Neymar da son kez deneyecek... 'Gölgelerden' çıkmak için!

FIFA 2022 Dünya Kupası Brezilya
Neymar da son kez deneyecek... 'Gölgelerden' çıkmak için!

Brezilya'nın yıldızı Neymar; Cristiano Ronaldo ve Messi gibi son kez Dünya Kupası sahnesine çıkacak. Kulüp kariyerinde bu ikilinin gölgesinde kalan Neymar, kupada zafere ulaşarak milli takımda da Pele ve Ronaldo'nun gölgesinden çıkmak istiyor. Bu kez şansı hiç olmadığı kadar yüksek!

Futbolseverler için Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi'nin dünya futbolunun zirvesini tek başlarına domine ettikleri olağanüstü rekabete şahit olmak çok büyük bir keyifti. Ancak biliyoruz ki sahadaki bazı futbolcular için şahit olduğumuz 10 yılı aşkın süreç “gölgede kalmak” anlamına geliyordu. Hiç kuşkusuz söz konusu uzun “gölgede kalanlar” listesinin başına Neymar'ı yazmak gerekecek.

Santos'ta parlayan, sahada yaptıklarıyla büyüleyen Brezilyalı; Barcelona'ya transfer olmadan önce hemen tüm dünya devlerinin radarındaydı. Messi ve Suarez'le birlikte dönemin en tehlikeli üçlüsü, MSN üçlüsünü oluşturan Neymar, 2014-2015'te Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıracaktı. Aynı sezonu 51 maçta 39 gol ve 10 asistle bitiren Sambacı için bir önceki yaz ise kursağa takılan bir heves gibiydi...

2014'TE HER ŞEY İYİ GİDERKEN...

Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı 2014 Dünya Kupası'nda organizasyona favori olarak giriş yapan ev sahibi, Neymar'ın önderliğinde iyi de gidiyordu; ta ki hücumda Neymar, savunmada ise Thiago Silva'nın sakatlıklarına kadar. Estadio Mineirao'da oynanan yarı finalde Almanya, Brezilya'yı 7-1'le taraftarının önünde hezimete uğratacaktı. Bu tarihi şokun ardından üçüncülük maçında ise kazanan Hollanda olacaktı.

Neymar da son kez deneyecek... 'Gölgelerden' çıkmak için! - Resim : 1

Brezilyalı futbolcular ve özellikle Brezilya halkı için kulüp performansları ikinci sırada yer almakta. Asıl hedef hep milli formayla büyük başarılar elde etmek. Beş kez ile tarihte Dünya Kupası'nı en çok kazanan ülke olan Brezilya'da yıldızların yıldızlıkları Dünya Kupası sahnesinde belli olur.

Bu noktada Neymar'ın kariyerine göz attığımızda 2014'teki büyük hayal kırıklığının dev bir yer kapladığı görülüyor. Rakamları tatmin edici olsa da Neymar, kulüp kariyerinde Cristiano Ronaldo ve Messi'nin gölgesini nasıl hissediyorsa, aynı durumu ülkesinde de yaşıyor.

MUAZZAM RAKAMLAR BİLE YETERSİZ!

Şu zamana kadar Brezilya formasıyla çıktığı 121 maçta 75 gol ve 55 asiste imza atan 30 yaşındaki 10 numara, bu olağanüstü sayılarına rağmen hala bekleneni veremediği yönünde eleştiriliyor. Kalibresinin tarihin en iyileri arasında olduğu iddia edilen Neymar, haliyle bu noktadan bakınca Pele ve Ronaldo ile kıyaslanıyor. Ve haliyle bu ikilinin de gölgesinde kalıyor...

Son olarak 2002'de dev kupa Ronaldo'nun ellerinde kalkarken, Neymar da şansını son kez deneyecek.

Cristiano Ronaldo ve Messi'nin yaşları itibarıyla verdikleri “Bu son!” kararı anlaşılabilir ancak henüz 30 yaşındaki Neymar'ın böyle düşünmesinin altında özel sebepler yatmalı. DAZN'de yayınlanan “Neymar Jr. and the Line of Kings” adlı belgeselde Neymar şöyle diyor:

“Sanırım, bu son Dünya Kupası olacak. Bunu son olarak görüyorum zira artık futbolla uğraşacak mental güce sahip miyim, bilmiyorum. Dolayısıyla iyi geçmesi için, ülkeme çocukluktan beri hayalim olan kupayı kazandırmak için her şeyi yapacağım. Umarım başarırım.”

Hem kulüp kariyerinde hem de milli takım kariyerinde dev bir beklenti dalgasının altında kalan Neymar'ın harika sayıları bile aslında yetersiz. 2018'de de Neymar önderliğinde boy gösteren Brezilya, bu kez çeyrek finalde 2-1'le Belçika'ya boyun eğiyor ve yine görece beklentilerin altında kalıyordu. Karşılaması çok güç yüksek beklentiler ve yaşadığı sakatlıklar Neymar'ın oyuna bakışını etkileyecek ve zaman zaman hem Brezilya basınında hem de Avrupa'da yıldız ismin oyuna yönelik hissettiği tutku da sorgulanacaktı.

ÜÇ GOL DAHA ATARSA...

İki Dünya Kupası'nda toplamda 10 kez forma giyen Neymar, bu dev sahnede 6 gol ve 3 asiste imza atmış durumda. Atacağı üç gol onu 15 gollü Ronaldo ve 12 gollü Pele'nin ardından üçüncü sıraya, 9 gollü Jairzinho ve Vava'nın yanına yerleştirecek. Bu dört ismin de Dünya Kupası'nda zafere ulaştığını hatırlatmakta fayda var.

Şimdi ise Neymar, 'son Samba'sında hiç olmadığı kadar güçlü bir kadro ve oyunla Katar'ın yolunu tutacak. FIFA sıralamasında zirvede yer alan Brezilya, 1970-1994 arasında yaşadığı bekleyişin ardından en uzun bekleyişini geçiriyor. Son kez 2002'de kupayı kaldıran Brezilya, bahis şirketlerin tarafından da favori olarak gösterilmekte.

Son 30 maçında sadece bir kez (10 Temmuz 2021'de Brezilya'da oynanan Copa America finalinde Arjantin'e 1-0) yenilen Brezilya, Dünya Kupası'nda ise G Grubu'nda sırasıyla Sırbistan, İsviçre ve Kamerun'la karşılaşacak.

Kaynaklar: The Athletic, L'Equipe, The Washington Post, FIFA

Kaynak: Haber Global TV

Brezilya 2022 Dünya Kupası