Sahne yeteneklerini cephede kullanan bir adam: Volodimir Zelenskiy

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya
Sahne yeteneklerini cephede kullanan bir adam: Volodimir Zelenskiy
Volodimir Zelenskiy 2016 yılında 'Kiev Akşamı' isimli televizyon programında. Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bir oyuncu ve komedyen. Şu an dünyanın belki de en ciddi atmosferinin içinde, bombaların ortasında. Kameralar önünde kazandığı yetenekler ona şimdiki mücadelesinde ne kadar yardımcı oluyor?

Volodimir Zelenskiy bundan 10 sene önce kendisini ülkesini Rusya saldırılarına karşı savunan bir kahraman olarak hayal etmiş miydi bilmiyoruz ama etmişse bile bu düşü dünyada gören tek kişi olabilir. Bugün 42 milyon Ukraynalı dışındaki bütün dünya yapacağı açıklamalar için 'ağzının içine' bakıyor dense yeri.

Günün belli anlarında çıkıp açıklama yapıyor. Başkent Kiev’de ülkesini savunduğunu söylüyor. Twitter’ı aktif kullanıyor, kritik mesajlarını bu platform aracılığı ile dünyaya duyuruyor. Yakın zamanda yaptığı bir konuşmada, “Bizi savunan bütün erkek ve kadınlar için zafer. Zafer Ukrayna’ya. Zafer kahramanlara” ifadelerini kullandı.

Cuma günü kabinesiyle birlikte sokak ışıkları ile aydınlatılan bir sokakta ama nerede olduğunu gizlemeden çektiği videoyu Twitter’a koyarak ‘ayaktayım’ mesajı verdi.

Zelenskiy şu sıralar cep telefonu kamerasından vatandaşlarına seslense de geçmişte de kameralara alışık biriydi. 2019’da Ukrayna Devlet Başkanı olduğunda bir aktör ve komedyen olarak tanınıyordu. Ukranya’nın Rusya tarafından bombalanmasının ardından Volodimir Zelenskiy’nin de oyunculuk günlerinden sergilediği performanslar sosyal medya aracılığı ile tekrar gündeme gelmeye başladı.

Sahne yeteneklerini cephede kullanan bir adam: Volodimir Zelenskiy - Resim : 1

'DURUMU İDARE ETMESİNE YARDIMCI OLUYOR'

Teksas Austin Gazetecilik Okulu’ndan Doçent Samuel Woolley, “Bence Zelenskiy’nin komedyen ve oyuncu olması şu an durumu idare etmesine çok yardımcı oluyor. Kamera önünde olmaya alışık. Eski bir performansçı” ifadelerini kullanıyor. Woolley bu krizden önce Zelenskiy’nin anketlerdeki onaylanma oranının oldukça düşük olduğunu aktarıyor.

Geçmişte ABD’de de Donald Trump, Ronald Reagen ve Arnold Scwarzenegger gibi TV dünyasından isimler politikaya atılıp üst düzey görevler almıştı. Woolley’e göre özellikle günümüz siyaseti tam bir performans oyunu. İletişim doçentine göre; Zelenskiy’in tıpkı Churchill ve Obama gibi ‘akılda kalan’ sözleri var. Örneğin batılı müttefikleri Ukrayna’dan ayrılmasını önerdiklerinde “Benim bir araca değil, cephaneye ihtiyacım var” demişti. Zelenskiy halkına duymak istedikleri şeyi söyledi.

Ukrayna'daki 'Yok böyle dans' yarışmasına katıldığı günlerden.👇

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SORUNUNDA CESURDU

Ukrayna’da uzun yıllar gazetecilik yapan şimdi Kuzey Florida Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Profesör Nataliya Roman’a göre; Zelenskiy 90’ların sonu, 2000’lerin başında komedi şovlarındaki küçük skeçlerde oynayarak adını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı daha sonra ‘Akşam köşesi’ isimli bir programda kendi skeçlerini yazmaya başladı. Roman’a göre Ukrayna’da ifade özgürlüğü sorunu olan bir zamanda Zelenskiy’nin şovu cesurcaydı.

Bu şovdan daha sonra ABD’lilerin formatı ‘Dancing with the Stars’ (Türkiye’ye Yok Böyle Dans olarak çevrilmişti) yarışmasında birinci oldu, çocuklara yönelik bir animasyon filmi olan Paddington’ı seslendirdi, aynı zamanda 'Amiral Napolyon’a Karşı' (“Rzhevskiy protiv Napoleona”) filminde de oynadı. Zelenskiy bu filmde çapkın biri olarak tasvir edilmiş, ünlü Fransız General Napoleon Bonaparte’ın ‘Rusya’yı işgali sırasındaki’ halini canlandırıyordu.

Sahne yeteneklerini cephede kullanan bir adam: Volodimir Zelenskiy - Resim : 2
Zelenskiy "Kvartal 95" isimli prodüksiyonun yapımlarından birinde. Tarih: 14 Aralık 2018. Fotoğraf: Shutterstock

DEVLET BAŞKANI SEÇİLEN LİSE ÖĞRETMENİNDEN GERÇEĞE

Zelenskiy Ukrayna popüler kültür sahnesinde en büyük çıkışını ise ‘Halkın hizmetkarları’ isimli televizyon dizisi ile yakaladı. Kendisi bu dizide devlet başkanı seçilen bir lise öğretmenini canlandırıyordu.

Roman, Zelenskiy 2019 yılında başkanlık için yarıştığında şüpheci bakıyormuş. Hala o zaman ortaya tam bir politika koymadığını soyut kavramlar üzerinden konuştuğunu söylüyor. Zelenskiy’nin başkanlık süreci hakkında bir akademik çalışma da yapan Natalie Roman’ın çalışmasında şu ifadeler yer alıyor: İnsanlar başkan seçerken onun dizide oynadığı karakter ile gerçek hayat arasındaki ayrımı yapamadı.

Başka bir iletişim Profesörü Jennifer Mercieca, Zelenskiy’nin halkı ile kurduğu bağı ‘ulaşılabilir olmak’ Putin halkı ile kurduğu bağı ise ‘otoriter olmak, itaat edilmek ve saygı duyulmak’ olduğunu söyledi.

Profesör Nataile Roman’a göre; Zelenskiy’nin liderliği üzerine Ukrayna’da yürütülen tartışmaların hepsi Rusya saldırılarından sonra rafa kaldırıldı. Bir komedyen gerçek bir lidere dönüştü.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Washington Post gazetesinde Travis M. Andrews ve Ashley Fetters Maloy imzası ile yayımlanan ‘Zelensky’s past as an entertainer may have prepared him for his most crucial role’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Volodimir Zelenskiy