Maske zorunluluğu kalktı! Peki siz bırakacak mısınız?

Fahrettin Koca koronavirüs
Maske zorunluluğu kalktı! Peki siz bırakacak mısınız?
Yaklaşık iki sene sonra açık alanda maske takma zorunluluğu kaldırılıyor. 📷: Shutterstock-Cem Selvi

Salgında bir dönemin geride kaldığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Açık ortamlarda maske zorunluluğu kalkarken kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise maske takılmayacak. Peki siz maskeyi hemen bırakabilecek misiniz?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de salgında bir dönemi dün şu sözlerle kapattı: Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak.

Açık havada maske zorunluluğu böylece resmen kaldırılırken HES kodu da tarihe karışmış oldu. Uçak, tiyatro, sinema, toplu taşıma gibi mesafenin kalmadığı alanlarda ise maske zorunluluğu devam edecek.

Peki siz maskenizi çıkaracak mısınız? Peki maskeleri çıkarmak için doğru zaman mı? Bu soruyu geçen hafta Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal’a sormuştuk. Köksal, "Bu yönde bir karar alınırsa bunu kabul edemem. Çünkü aşılanmış olsak da maskenin çok koruyucu olduğunu gözlerimizle görenlerden ve yaşayanlardanız” diyor ve şöyle devam ediyordu:

“Toplu taşıma araçlarında çok risk alırız. Toplu bulunulması gereken alanlarda özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ya da aşılanmamış olanlar için çok büyük bir risk... Hatırlatma dozunu yaptıranların sayısı çok azaldı. Çok daha fazla gevşeriz. Ölüm oranlarında ve vaka oranlarında çok fazla artış olur. Henüz bu kararları almak için çok erken.”

Maske zorunluluğu kalktı! Peki siz bırakacak mısınız? - Resim : 1

VATANDAŞ NE DÜŞÜNÜYOR?

Bir süredir iş arayan 27 yaşındaki Serpil Ağtoprak, “Maske zorunluluğunun kalkması durumunda ben de herhangi bir rahatsızlık hissetmeden maske kullanma mecburiyetinde kalmayacağım. Bence kalkmalı; veya isteyen takmalı istemeyen takmamalı. Ben zorunluluk kalkarsa takmayı düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul'da işçi olarak çalışan 31 yaşındaki Kemal Sala ise maske zorunluluğunun kalkmasını olumlu karşılayacağını ifade ederek “Bence de kalkmalı ancak kapalı mekanlarda uygulama kısmen devam edebilir” demiş, ve hastane, AVM gibi kapalı alanlarda maske takmaya devam edebileceğini söylemişti.

“Maske kullanımının kaldırılmasını onaylamıyorum” diyen 27 yaşındaki sosyal medya uzmanı Buse Erdoğan ise “Çünkü aşı yaptırmış olsak da bulaşma riski ortadan kalkmadı. Hâlâ birçok vaka çıkıyor. Bu sebeple ben maske takmaya devam ederim. Ama bu durumun insanları rehavete sokacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanıyordu.

DÜNYA MASKEYİ BIRAKMA KARARINI NASIL ALDI?

Peki dünya bu kararı nasıl aldı? Öncelikle Avrupa’nın pek çok noktasında açık alanlarda maske takma kuralının olmadığını belirtelim. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) geçen Mayıs ayında vatandaşlara şu uyarıyı yapmıştı: Tamamen aşılanan bireyler, kalabalık bir ortam içinde değillerse, bundan böyle açık havada maske takmak zorunda değil.

İngiltere ise kapalı alanlar dahil maske zorunluluğunu 27 Ocak’ta kaldırdı. Başbakan Boris Johnson yine de kalabalık mekanlarda ve vatandaşların tanımadıkları insanlarla bir araya geldiklerinde maske takmayı önerdiklerini söyledi. Resmi olarak vatandaşlara aşı sertifikası sorulması uygulaması kaldırıldı.

Southampton Üniversitesi’nden felsefe profesörü Fiona Woollard salgına karşı dikkatli olunduğu izleniminin devam etmesinin halk sağlığı için hala gerektiği olduğu görüşünde. Woollard, “Bazı insanlar zorunluluk kalktığı için maske takmak istemeyecekler ama bir davette gömlek kravat zorunlu olsa onu takarlar” değerlendirmesinde bulunuyor.

İPTAL EDİLEN PARA CEZALARI

8 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan bir İçişleri Bakanlığı genelgesi ile Türkiye genelinde her yerde maske takmak zorunlu olmuştu. Maske takmadığı için pek çok vatandaşa para cezası kesilirken bu cezaların bazıları usül yönünden iptal edilmişti.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, koronavirüsle mücadele tedbirlerine aykırı davrananlara Kabahatler Kanunu uyarınca ceza verilmesine ilişkin 14 Aralık 2020 tarihli kararını kaldırdı. Daire, salgınla mücadele kapsamındaki idari yaptırımların Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü haberglobal.com.tr'de yayınlanan 'Maskeleri atmaya hazır mıyız? -Bence de kalkmalı... -Bunu kabul edemem!' ve 'İngiltere salgını nasıl 'bitirdi'?' isimli makalelerden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

maske yasağı kaldırıldı mı? maske takmayı bırakacak mıyız? maskeler nasıl takılmalı maskeler takılacak mı? maskeler çıkacak mı?