Bu haberleri okudunuz mu? TOGG, Twitter, Antalya, Beşiktaş...

Haber Global
Bu haberleri okudunuz mu? TOGG, Twitter, Antalya, Beşiktaş...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Referandumların kısa tarihi... | Türkiye ne zaman seçim dışında sandığa gitti?

Türkiye başörtüsü anayasa değişikliğini tartışıyor. Bu değişikliği yapmanın yolu referandumdan geçiyor. Halk bugüne kadar yedi kez kendisine sorulan tek bir soruyu yanıtlamak için oy pusulasını eline aldı. Kimisinde siyasi yasaklar kalktı, kimisinde yönetim biçimi değiştirildi.

Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...'

Akdeniz'in incisi Antalya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte Türkiye'de hareketlenen şehirlerden biri oldu. Yıllardır Rusların ilgi odağı olan bu şehrin yaşadıklarını Haberglobal.com.tr Web Özel servisinin hazırladığı iki bölümlük 'Antalya' serisinde ele alıyoruz. Önce emlak piyasası...

Birleşik Krallık'ta yeni başbakan Rishi Sunak! Yıldızı nasıl parladı?

Birleşik Krallık, 7 haftada 3. başbakanıyla tanıştı. Boris Johnson'ın istifasının ardından göreve gelen Liz Truss'ın istifayla sonuçlanan 45 günlük macerasının ardından ülkenin yeni başbakanı eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oldu. Peki ülkenin ilk Hint asıllı başbakanının yıldızı nasıl parladı?

İstanbul'da binalar neden çöküyor? 'Deprem yokmuş gibi...'

İstanbul'da yıllardır var olan, Mayıs 2021'de çöken Hilal Apartmanı'yla da iyice alevlenen yapı stoğu tartışması, Küçükçekmece'deki bir inşaat alanının istinat duvarı ve yakınındaki bir üniversite binasının çöktüğü olayla yine gündeme geldi. Peki sorun ne boyutta? İstanbul'da ipin ucu nerede kaçtı?

Amasra soruşturması nasıl ilerleyecek? | Bilirkişi raporları, iddianame, kara kutu...

Türkiye maalesef başta Soma olmak üzere yakın geçmişte pek çok maden kazası soruşturmasına tanıklık etti. Bartın'daki patlamanın soruşturması halihazırda başladı, peki süreç nasıl ilerleyecek? Savcılar kazadan sonra neleri araştırıyor? Madenlerde kara kutu var mı?

Dünya ekonomisinde son durum: Bir tarafta enflasyon, bir tarafta durdurulamayan lüks!

Lüks ürün pazarının 2022 yılında rekor kırması bekleniyor. Pazarın en büyüğü LVMH'nin güçlü bilançosu bunun işareti. Uzmanlara göre 'intikam alışverişi' etkili. Lüks ürün analistleri fiyat etiketlerinin bazıları için bir anlam ifade etmediğini söylüyor.

Antalya-2 | Rus göçmenler kent sosyolojisini nasıl etkiliyor?

Antalya uzun yıllardır Rus akınına uğrayan bir kent. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve kısmi seferberlik ilanı ile kente gelen Rus vatandaşı sayısında hatırı sayılır bir artış yaşandı. Peki Ruslar Antalya'da hangi mahallelerde yoğun olarak yaşıyor? Kente gelen Ukraynalılar ile komşu oluyorlar mı?

Neymar da son kez deneyecek... 'Gölgelerden' çıkmak için!

Brezilya'nın yıldızı Neymar; Cristiano Ronaldo ve Messi gibi son kez Dünya Kupası sahnesine çıkacak. Kulüp kariyerinde bu ikilinin gölgesinde kalan Neymar, kupada zafere ulaşarak milli takımda da Pele ve Ronaldo'nun gölgesinden çıkmak istiyor. Bu kez şansı hiç olmadığı kadar yüksek!

Almanya ve Fransa nerede anlaşamıyor? Toplantıları neden erteliyorlar?

Biri Avrupa Birliği'ne ekonomik, biri siyasi açıdan yaklaşıyor. Ortak buluşmalarını gerçekleştirmiyor, enerji konusunda fikir birliğine varamıyorlar. Almanya ve Fransa arasındaki sorunlar kapalı kapılardan taşmaya başladı.

Mona Lisa kurşun geçirmez camın arkasında | Sanat eserlerine saldırıların kısa tarihi

Son dönemde sanat eserlerine yönelik saldırı haberleri giderek artıyor. Bugünlerde genelde iklim aktivistleri tarafından gerçekleştirilen bu saldırıların geçmişi aslında çok eskiye gidiyor. Kimisi eserlere protesto amacıyla saldırmış, kimisi de psikolojik problemler yaşadığı için...

İstilacı türler neden bir türlü bitmiyor? 'Ekolojik bir felakete yol açıyorlar'

Kıyılarımızda bulunan doğal türleri ve denizlerimizin ekolojik sistemini yok eden istilacı türler, hızla çoğalmaya devam ediyor. Bu türlerin bazıları taşıdıkları zehir nedeniyle insan sağlığına da zararlı. Peki nasıl çoğalıyorlar? Neden yok olmuyorlar?

Finlandiya'nın çılgın projesi | Deniz dibinden nasıl ısınacaklar?

Rusya'dan Avrupa'ya gaz tedarikinin kısıtlanması, Avrupalı ülkeleri yeni enerji kaynakları aramaya itiyor. Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya ise çözümü Baltık Denizi'nde buldu. 2 derece sıcaklığındaki deniz suyu, özel üretilecek ısı pompaları sayesinde başkent Helsinki'nin ısıtılmasında kullanılacak.

Beşiktaş'ta kazan kalktı, Galatasaray'da büyük isyan ve Arao'nun yüzü...

Süper Lig'in 11. haftası yine kıyasıya mücadelelere sahne oldu. Beşiktaş’ta kazan kalktı, Valerian Ismael gitti. Ali Palabıyık, Galatasaray performansıyla çok tartışıldı, Arao'nun yüzündeki ifade Fenerbahçe'yi özetliyor.

Türkiye'de ne ara Cadılar Bayramı partileri başladı? Kültür emperyalizmi mi yoksa...

Keltlerin Şaman Bayramı yıllar içerisinde Cadılar Bayramı halini aldı. Türkiye'de son yıllarda Ekim ayının sonunda eğlence merkezi ve bazı okullarda etkinlikler düzenlendiği görülüyor. Peki bu etkinliğin tarihçesi ne? Türkiye'de ne zamandan beri gündemde?

8 soruda 8 milyar insan | Ne kadar hazırız? 2100 neden önemli?

Dünya nüfusu 15 Kasım'da 8 milyara ulaşacak. Öngörüler, bu artışın bir süre daha devam edeceği ve pik yaptıktan sonra düşmeye başlayacağı yönünde. İnsanlık tarihi nüfus patlamaları, savaşlar, salgınlar ve iklim değişikliği gibi pek çok olaya tanıklık etti. Peki 8 milyar ne anlama geliyor?

Kızılderili, Asyalı, siyahi... Ülkelerinin ilkleri olan liderler...

Ekonomik durumu sebebiyle, göreve gelmeden 'zenginlerin başbakanı' olarak eleştirilen Hint asıllı Rishi Sunak, Birleşik Krallık tarihinin beyaz ırktan olmayan ilk başbakanı oldu. 20. yüzyılla birlikte bulundukları ülkede gücü elinde bulunduran ırktan olmayan kişilerin lider olduklarına tanık olundu.

Elon Musk Twitter ile ne yapacak? Neden elinde bir lavabo ile binaya girdi?

Ve aylar süren düğüm çözüldü, Twitter resmen Elon Musk'ın oluyor. Musk şirkette neleri değiştirecek? Twitter'a neden talip oldu? Musk'tan sonra platform nasıl bir yer olabilir?

Ismael'i sona götüren süreçte neler yaşandı? Taktik krizi... Yapılmayan hamleler...

