Su tüketimi hayati önem taşıyor fakat suyun ne kadarı fazla?

Sağlık Haberleri Web Özel
Su tüketimi hayati önem taşıyor fakat suyun ne kadarı fazla?

Avrupa'yı kavuran sıcak hava dalgalarının Türkiye'ye ulaşması beklenmiyor. Ancak uzmanlar özellikle yaz aylarında bol su içmemizi öneriyor. Peki günde ne kadar su içmeli? Fazla su tüketmek de zararlı mı?

Avrupa başta olmak üzere Kuzey Yarımküre aşırı sıcaklarla savaşıyor. Sıcaklar, orman yangınlarına, savunmasız canlıların hayatını kaybetmesine ve metabolik pek çok hastalığa neden oluyor. Söz konusu sıcak hava dalgasının Türkiye'yi vurması beklenmiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklıkların yarından itibaren Akdeniz kıyılarında mevsim normalleri üzerinde olacağını, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyredeceğini açıkladı. 

Aşırı sıcaklar şimdilik beklenmiyor ancak sağlık uzmanları sıcaklıkların 30 dereceyi aşması durumunda hafif gıdalar tüketmemizi ve özellikle bol su içmemizi öneriyor. Peki ne kadar su içmemiz lazım, suyun fazlası zehirlenmeye yol açar mı?

Günlük su tüketimine dair genel tavsiye ortalama iki litre fakat bu tavsiye bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Çünkü günlük su tüketimi, genetik yatkınlık, yaş, iklim, fiziksel aktivite ve tüketilen gıdanın içerdiği su miktarı gibi unsurlara göre değişiyor.

Yeterli su tüketimi, vücudun normal şekilde işleyebilmesi açısından çok önemli. Su tüketmeden üç gün hayatta kalabiliyor oluşumuz suyun insan sağlığı için önemini ortaya koyuyor. Yemek için bu süre 30 gün...

Nefes alıp verme, terleme ve tuvalete çıkma, günlük 2,5 litre su kaybına yol açıyor. Bu nedenle, kaybettiğimiz suyu ikame etmemiz hem fiziksel, hem zihinsel faaliyetler açısından büyük önem taşıyor.

Münih Teknik Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Hans Hauner, susuz kalınması halinde kardiyovasküler sistemin zorlandığını vurguluyor.

KİLO BAŞINA 30-40 MİLİLİTRE ÖNERİLİYOR

Peki, ne kadar su tüketmemiz tavsiye ediliyor? Hauner'e göre, günde kilo başına 30-40 mililitre suya ihtiyaç duyuyoruz. “Yani, 70 kilo ağırlığındaki birinin 2-2.5 litre su tüketmesi önerilir” diyen Hauner, sıvı almanın tek yolunun sadece su tüketmek olmadığını, yediğimiz gıdalarla da sıvı ihtiyacımızın karşılanabileceğini hatırlatıyor.

Hauner, ateş ve ishal gibi hastalıklar yaşanması durumunda ise, tüketilen su miktarının artırılmasının önemine vurgu yapıyor. Vücudumuzun yüksek sıcaklıklarda terleyerek sıcaklığını sabit tuttuğunu belirten Hauner, “Sıcaklarda bu nedenle çabuk terleriz ve sıvı kaybederiz. Böylesi zamanlarda daha çok susarız. Bu yüzden daha çok suya ihtiyaç duyarız” diyor.

Yazın ılık su içmemizin daha doğru bir tercih olacağını aktaran Hauner, bu konudaki tavsiyesini ise şöyle izah ediyor:

“Çünkü bünyemiz soğuk olanı ısıtıyor, sıcak olanı ise soğutuyor. Bu da daha fazla enerji tüketimi anlamına geliyor.”

 SU ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Fazla su tüketildiğinde vücudun mineral dengesi bozulabilir. En kötü durumda ise, “hiponatremi” yani su zehirlenmesi meydana gelir. Fazla su tüketimi, kanı çok seyrelterek, kandaki tuz dengesinin bozulmasına neden olur. Vücuttaki sodyum ve potasyum değişimi de sekteye uğratır.

Su zehirlenmesi durumunda ayrıca, kalpte ritim bozukluğu yaşanır ve böbrekler ile beyin dokuları zarar görür. Serebral ödem, beyin dokularının kafatası içinde genişlemesine yer kalmamasına neden olduğundan ötürü, hayati tehlike doğurabilecek bir rahatsızlıktır.

Su zehirlenmesinin belirtileri ise, uyku hali, mide bulantısı, baş ağrısı, nöbetler, baş dönmesi, nefes darlığı ve bilinç bozukluğu olarak ifade ediliyor.

Çok fazla su içen birinin tuz ve mineral tüketmesi tavsiye ediliyor. Böylesi durumlarda tuzlu kraker yenmesi vücuttaki tuz dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilir.

SU İÇEREN GIDALAR

Bazı gıdalar fazla su içerir. Bu gıdalardan fazla tüketen kişilerin içtikleri su miktarını ona göre dengelemesi gerekir. Uzmanlar, vücudumuzun katı gıdalardan günde yaklaşık bir litre sıvı aldığını belirtiyor.

Sıvı açısından en zengin gıda ise salatalık... Salatalık yüzde 95 su içeriyor. Ayrıca, domates, kabak, kırmızı turp ve kereviz de yüzde 90'ın üzerinde su barındıran gıdalar olarak belirtiliyor. Ayrıca, kavun, çilek ve elma da yüksek miktarda su içeren meyveler arasında yer alıyor.

SPOR YAPARKEN NE KADAR SU İÇMELİ

Spor yapan kişilerin vücut sıcaklıkları artar; o da terlemeye ve su kaybına neden olur.

Köln Spor Üniversitesi'nin verilerine göre, spor yapan kişiler egzersizlerinden 15-30 dakika öncesinde 300 ile 500 mililitre arasında su tüketmeli. Ayrıca, egzersiz sırasında da her 15 dakikada bir küçük yudumlar alınmalı. Spor sonrasında yenileme aşaması başladığından dolayı suyla birlikte mineral ve karbonhidrat da tüketilmeli.

BİR TEK SUSADIĞIMIZDA MI SU İÇELİM?

Avustralya Monash Üniversitesi Biyomedikal Enstitüsü tarafından yapılan araştırma ise, genç ve sağlıklı bireylerin susamadıkları sürece su içmelerine gerek olmadığını ortaya koydu. Fakat bu konuda bazı istisnalar söz konusu. Çünkü stresli olduğumuzda ve çalışmaya fazla odaklandığımızda susama hissimiz baskılanıyor. Araştırmanın sonuçları, vücudun fazla suya karşı kendini savunduğunu gösteriyor. İleri yaşlarda ise su tüketimi hayati önem taşıyor.

Kaynak: Die Welt

Kaynak: Web Özel

sağlık su tüketimi sıcak hava dalgası