Altındaki düşüşün sebebi ne? Gözler ABD Merkez Bankası'nda...

Altın yorumları Gram altın çeyrek altın
Altındaki düşüşün sebebi ne?  Gözler ABD Merkez Bankası'nda...

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağı beklentisi ile geçtiğimiz hafta geriledi. Ancak uzmanlar Fed'in faiz artırımın sonuna gelindiğinin sinyalini vermesi halinde altın fiyatlarının yükselebileceğini öngörüyor. İç piyasada ise dolar ve enflasyon altının yönünü etkileyebilir.

Bu hafta yatay bir seyir izleyen altın fiyatları geçtiğimiz hafta negatif bir görüntü sergiledi. Ekim ayının başlarında 1728 dolar seviyelerinde seyreden gram altının onsu geçtiğimiz hafta 1620 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bugün itibariyle altın 1649 ons/dolar seviyesinde. Yine ay başında Kapalıçarşı'da 1030 lira seviyesine yakın seyreden altının gramı geçtiğimiz hafta 980 TL seviyesine kadar indi. Peki altın fiyatlarının önümüzdeki dönem seyri nasıl olabilir? Uzmanlar altın fiyatlarını haberglobal.com.tr için analiz etti.

Altın ve para piyasaları uzman Mehmet Ali Yıldırımtürk, bir süreden beri altın fiyatlarının güçlü dolar ve ABD Merkez Bankası Fed'in yüksek faiz baskısında olmaya devam ettiğini söylüyor. Yıldırımtürk, "ABD'de enflasyonu düşürme amaçlı Fed'in aylık toplantılarında faiz artırıyor olması, 2 Kasım'da da yine Fed'in faiz artıracağı beklentisi, altını bir süreden beri baskılamış durumda" diyor ve bu durumun altın fiyatlarında düşüşe neden olduğunu ifade ediyor. 

Altındaki düşüşün sebebi ne?  Gözler ABD Merkez Bankası'nda... - Resim : 1

FED 'FAİZ ARTIRIMLARININ SONUNA GELDİK' DEDİĞİNDE...

Yıldırımtürk, Fed'in ABD'deki yüksek enflasyonu dizginlemek için faiz artırımına gittiğini ifade ederek kasım ayındaki toplantıdan sonra aralıktaki toplantıda da 50 baz puanlık bir artışa gidebileceğini ifade ediyor. Altın ve para piyasaları uzmanı, gerek dünya ve uluslararası para fonundan gelen 'Bu kadar yüksek faiz resesyona yol açabilir' uyarıları, gerek ABD Eyalet Merkez Bankaları Başkanları'nın açıklamaları ile faiz artırımının sonuna gelindiğinin işaretinin verildiğini dile getiriyor.

Altındaki düşüşün sebebi ne?  Gözler ABD Merkez Bankası'nda... - Resim : 2
Çeyrek altın bugün (28 Ekim) itibarıyla 1632 liradan satılıyor. Fotoğraf: IHA

Para piyasaları uzmanı Yıldırımtürk, "Uyarılar gelince altın 1620 dolardan iki üç saat içinde 1657 dolara kadar yükselmiş durumdaydı" diye belirtiyor. Şu anda spot altının onsu 1649 dolar seviyesinde seyrediyor. Yıldırımtürk sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Fed ‘evet artık faiz artırımlarının sonuna geldik’ dediğinde de bir anda 1950 - 2000 dolarları görebiliriz. Çünkü özellikle Ukrayna Rusya savaşı mart ayında başladığında altının onsunun 2070 dolara uzandığını da biliyoruz."

'ÇEYREK 2 BİN SEVİYELERİNİ GÖREBİLİR'

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yaptığı 150 baz puanlık indirim ile kur korumalı mevduatta getirinin düşük olmasının beklendiği söyleyen Yıldırımtürk, yatırımcının dolara yönelebileceğini ifade ediyor. Enflasyonun yüksek oluşu nedeniyle TCMB'nin ilk etapta doların 19 TL sonra da 22 TL seviyesine çıkacağını öngördüğünü ifade eden para piyasaları uzmanı, tüm bunların yanında enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle de altının yukarı yönlü hareket edebileceğini söylüyor. Yıldırımtürk sözlerini şöyle sonlandırıyor.

"Altının gramında kısa sürede 1250 TL seviyeleri, daha sonra da 1450 TL seviyeleri görülebilir. Sene başında altının gramı 800 liraydı bunu yüzde 80 resmi enflasyon rakamıyla çarptığınız zaman 1450 lirayı da buluyorsunuz. Çeyrek altın 1675 liradan işlem görüyor o da her halde 2000 TL seviyelerini görebilir diye düşünüyorum."

'İÇ PİYASADA ALTINA ÖNEMLİ BİR TALEP VAR' 

Para piyasaları uzmanı Candaş Atalay, altın fiyatlarındaki düşüşün sebebini ABD doları endeksinin çok güçlü seyretmesi olarak gösteriyor. Atalay, doların hemen hemen tüm emtialarda olduğu gibi altın fiyatlarını da ciddi şekilde baskıladığını belirtiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sene başından beri çok ciddi şekilde faiz artırımına gittiğini söyleyen para piyasaları uzmanı, "Yılın kalan son iki toplantısında da iki faiz artırımına daha gidecekler açıklamalar bu yönde. Tabi bu baskı ve beklentiler emtia fiyatları noktasında ciddi bir baskıya yol açıyor" diyor. Atalay, "Eğer dolar cinsinden ABD hazine kağıtları faizleri artarsa başta altın olmak üzere, diğer metalleri elde tutmanın fırsat maliyetleri artar. Çünkü bu ürünler herhangi bir faiz getirisi olmayan ürünler" diye belirtiyor.

Faiz artırımı ABD hazine kağıtlarının altına göre tercih edilen güvenli liman olarak öne çıkmasını sağladığını da sözlerine ekliyor. Atalay sözlerini şu şekilde sonlandırıyor: 

"İç piyasada da önemli bir talep var bunu da göz ardı etmemek lazım. Rusya Ukrayna Savaşı’nın başlamak ile birlikte Rusya’nın rezervinin dondurulması sürecinde yine bir paradigma değişikliği başladı. Özellikle Asya merkez bankaları, Orta Doğu merkez bankaları rezervlerine dolar, euro ve batı ülkelerinin tahvillerini azaltarak fiziki altını artırma yönüne gittiler. Ürün batıda satılıyor fakat doğuda artıyor. Çin’in Türkiye’nin Singapur’un Katar’ın Hindistan’ın rezervlerinde tarihi zirveler yakın."

Kaynak: Web Özel

çeyrek altın gram altın altın yorumları