Beşiktaş'ta Valerien Ismael dönemi sona erdi. Bu sezon zaman zaman heyecan verici oyunlar oynayan ve sonuçlar da alan Beşiktaş'ta son 6 haftada alınan 3 beraberlik, 2 mağlubiyet ve 1 galibiyet Ismael döneminin sonunu getirdi. Peki genel olarak yanlış giden neydi? Siyah-beyazlıları şimdi ne bekliyor?

'İnce hastalık' verem neden yine gündemde? DSÖ uyarıyor...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen sene olduğu gibi bu sene de verem (tüberküloz) vakalarındaki artışa ilişkin uyarılarda bulundu. Peki artışın sebebi ne? Geçmişte vereme karşı büyük bir mücadele vermiş ve hala aktif 173 verem savaş dispanserinin bulunduğu Türkiye'de tablo nasıl?

Altındaki düşüşün sebebi ne? Gözler ABD Merkez Bankası'nda...

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağı beklentisi ile geçtiğimiz hafta geriledi. Ancak uzmanlar Fed'in faiz artırımın sonuna gelindiğinin sinyalini vermesi halinde altın fiyatlarının yükselebileceğini öngörüyor. İç piyasada ise dolar ve enflasyon altının yönünü etkileyebilir.

Moldova'da neler oluyor? 'Rusya gazı kesmedi ama...'

Doğu Avrupa ülkesi Moldova, bir yandan Rus enerji şirketi Gazprom'un artırdığı gaz fiyatları nedeniyle enerji krizi yaşarken, bir yandan hükümet karşıtı protestolara sahne oluyor. Protestoların ardında ucuz gaz vadeden Kremlin yanlısı bir politikacı yer alıyor.

TOGG rehberi | 10 soru 10 cevap!

TOGG seri üretime geçiyor. 2017 yılında start verilen proje tüm Türkiye'nin gündeminde. Peki TOGG kaç para olacak? Aracın özellikleri neler? Piyasaya ne zaman çıkacak?

Önce yemek yediler, sonra mesajlaştılar... Musk Twitter'dakileri kovmayı ne zaman kafaya koydu?

Elon Musk Twitter'ın yeni sahibi. Şirketi resmen devralmadan önce kovacaklarının bir listesini çıkardı. CEO Agrawal ile ilişkileri güzel başlasa da birkaç SMS işi bitirdi.

Avrupa tsunamiye karşı nasıl önlemler alıyor? Türkiye'de tsunami riski ne?

Deprem kadar deprem sonrası oluşan tsunamiler de oldukça büyük yıkıcı etkilere sahip. Fransa'da kurulan CENALT gibi kurumlar ile Avrupa tsunamiye karşı izleniyor. Türkiye'de ise Akdeniz ve Marmara'da tsunami riski mevcut.

Gezegenin oluşumuna ışık tutuyor... Mars'taki çarpışma neden önemli?

İnsanlı seyahat düşünülen Mars'ın yüzeyinin nasıl oluştuğu merak konusu. Bilim insanları, bugün Mars'a çarpan gök taşlarını anlık tespit ederek yüzeyin nasıl oluştuğuna ışık tutabiliyor. Bahse konu heyecan verici gelişmeler, uzayda kaydedilen ilk sismik olay ve göktaşı çarpması olarak belirtiliyor.

Eski Çin Devlet Başkanı Hu Jintao gözlerden uzakta mı?

Geçtiğimiz hafta ÇKP Ulusal Kongresi'nde beklenmedik bir şekilde salondan çıkarılan eski Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun bir haftadır kamuoyuna çıkmadığı, parti yetkilisi oğlunun da resmi etkinliklere katılmadığı iddia ediliyor.

Ara paslar neden azalıyor? Hala çok tehlikeli bir silah ama...

Doğru anda ve doğru hızda uygulaması ustalık gerektiren ara paslar, hala tehlikeli bir silah ancak rakamlar geçmişe nazaran daha az kullanıldıklarını da gözler önüne seriyor. Peki ara paslar neden daha az tercih edilir oldu? Kimler ara pastan vazgeçmedi? Neler değişti?

Kaynak: Web Özel

Haber Global