Bu haberleri okudunuz mu? Tahıl, öğrenci affı, scooter, pasaport, sinema, emoji, bavul...

Bu haberleri okudunuz mu? Tahıl, öğrenci affı, scooter, pasaport, sinema, emoji, bavul...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Bitcoin tepetaklak olunca... | Ekran kartları elde kaldı!

Ücretleri motosiklet fiyatları ile yarışan ekran kartlarına eski talep yok. Bitcoin'in çöküşü ekran kartlarına olan ilgiyi de azalttı. Oyun bilgisayarı toplamak isteyenler memnun.

Sinemada gündem uzunluk: 'Sekiz saat dizi izliyorsunuz!'

Avatar'ın devam filmi 16 Aralık'ta vizyona girecek. Üç saat sürmesi beklenen filmi hakkında konuşan James Cameron, süre ile ilgili muhtemel eleştirilere tepki gösterdi. Peki "Kimse uzunluk hakkında mızmızlanmasın" diyen Cameron haklı mı? Filmler uzun mu? Rakamlar ne söylüyor?

Bir Hollywood masalı: Ben Affleck ve Jennifer Lopez

Filmlerde olacak bir evlilik, iki film yıldızının hayatında gerçekleşti. 2002 yılında tanışan, olaylı bir şekilde 2004'te ayrılan Jennifer Lopez ve Ben Affleck evlendi. Hollywood'un gözde çifti kıvılcımı ne zaman yeniden yaktı? Ayrı kaldıkları zamanda ne yaptılar?

Aşıda kafalar karıştı! 'Ben daha önce iki doz Biontech olmuştum...'

Sağlık Bakanlığı son Covid-19 aşısının üzerinden 6 ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevularını açtı ama kafalar karışık. Üç doz Sinovac olanlar, iki doz Sinovac ve onu takiben bir doz Biontech olanlar, hastalığı geçirenler ne yapacaklarını merak ediyor.

Dünyanın limanlarını bekleyen büyük tehlike ne? 'Denizin 30 santimetre yükselmesi...'

İklim değişikliği sonucu artan kasırgalar ve buzulların erimesi, denizlerde su seviyelerinin yükselmesine ve sel baskınlarına neden oluyor. Deniz ticaretinin bel kemiğini oluşturan limanlar ise bu su baskınlarından etkilenip kapanırsa bu durum ekonomiye geri dönülmez zararlar verebilir.

Hangi emojileri tercih ediyoruz? 'Bunu 50 yaş üzeri kullanıyor!'

Anlık mesajlaşma uygulamaları artık hayatımızın önemli parçalarından biri haline geldi. Dolayısıyla burada duygularımızı istediğimiz gibi aktarmamızı sağlayan emojiler de iletişimimizin olmazsa olmazı... Peki hangi emojileri neden tercih ediyoruz? Emoji tercihinde kuşaklar arası nasıl farklar var?

8 saat mesai fazla mı?

Bütün dünya mesai saatlerini kısaltmayı tartışıyor. Çalışma Bakanı Bilgin 8 saat mesaiyi 'eski bir alışkanlık' olarak nitelerken, Türkiye açık ara Avrupa'nın en uzun süre çalışan ülkesi konumunda. Avrupa'daki bazı ülkelerin ise mesaiyi bir dakika kısaltmaya tahammülleri yok.

Bir cisim yaklaşıyor... | Uzaydan gelen üç saniyelik dev radyo dalgası ne?

Bilim insanları düzenli olarak uzaydan gelen radyo dalgalarını takip ediyor. Saliselik süren bu dalgalardan bir tanesi tam üç saniye sürdü. Uzmanların ilk kez bu radyo dalgasının kaynağı hakkında bir fikri var.

Avrupa kavruluyor! Çarpıcı klima detayı...

