Yasak kalktı, maske satan da üreten de düşünmeye başladı

koronavirüs
Yasak kalktı, maske satan da üreten de düşünmeye başladı
Türkiye pek çok ülke gibi açık alanda maske takmayı artık mecbur tutmuyor. Toplu taşımada ve iyi havalandırılmayan ortamlarda maske şartı devam ediyor.

Covid-19 tedbirleri kapsamında getirilen maske takma zorunluluğu iki yıl aradan sonra kaldırıldı. Kararın ardından maske satışları ciddi azaldı. Hala bazı vatandaşlar maskesini takmaya devam ederken üreticiler düşünceli.

Türkiye'de Covid-19 tedbirleri kapsamında getirilen maske takma zorunluluğu iki yıl aradan sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın,  Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamayla kaldırıldı. Ayrıca yeni dönemde herhangi bir kapalı mekana girişte HES kodu sorulmayacak.

Kararın ardından önceki dönemlere göre azalan maske satışları tamamen durma noktasına geldi. Günlük 200 bin maske üreten bazı firmalar satamadıkları için maske üretimini durdurduklarını söylemekte. 

Maskenin 'vitrin süsü' haline geldiğini söyleyen bazı eczacılar ve medikal sağlık ürünleri satanlar ise artık sadece kanser ve kronik rahatsızlığı olanların maske almaya geldiğini belirtiyor. 

'MASKE SATAMAZ OLDUK'

Şişli'de medikal sağlık ürünleri satışı yapan Fatih Aksoy, maske zorunluluğunun kalkmasının ardından maske satamaz olduklarını söylüyor. Maske zorunluluğu kaldırılmadan önce de işerinin zaten çok düştüğünü anlatan Aksoy, "Günde 1-2 kutu satıyorduk, o satışlarımızda durdu" diyor. 

Satmak için aldığı maskelerin elinde kaldığını söyleyen Aksoy, maske imalatçısı arkadaşının sabah aldığı siparişlerinin alıcı tarafından öğle saatlerine doğru iptal edildiğini de sözlerine ekliyor. 

Yasak kalktı, maske satan da üreten de düşünmeye başladı - Resim : 1'SADECE HASTALAR ALIYOR'

Şişli'deki bir başka medikal sağlık ürünleri satıcısı olan Nihat Toprak da maske satışı yapamamaktan dert yanıyor. Sadece kanser gibi dışarıda maske takmasını gerektirecek hastalığı olan sabit müşterilerine satış yaptığını belirten Toprak, maske satışının tamamen durduğunu söylemekte. Toprak, "Bu saatten sonrada birçok insanın maske alacağını sanmıyorum" diyor. 

'MASKE ARTIK VİTRİN SÜSÜ'

Kağıthane'de Eczacılık yapan Yavuz Güngör,  satmak için aldığı maskelerin artık sadece vitrin süsü olarak kaldığını söylüyor.

Maskeyi, uçak, otobüs ya da trenle yolculuk edenlerin alacağını aktaran Güngör,  Elimizdeki maskeleri bir şekilde hastalar ya da yolculuk edenler alır ama asıl pandemiyle birlikte bu işe girenlerin elinde kaldı maske" ifadelerini kullandı.

'TOPLU TAŞIMADA HALEN ZORUNLU'

İş yeri daha merkezi bir yerde olduğu için buradan geçen bazı insanların maske aldığını anlatan Kağıthane'deki bir başkar eczacı Aslı Çaylı, maske takmanın toplu taşıma araçlarında halen zorunlu olduğunu hatırlatıyor. 

Çaylı, az da olsa işe gidip gelmek için toplu taşıma kullanan vatandaşların mecburen maske aldıklarını ancak buna rağmen maske satışlarının çok düştüğünü belirtiyor.

'İŞLER BIÇAK GİBİ KESİLDİ'

Maske satışlarının tamamen durduğunu anlatan bir maske üretim firmasının Satış Müdürü Kenan Yılmaz, işlerin 'bıçak gibi kesildiğini' ve üretim yapamadıkları için mecburen işçileri işten çıkarmak zorunda kaldıklarını söylemekte.

Pandemiyle birlikte maske üretimi işine girdiklerini Söyleyen Yılmaz, tekrar 3-4 yıl önce yaptıkları iş olan iş kıyafetleri üretimine geri dönmek için uğraştıklarını belirtmekte.

'SİPARİŞLER İPTAL EDİLİYOR'

Artan ham madde maliyetlerine rağmen maske fiyatlarının her geçen gün düştüğü anlatan Yılmaz, maske takma zorunluluğun da kalkmasıyla işlerin daha da kötü oldu ifade ediyor.

Yılmaz, günlük 200 bin maske ürettiklerini şu an ise hiç üretemediklerini söylüyor. Talebin tamamen durduğunu aktaran Yılmaz, çalıştıkları dört büyük firmanın da siparişlerini iptal ettiğini anlatıyor.

'BU KARAR İÇİN ERKEN'

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal, "Aşılanmış olsak da maskenin çok koruyucu olduğunu gözlerimizle görenlerden ve yaşayanlardanız” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ya da aşılanmamış olanlar için çok büyük bir risk... Hatırlatma dozunu yaptıranların sayısı çok azaldı. Çok daha fazla gevşeriz. Ölüm oranlarında ve vaka oranlarında çok fazla artış olur. Henüz bu kararları almak için çok erken.”

 

 

Kaynak: Web Özel

koronavirüs