saha koşullarına adapte olmanın büyük avantajı var. Hodges, “Savaş her zaman düşündüğünüzden daha farklı olur, hızlı öğrenen ve adapte olan taraf kazanır” diyor.

Cephede durum nasıl? 'Ana yolları kullanmaları...' - Resim : 1

170 BİN AKTİF GÖREVLİ ASKERİ VARDI

Ukrayna kara Avrupası’nın sayıca büyük ordularından biri 170 bin aktif görevde askeri, 100 bin kişilik rezerv ordusu (18-60 yaş arasındaki herkes çağırıldı) ve 100 bin emekli askeri bulunuyor. Pek çok gönüllü de orduya yazılıyor.

2014 yılında Kırım’ın ilhakından bu yana Ukrayna’da askeri bir hareketlilik var. Doğu’daki Donbas bölgesinde çatışmalar devam ederken Ruslar ile nasıl savaşacağını bilen pek çok asker bölgede bulunuyor.

ABD 2014 yılından bu yana Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık silah sağladı. Lviv’in batısındaki Yavoriv Askeri Eğitim Kampı’nda Amerikalılar Ukrayna ordusundan 27 bin askere eğitim verdi. NATO Sekreteri Jens Stoltenberg’e göre; Ukraynalı askerler beklenenden çok daha iyi şekilde Ruslara karşı mücadele etti.

Ukrayna Ordusu Rusların şehirlere olan ilerlemesini durdurmak için kendi köprülerini vuruyor. ABD’li askeri analist Thomas Bullock’a göre Ukrayna güçleri Rus kuvvetlerini pusuya düşürmek konusunda başarılı olmuşa benziyor. Bullock, “Ruslar çamura saplanmamak için ana yollardan giriyor. Böylece konvoyları ve ikmal rotaları Ukrayna saldırılarına açık hale geliyor” demekte.

Irak ve Afganistan savaşlarında ABD ordusuna danışmanlık veren Frederick W. Kagan mekanize birlikler ile birlikte Ukrayna ordusunda mücadele etmenin zor olduğunu anlatıyor. Kagan’a göre Ukrayna birliklerinin direnişi Rus kuvvetlerini sıkıştırdığını ve birliklerin desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

New York Times gazetesinde yer alan bir analize göre Rusların küçük birlikler ile karada hareket etmesi Ukrayna hanesine savunma konusunda artı yazıyor.

Öte yandan Rus birliklerinin tanklarla Ukrayna’nın başkenti Kiev’e her an girebileceği belirtilirken, kent halkı barikatlar kurarak ve hendekler kazarak düşmanı bekliyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Eric Schmitt, Helene Cooper ve Julian E. Barnes imzasıyla yayımlanan 'How Ukraine’s Military Has Resisted Russia So Far' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel