Elon Musk Twitter ile ne yapacak? Neden elinde bir lavabo ile binaya girdi?

Elon Musk
Elon Musk Twitter ile ne yapacak? Neden elinde bir lavabo ile binaya girdi?
Elon Musk 211 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin insanı. Fotoğraf: Shutterstock

Ve aylar süren düğüm çözüldü, Twitter resmen Elon Musk'ın oluyor. Musk şirkette neleri değiştirecek? Twitter'a neden talip oldu? Musk'tan sonra platform nasıl bir yer olabilir?

Ve beklenen oldu. Aylardır yaşanan anlaşmazlıklar, telaffuz edilen bol sıfırlı rakamlar ve birbiri ardına gelen tweetlerin ardından Elon Musk, Twitter’ı satın aldı. 44 milyar dolar karşılığında resmi devrin Cuma günü gerçekleşmesi bekleniyor. Musk satın almaya karar verdiği dükkanı önden gezen esnaf misali elinde bir ‘lavabo’ ile dün Twitter genel merkezini ziyaret etti.

Musk’ın elinde lavabo ile Twitter genel merkezine geldiğini ‘Let that sink in’ (bırak suya batsın) ifadesi ile Twitter’dan duyurdu. İngilizce bu deyim Türkçede, “Bir şeyin anlaşılması ve kişinin aklına yatması” manasına geliyor.

NEDEN LAVABO İLE GELDİ?

Musk'ın Twitter binasına girmeden önce felsefesinin anlaşılması adına elinde lavabo ile binaya giriş yaptığı düşünülüyor. Musk geçen Nisan ayının sonunda Twitter’a olan ilgisini dile getirmiş, daha sonra şirketin en büyük bireysel hissedarı olmuştu.

SATIŞTAN NEDEN VAZGEÇMİŞTİ?

Şirketi satın alma konusunda taraflar anlaştıktan sonra, Musk, platformdaki bot hesapların sayısı hakkında sağlıklı bilgi alamadığı gerekçesiyle satıştan vazgeçtiğini duyurmuştu. Bunun üzerine Twitter yetkilileri Musk’a dava açmış, ticari olarak zarara uğradıklarını savunmuştu. Taraflar arasındaki hukuki süreç devam ederken Musk satın alma kararını imzaladı. Eğer taraflar anlaşmasaydı kasım ayında duruşmaları görülecekti.

Musk, dünyanın en zengin insanı olsa bile bir çırpıda bu kadar parayı ödeyemiyor. Bu sebeple Morgan Stanley, Bank of America ve Barclays gibi dünyaca ünlü bankalar satın almayı finanse ediyor.

'TWITTER AŞIRI SAĞ VE SOLUN ELİNDE'

Peki Twitter’da bu saatten sonra neler değişecek? Elon Musk’ın platforma getirdiği en büyük eleştirilerden biri Twitter’ın 'aşırı sağ ve aşırı sol grupların elinde olması'. İş insanı bu gruplar sebebiyle platformda sağlıklı bir tartışma ortamı olmadığını savunuyor. Twitter ilk kez 2008 yılında atılan tweetleri kontrol etmek için moderasyon ekibi kurmuş, Arap Baharı’nın başlangıcı ile bu ekibi büyütmüştü.

2017 yılında başlayan ve kadınların başlarına gelen cinsel taciz vakalarını açıkladıkları #MeeToo (Ben de) hareketi sırasında kadınlar Twitter’ı hala cinsel tacizcilerin profillerini açık tuttuğu gerekçesiyle eleştirmiş, CEO Jack Dorsey, “Yeterli değiliz” açıklamasında bulunmuştu.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

HUKUK EKİBİNDEN MEMNUN DEĞİL

Elon Musk ifade özgürlüğünü savunmaları noktasında da Twitter’ın hukuk ekibini yetersiz bulduğunu geçen aylardaki tweetlerinde dile getirmişti. Bugün Twitter’ın ifade özgürlüğünü etkileyecek hukuken aldığı her karar üst düzey hukuk yetkilileri Vijaya Gadde ve Jim Baker’ın elinden geçiyor. Gadde’nin Donald Trump’ın hesabının askıya alınmasının arkasındaki isim olduğu belirtiliyor. Elon Musk, Trump’ın danışmanlar kurulundan kendi isteği ile istifa etmişti.

İfade özgürlüğü konusunda bu kadar hassas olduğunu dile getiren Elon Musk’ın bu işi belki de tam olarak yapamayacağını düşünenler de var. Bunlardan birisi ise dünyanın en zengin üçüncü insanı olan Jeff Bezos. Bezos Musk’ın hükümetler ile olan yakın ilişkilerini ima ederek ifade özgürlüğünü ne kadar koruyabileceği tartışmasını ortaya atıyor. Bezos yine de Musk’ın karmaşık durumları iyi idare ettiğini de ekliyor.

İŞE BAŞLAMADAN SİPARİŞLERİ YAPILDI

Elon Musk’ın şirketin tamamını kontrol etmeden önce ortaya attığı ‘düzenle’ seçeneği, Twitter’da yakın zamanda başlayacak. Musk’ın sözünü ettiği bir başka hamle ise Twitter’ın algoritmasını halka açmak. Yani takip etmediğiniz kişilerin tweetlerini ne sıklıkla gördüğünüz, ana sayfanıza hangi tweetin ne zaman düşeceğine nasıl karar verildiği gibi şirketin mutfağı sayılabilecek bilgileri kamu ile paylaşmaktan söz ediyor. Bunu yapabilecek mi göreceğiz? Bugün Instagram, Youtube ve Facebook gibi şirketlerin algoritması son derece gizli tutuluyor.

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey bir süre önce şirketle tüm bağlarını kopardı. Aktif CEO değil ve yönetim kurulunda da bulunmuyor. Dorsey, Twitter’ın yozlaşmış bir platform olduğunu düşünmekte ve güvenebileceği tek insanın Elon Musk olduğunu söylüyor.

TWITTER NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Musk’ın ödediği ücrete bakarsanız Twitter’ın büyüklüğü Meta’nın (Facebook, Instagram, Whatsapp) 10’da 1’i kadar. Twitter Arap Baharı’yla birlikte toplumsal olaylarda ne kadar güçlü olabildiğini bütün dünyaya gösterdi. Bu gücü tek bir insanın elinde tutuyor olması ise eleştiriye açık bir konu.

Kaynaklar: New York Times, The Verge, Washington Post, Reuters, Twitter/elonmusk, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Elon Musk