Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...'

Antalya
Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...'
Antalya'nın Konyaaltı ilçesi, ev kiralamak isteyen Ruslar tarafından tercih ediliyor. Fotoğraf: Shuttestock

Akdeniz'in incisi Antalya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte Türkiye'de hareketlenen şehirlerden biri oldu. Yıllardır Rusların ilgi odağı olan bu şehrin yaşadıklarını Haberglobal.com.tr Web Özel servisinin hazırladığı iki bölümlük 'Antalya' serisinde ele alıyoruz. Önce emlak piyasası...

BÖLÜM: 1 | EMLAK PİYASASI

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlarında ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesi sonrasında birçok Rus vatandaşı ülkesini terk etti. Rusların göç ettikleri ülkeler arasında Türkiye ön plana çıkıyor. TÜİK verilerine göre; Eylül ayında 1196 konut satışıyla Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den en çok ev alan yabancı uyruklu vatandaşlar oldu. Rusların en çok rağbet ettikleri şehir ise Antalya. Antalya yabancılara konut satışında da İstanbul'dan sonra ikinci sırada. 

Konyaaltı'nda gayrimenkul ve yatırım danışmanlığı yapan Sevgi Balıkan Rusların genellikle ev kiraladıklarını ifade ederek "Yanlarında nakit para getiremediler. On kişiden biri ev alıyor, 9'u ev kiralıyor. Ev alanlar da savaştan önce Antalya'ya yerleşenler" diyor. Rusların eşyalı ev tercih ettiklerini söyleyen Balıkan, "Mobilyalı ev tutuyorlar. Daha çok ev kiralıyorlar. Orduya katılmamak için hazırlıksız geldiler" diye belirtiyor. 

Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...' - Resim : 1

Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Döşemealtı ilçelerinde evlerin kiralandığını söyleyen yatırım danışmanı, Kepez'de fiyatların daha uygun olduğunu dile getiriyor. Eşyalı dairelerin 7 - 8 bin liradan başladığını söyleyen Balıkhan, "Konyaaltı'nda aylık kiralar 19 bin liradan başlıyor, çok üst rakamlara çıkıyor. Aylık 150 bin liraya daire tutanlar var"

Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...' - Resim : 2
Antalya, yabancılara İstanbul'dan sonra en çok konut satılan ikinci il oldu. Fotoğraf: Shutterstock

BAZI MAHALLELERDE İKAMET VERİLMİYOR 

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Sevgi Balıkan, Antalya'da bazı mahallelerde yabancılara artık ikamet izni verilmediğini de hatırlatarak şöyle diyor:

"Antalya'nın belli mahallelerinde yabancılara ikamet izni kapatıldı. Antalya merkezde 5 ilçe var. Konyaaltı ilçesinde bazı mahallelerde nüfus hızla artıyor. Örneğin Hurma Mahallesi'nin nüfusu 18 bin oldu. Böyle nüfusu hızla artan Liman ve Sarısu mahalleleri de var. Yabancı nüfus bu bölgelerdeki nüfusun yarısını geçtiği için devlet ikamet izinlerini kapattı" 

Antalya Emlakçılar ve Oto Galericiler Odası Başkanı İsmail Çağlar da Antalya'ya gelen Rusların genellikle kiralık daire aradıklarını satılık ev bakmadıklarını söylüyor. Çağlar "Kiralık ev arıyorlar, kısa vadeli oturmak istiyorlar. Savaş biter bitmez dönecekler" diyor.

Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...' - Resim : 3
Antalya'nın Kepez ilçesinde ev kiraları diğer semtlere göre daha uygun. Fotoğraf: Shutterstock

YABANCILARIN KAYIT DIŞI EMLAKÇILIĞI KİRALARI ARTIRIYOR 

Çağlar kayıt dışı emlakçılık yapan yabancılar yüzünden kiraların arttığını savunuyor. Çağlar, "Antalya'da kayıt dışı emlakçılık var. Her milletten yabancılar kendi vatandaşlarına kayıt dışı bir şekilde ev kiralıyor. Maalesef bu durum fiyatları artırıyor" diyor.

Kayıt dışı emlakçılığın genellikle Muratpaşa ve Konyaaltı semtlerinde yapıldığını belirten Çağlar sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Kayıt dışı emlakçılığı yabancılar, yabancılara yapıyor. Bunlar kira 5 lira ise kendi vatandaşına 10 liraya veriyor. Fahiş fiyat uyguluyorlar. Bunlar emlakçı değil. Vergi ödemiyorlar ve kayıt dışı çalışıyorlar. Emlakçılar yüzde 2 komisyon alırken bunlar yüzde 10 komisyon alıyorlar. Mecburen aynı semtteki kiraları da arttırıyorlar." 

Gayrimenkul ve yatırım danışmanı Sevgi Balıkan yabancıların "Kendi dilimizi biliyorlar, her aradığımızda muhatap bulabiliyoruz" mantığı ile Rusların kendi ülkelerinden olan emlakçıları tercih ettiklerini belirtiyor. Balıkan "Ama bunların lisansı yok, eğitimi yok, vergi levhası yok. 10 bin lira istenen eve bu emlakçılar 18 bin lira istiyorlar" diyor.

Antalya-1 | 'Ruslar hazırlıksız geldiler...' - Resim : 4
Antalya'daki Muratpaşa ilçesi, Rusların en çok tercih ettiği bölgelerden biri. Fotoğraf: Shutterstock

DOLANDIRILAN RUS SAYISINDA ARTIŞ 

Lara bölgesinde gayrimenkul ve yatırım danışmanlığı yapan Cem Parmaksız, Antalya'yı genelde Rus ve Ukraynalıların tercih ettiklerini belirterek "Ortadoğulular Antalya'yı sıcak olduğu gerekçesi ile tercih etmiyorlar. Onlar daha çok Bursa taraflarından ev bakıyorlar" diyor. 

Lara bölgesinde, Güzelyalı, Çağlayan, Şirinyalı ve Yeşilbahçe mahallelerinde genelde Rusların ev baktığını söyleyen Parmaksız "Genelde 2+1 ya da 3+1 eşyalı ev talep ediyorlar ama eşyalı ev kalmadı." diyor. Bu bölgelerde kiralık evlerin 10 bin liradan başladığını belirten Parmaksız "40 - 50 bin liraya kadar ev var" diyor. 

Cem Parmaksız, ev kiralamak isteyen Rusların kendilerine oldukça güvensiz geldiklerini ifade ederek "Çok dolandırıcılık olmuş. Ev kiralama vaadiyle 300 - 500 dolar kaporalarını alıp dolandırmışlar. Bize son bir iki haftadır çok güvensiz geliyorlar" diyor. Artık Rusların noterde kontratın aslını tasdik ettirmeden para ödemediklerini belirtiyor. 

Cem Parmaksız, Ukraynalı ve Rusların Antalya'da komşu olduklarını belirterek "Kendi aralarında problemleri yok bizzat benim komşu yaptığım Ukraynalı ver Ruslar da oldu. Bir sorun yaşadıklarını da henüz duymadım. Burada kimin nereli olduğunun bir önemi yok" diyor.

YARIN: BÖLÜM 2 | KENT SOSYOLOJİSİNDEKİ DEĞİŞİM

Kaynak: Web Özel

Antalya