İşte Ukrayna direnişinin kritik isimleri

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
İşte Ukrayna direnişinin kritik isimleri
Vitali Kliçko (soldan birinci), kare içindeki fotoğraflar sırasıyla: Harkov Belediye Başkanı Igor Terehov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko

Ukrayna, Rusya'nın saldırılarına karşı direnişini sürdürürken bu direnişte halka moral ve motivasyon aşılayan isimlerin başında Volodimir Zelenski yer alıyor. Ancak Zelenski'nin yanı sıra direnişte kritik roller üstlenen ve öne çıkan başka isimler de var. İşte o isimlerden dördü...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 4 Mart tarihi 9. gün olarak kayıtlara geçiyor. Rus uçaklarının hava saldırısı devam ederken Ukrayna'nın direnişi de sürüyor. Mücadelenin halka inmesini ve ülke genelinde topyekün bir direnişe dönüşmesini sağlayanlar arasında da ülkenin lider isimleri yer almakta.

Bu noktada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle birlikte dört isim daha "kare as" gibi öne çıkmakta.

📌Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba

📌Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko

📌Harkov Belediye Başkanı Igor Terehov

📌Ukrayna Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko

İsim isim ilerlemekte fayda var.

İşte Ukrayna direnişinin kritik isimleri - Resim : 1

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI DMİTRO KULEBA:

Dışişleri Bakanı olarak Kuleba, gerilimin tırmandığı süreçte diğer ülkeleri Ukrayna'yı desteklemeye çağırmakla sorumluydu. Özellikle ABD, Birleşik Krallık ve AB, Ukrayna'ya açık bir şekilde destek vermekte.

Kuleba aynı zamanda Kasım 2021'den bu yana NATO'nun merkezi Brüksel'de Avrupalı liderlerle diplomatik görüşmelerde bulunuyor ve onları potansiyel bir askeri harekata hazırlanmaya çağırıyor.

Aynı zamanda Ukrayna'yı NATO'ya sokmaya da oldukça istekli olan Kuleba, Atlantic Council adlı bir düşünce kuruluşu için yazdığı makalede “Ukrayna'nın, Rus saldırganlığına başarıyla karşı koymasıyla sadece kendisini değil, Baltık Denizi ve Karadeniz arasındaki geniş bölgeyi de korumak adına” NATO için güçlü bir aday olduğunu öne sürüyordu.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI VİTALİ KLİÇKO:

Eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Kliçko, aynı zamanda devlet tarafından “Ukrayna'nın Kahramanı” madalyasıyla ödüllendirilmiş bir isim. Açık bir şekilde Turuncu Devrimi destekleyen Kliçko, erkek kardeşi Vladimir ile 2000'lere damga vurmuş ve iki kardeş bütün ağır sıklet kemerlerini uzun süre ellerinde tutmuştu.

Aktif kariyerinden politikaya atılan ve bağımsız, yüzü Avrupa'ya, AB'ye dönük bir Ukrayna'yı destekleyen Kliçko, 2014'te Kiev Belediye Başkanı seçildi. Ülkedeki gençler için adeta idol olan Kliçko Kardeşler, Rusya'ya karşı savaşacaklarını duyurdular.

Vitali Kliçko, “Ölmeye hazırız” derken Vladimir Kliçko da orduya katıldığını duyurdu. Bu hamleler boks dünyasının da gözlerini Ukrayna'ya çevirmesini sağladı. Dünya ağır sıklet boks şampiyonu Tyson Fury, Ukrayna'ya destek mesajları veriyor. Öte yandan bir diğer dünyaca ünlü Ukraynalı boksör Oleksandr Usyk de savaşmak için ülkesine dönmeye karar verdi.

HARKOV BELEDİYE BAŞKANI IGOR TEREHOV:

Savaş çıkmadan önce bir kesimin aklında ufak tefek soru işaretleri vardı: Harkov'un tavrı ne olacak? Zelenski, “Rusya gerilimi tırmandırmaya karar verirse, elbette bunu tarihsel olarak eskiden Rusya ile aile bağları olan insanların bulunduğu topraklarda yapacaklar. İlk olarak Harkov işgal edilebilir” tahmininde bulunurken en kritik açıklama Terehov'dan gelmişti:

“Buradaki insanlar Ukrayna'yı seviyor çünkü Ukraynalılar da burada yaşıyor. Evet, Rusça konuşuyoruz. 'Harkov vatandaşları Ukrayna'nın Rusya ile dost olmasını ister mi' diye sorarsanız, cevap kesinlikle evet. Ama savaş istiyorlar mı? Hayır. Rusya'nın bir parçası olmamızı mı istiyorlar? Tabii ki değil. Şehri kimseye vermeyeceğiz. Harkov'u savunmak için omuz omuza olacağız.”

O günden bu yana Harkov direniyor. 3 Mart'ta Terehov yine bir açıklama yaparak “Ortada 'Şehir vazgeçecek mi' diye bir soru yok! Vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Terehov aynı zamanda Telegram üzerinden Harkov'a yapılan saldırıları da tüm detaylarıyla halkı ve dünyayla paylaşıyor.

UKRAYNA ESKİ DEVLET BAŞKANI PETRO POROŞENKO

Poroşenko, Donbas bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçılardan kömür satın aldığı gerekçesiyle “vatana ihanet” ve “terörizme finansman sağlamakla” suçlamalarıyla yargılanıyordu. Mal varlığı dondurulan Poroşenko, dava için Polonya'dan Kiev'e döndü. Saldırılar patlak verdiğinde ise eline silahını alıp sokaklara indi.

Kendisi de Putin'e ve Rusya'nın genişleme politikalarına karşı olan Poroşenko, yolsuzlukla suçlanmaktaydı. Lakin özellikle CNN'e verdiği röportajda çarpıcı ifadeleriyle direnişin boyutlarını da dünyaya yansıtmış oldu.

Elinde kalaşnikofla çıktığı yayında “Ülkeyi kurtarmak için hayatınızı potansiyel olarak feda ettiğinize inanıyor musunuz?” soruna “Kiev'de kalıyorsanız hazır olmalısınız. Hazır mıyım?.. Maalesef evet” yanıtını vermişti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*CNN, BBC, The Washington Post, Marca, BT Sports, The New York Times

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya zelenski Poroşenko kliçko ukrayna rusya savaşı