Neredeyse Avrupa'nın tamamı sıcaklık dalgası altında kavruluyor. Kıtanın her yerinden sıcaklık rekorları gelirken İspanya ve Portekiz'de aşırı sıcaklardan yaşamını yitirenlerin sayısı 300'ü aştı. Kıta genelinde, özellikle kuzeye gittikçe, klima kullanımının oldukça düşük olması da dikkat çekiyor...

Savaş nasıl etkiledi? Dinamo Kiev nasıl oynar?

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda mücadele eden temsilcimiz Fenerbahçe, eşleşmenin ilk maçında Dinamo Kiev'e konuk oluyor. Savaş nedeniyle 2022'nin başından beri resmi maç oynayamayan Ukrayna ekibi ilk resmi maçına çıkacak. Eksikleri olan takım tam bir kapalı kutu. Peki Kiev nasıl oynar?

Yıllar sonra okula dönüş... | Aftan yararlanacak öğrenciler anlatıyor

Öğrenci affının Meclis'ten geçmesi ile birlikte eğitimini yarıda bırakanları heyecan sardı. Peki eğitimini yarıda bırakanlar ne düşünüyor? Kaldıkları yerden öğrenimlerine nasıl devam edecekler? Yıllar sonra tekrar eğitime başlamak, sosyal hayatlarını nasıl etkileyecek?

Asya ülkeleri dünyanın en güçlü pasaportları listesinde Avrupa'yı nasıl geçti?

Bugün Japonya pasaportu 193 ülkeye vizesiz giriş hakkı ile dünyanın en güçlüsü. Son yıllarda Asya ülkeleri pasaportlarıyla rahatça giriş yapabildikleri ülke sayısı ile dikkat çekiyor.

Su tüketimi hayati önem taşıyor fakat suyun ne kadarı fazla?

Avrupa'yı kavuran sıcak hava dalgalarının Türkiye'ye ulaşması beklenmiyor. Ancak uzmanlar özellikle yaz aylarında bol su içmemizi öneriyor. Peki günde ne kadar su içmeli? Fazla su tüketmek de zararlı mı?

Sadece Chelsea, Manchester City değil, küçük takımları da alıyorlar...

Arap, Rus ve Amerikan sermayesi Avrupa'da satın aldıkları köklü futbol kulüpleri ile adlarından söz ettirirken, farklı sermaye grupları da Avrupa alt liglerinden takımlar satın alıyor. İspanya İkinci Ligi bunun canlı örneklerinden.

Elektrikli scooter'ların nereden gideceğine nasıl karar veriliyor?

Son dönemde ölümlü elektrikli scooter kazaları gündem olmaya başladı. Dünyanın dört bir yanında aktif olarak çalışan bu taşıtların güzergahlarına nasıl karar veriliyor? Bazı güzergahların tehlikeli, bazılarının ise güvenli olduğu nasıl belirleniyor?

Dişlerimizi en çok ne çürütüyor?

Şekerin dişlerimizi çürüttüğü ve düzenli tükettiğimiz gazlı içeceklerin diş minesine zarar verdiği çocukluğumuzdan beri kulağımıza çalınıyor. Fakat yediğimiz ya da içtiğimiz her şey dişlerimizi aynı oranda çürütmüyor. Mesela portakal, muz, patates ve pirinç...

Rishi Sunak mı Liz Truss mı? Birleşik Krallık'taki başbakanlık yarışında kim önde ?

Birleşik Krallık, yeni başbakanı için gün sayıyor. Muhafazakar Parti üyelerinin 5 Eylül'de seçeceği isim Johnson'ın koltuğuna oturacak. Meclis grubu adayları ikiye indirdi. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss. Peki partinin 160 bini aşkın üyesi kimi seçecek? Son durum ne?

Oligark gemisinden çıktığı düşünülen Faberge yumurtası ne? Çar annesine veriyordu...

Rusya'nın ünlü mücevher imalatçısı Peter Carl Faberge tarafından Romanov Hanedanı (Rusya'nın son hanedanı) için 50 tane üretilen Faberge yumurtalarının bazılarının bugün nerede olduğu bilinmiyor. Sahte değilse bir tanesi bir oligarkın teknesinde çıktı.

4 soru 4 cevap: Rusya ve İran arasında neler oluyor?

Rusya ile İran'ın son dönemdeki temasları dikkat çekiyor. Batılı uzmanlar iki ülkenin küresel ambargolar noktasında işbirliği yapabileceğini düşünüyor.

Bir tartışma: Okullar daha mı geç başlamalı?

Dünya değişti, çocuklar artık eskisi kadar uyumuyor. Televizyon, sosyal medya ve bilgisayar oyunları 8-10 saat uyuması gereken çocukların uyku sürelerini azalttı. Uzmanlara göre bu durum öğrenme bozukluğuna yol açabiliyor.

Çivi, taş, vida, madeni para yemek... Bu bir hastalık mı?

Bir insanın midesinde çivi, tırnak makası, iğne, bıçak gibi cisimlerin bulunması hayret verici değil mi? Peki bunun gibi yüzlerce cisim bazı insanların midesine nasıl zarar vermeden girebiliyor? Bu tarz cisimlerin ağıza atılması psikolojik bir rahatsızlığın belirtisi mi?

Tarafsızlığını bozan İsviçre'de son durum ne? NATO'yu şaşırtan cevap!

Dünyanın sayılı tarafsız ülkelerinden olan İsviçre, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başında AB'nin yaptırımlarına katılarak dikkat çekmişti. Buna rağmen geçenlerde NATO'nun üye ve partnerlerine ilettiği bir talebe İsviçre olumsuz yanıt verince gözler yine Alpler'e döndü. Peki İsviçre'nin pozisyonu ne?

Küresel bavul krizi! Neler kayboluyor, neler...

Kimisi elektronik ekipmanlarını, kimisi de bütün gardırobunu kaybetti. Havayolu şirketleri salgın sırasında küçüldükleri için talepleri karşılamakta zorlanıyor. Bazıları havaalanında kaybolur diye bavullarını önden kargo ile gönderiyor.

Dünyaları yok edecek silahı yapan adam: Robert Oppenheimer

Japonya'nın iki kentini haritadan silen atom bombasını yapan J. Robert Oppenheimer'ın hayatı beyaz perdeye aktarılıyor. Atom bombasının ardından hidrojen bombasına şiddetle karşı çıkan bu adam daha sonra casus olmakla suçlanmıştı.

İzlanda bin yıl önce kaybettiği ormanlarının peşinde...

İzlanda gibi doğal güzellikleriyle çok sayıda filme ev sahipliği yapmış bir ülke söz konusu olduğunda çölleşme en son akla gelen konulardan biri olabilir. Fakat İzlanda “bin yıl önce” kaybettiği ormanlarına yeniden kavuşmak istiyor. Bölgenin iklim şartları bu görevi çok zorlaştırıyor.

İspanya ve Portekiz, 500 yıl öncesi için birbirine girdi! ABD'nin öte tarafını bulan Cabrillo kimin?

ABD'nin doğu yakasını bulan ve bu kıtayı keşfeden ilk insan Christopher Columbus'tu. Batı yakasını ise denizci Juan Rodríguez Cabrillo keşfetti. Kaliforniya'ya ayak basan Cabrillo'nun bugün İspanyol mu, yoksa Portekizli mi olduğu milli meseleye dönmüş durumda.

Magnus Carlsen neden bıraktı? Tarihin zirvesine bir adım kala...

Satranç dünyasını şoke eden haberi podcastinde duyuran Magnus Carlsen, 2023'te oynanacak dünya şampiyonası final maçına katılmayacağını açıkladı. Peki üst üste 6. kez dünya şampiyonu olmanın eşiğindeyken bu kararı alan Carlsen neden böyle bir yolu seçti? Bundan sonra ne yapacak?

Kaynak: Web Özel