Ismael'i sona götüren süreçte neler yaşandı? Taktik krizi... Yapılmayan hamleler...

Beşiktaş
Ismael'i sona götüren süreçte neler yaşandı? Taktik krizi... Yapılmayan hamleler...
Beşiktaş'ta Valerian Ismael ile yollar ayrıldı. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Beşiktaş'ta Valerien Ismael dönemi sona erdi. Bu sezon zaman zaman heyecan verici oyunlar oynayan ve sonuçlar da alan Beşiktaş'ta son 6 haftada alınan 3 beraberlik, 2 mağlubiyet ve 1 galibiyet Ismael döneminin sonunu getirdi. Peki genel olarak yanlış giden neydi? Siyah-beyazlıları şimdi ne bekliyor?

Süper Lig'de 11. haftanın kapanış maçında Beşiktaş deplasmanda Hatayspor'a ilk dakikada 1-0 öne geçtiği maçta 2-1 mağlup oldu. Kartal bu şok sonuçla 19 puanda ve 5. sırada kaldı. Hatayspor ise puanını 10'a yükselterek 15. sıraya çıktı ve kendisini ateş hattının üzerine attı. Hatayspor'u ateş hattının üzerine atan bu sonuç, Beşiktaş Teknik Direktörü Valerien Ismael'in Beşiktaş kariyerinin sonunu getirdi. Fransız teknik direktör söz konusu müsabakadan bir gün sonra görevden alındı. Peki bu sezon zaman zaman fırtınalar estiren, rakiplerini boğan Beşiktaş'ta ne değişti?

Öncelikle rakamları masaya yatırmak gerek. Beşiktaş 11 maç sonunda 20 gol atıp 14 gol yedi. Bu da Kartal'ın maç başı 1.81 gol atıp 1.27 gol yediğini gösteriyor. Siyah-beyazlıların puan ortalaması ise 1.72... Süper Lig için ekseriyetle geçerli olan bir kural var ki o da hem gol hem de puan ortalamasında 2'nin üzerine çıkmak gerekliliği. Bunlar şampiyonluk ortalaması olarak dile getirilmekte.

Beşiktaş'ın yediği gol ortalamasının 1'in üzerinde seyretmesi ise ciddi bir sıkıntıyı ortaya koymakta. Haliyle olumlu bir sinyal vermekten uzak bu rakamlar, çatırdamaları ve en nihayetinde kopuşu beraberinde getirdi.

Ismael'i sona götüren süreçte neler yaşandı? Taktik krizi... Yapılmayan hamleler... - Resim : 1

TAKTİK KRİZİ

Ancak bunların ötesinde rahatlıkla dile getirilebilir ki Beşiktaş taraftarının önemli bir kısmı Valerien Ismael tercihine hiç sıcak bakmadı. Önce 47 yaşındaki çalıştırıcının kariyerinin büyük kısmında oynattığı 3-4-3 sistemi eleştirildi. Set oyununda yaşanan aksaklıklar ve üretkenlik sorunları da son güne kadar masada kalan sorulardı. Fransız çalıştırıcı, 3-4-3'le geçen tüm hazırlık kampının ardından bu sezon tüm maçlarını 4'lü savunma ile oynadı.

Bunun yanında Hatayspor maçının ardından Weghorst'un demeçlerinin bir kısmının çevrilmemesi de dikkat çekti. Weghorst “Henüz ilk yarıda oyundan düştük. İkinci yarıda daha da arttı bu durum. Çok tahmin edilebilir bir futbol oynuyoruz. Bence tempo çok düşük. Yaratıcı aksiyonların eksikliğini hissediyoruz” eleştirilerinde bulunurken çıkan haberlere ilişkin yönetimden bir açıklama geldi.

Kulübün açıklamasında tercümanın röportaj esnasında sevinç yaşayan Hataysporlu futbolcuların sesleri nedeniyle sadece duyabildiği kısımları çevirebildiği belirtildi. Bunu yorumcular ekseriyetle çeviri konusundan bağımsız, oyuncular ile teknik ekip arasındaki taktiksel konsensus eksikliği olarak yorumluyor. Hatırlanacağı üzere Mehmet Demirkol da Ghezzal ile Ismael arasında taktik olarak fikir ayrılıkları olduğunu dile getirmiş, Ghezzal bu iddiaları yalanlamıştı.

Aynı zamanda 3’lü savunmaların kamuoyu nezdinde kabulünün güç olması da sonuçlar baskın bir şekilde gelmeyince taktiğin çok daha yoğun bir şekilde eleştirilmesiyle sonuçlandı. Öte yandan taktiksel olarak siyah-beyazlıların, istikrarlı bir merkez orta saha üçlüsü bulmakta sıkıntı yaşaması ve bunun sonucunda orta alandan skor katkısı almakta da zorlanması sezonun ciddi sorunları arasında öne çıkmaktaydı.

YAPILAN YAPILMAYAN HAMLELER…

Beşiktaş bu sezon Alanyaspor’la 3-3 berabere kalırken 3-0 öndeyken 37. dakikada 10 kişi kalmıştı. Ismael, ikinci yarıya üç golü atan Salih, Ghezzal (sakatlık nedeniyle) ve Nkoudou’yu oyunda çıkararak başlamış ve galibiyet giderken yoğun biçimde eleştirilmişti. Aynı Ismael, bir sonraki hafta Vodafone Park’ta 4-1 kazanılan Karagümrük maçında ise 46’da Berkay-Kartal değişikliğini yaptıktan sonraki hamlesi için 90+3’e kadar beklemiş ve yine eleştirilere maruz kalmıştı.

Alanyaspor ile yine mutlak galibiyet hedeflenen İstanbulspor ve Hatayspor maçlarında Beşiktaş, öne geçip 7 puan bırakınca Valerien Ismael için sona gelinmiş oldu.

VE YENİDEN ŞENOL GÜNEŞ

Beşiktaş, yönetimi Ismael ile yolları ayırma kararının ardından Şenol Güneş ile görüştü. Güneş kısa bir süre sonra kulüp tarafından resmen açıklanırken Başkan Ahmet Nur Çebi basın toplantısında Hatayspor maçının hemen sonrasında Ismael ile ayrılma kararı aldıklarını duyurdu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş