Sadece Chelsea, Manchester City değil, küçük takımları da alıyorlar...

futbol
Sadece Chelsea, Manchester City değil, küçük takımları da alıyorlar...

Arap, Rus ve Amerikan sermayesi Avrupa'da satın aldıkları köklü futbol kulüpleri ile adlarından söz ettirirken, farklı sermaye grupları da Avrupa alt liglerinden takımlar satın alıyor. İspanya İkinci Ligi bunun canlı örneklerinden.

Bugün futbol yeşil sahaların her bir metrekaresine kadar endüstriyel bir spor. 2000’li yılların ortasından itibaren Rus ve Arap sermayesi önce İngiltere’den başlamak üzere futbol ülkelerinde büyük satın almalar yapmaya başladı. O zamana kadar adını bir avuç insanın duyduğu ve bugünlerde de adından sıkça söz ettiren Rus oligark Roman Abramovich Chelsea’yi satın aldığında yer yerinden oynamıştı.

Abramovich ekibi iyi bir planlama ve Jose Mourinho dokunuşu ile Şampiyonlar Ligi kupaları kazanacak, İngiltere’de pek çok başarıya imza atacaktı. Bugün Katar sermayeli Paris Saint Germain’in durumu ortada. Geçen yaz Messi’ye imza attıran ekip M’bappe’yi takımda tutabilmek için dünyaları ödedi.

Sadece Chelsea, Manchester City değil, küçük takımları da alıyorlar... - Resim : 1

NEYMAR TAVANI YÜKSELTTİ

Bu büyük sermaye gruplarının futbola girmesiyle birlikte bonservis bedellerinde büyük sıçramalar gözlendi. Neymar ile birlikte tavan 222 milyon euroya çıkarken, kendine özgü ekonomik sorunları da olan Türkiye’de bonservis bedeli ile büyük Avrupa kulüplerinden futbolcu alma dönemi kapandı.

Endüstriyel futbol gözünü sadece Batı Avrupa’nın en güçlü takımlarına dikmedi. Alt ligler de yatırımcıların iştahını kabartıyor. Özellikle İspanya ABD’li yatırım fonlarının merceğinde. İspanya bugün kulüp takımlarının en çok Şampiyonlar Ligi kupası kaldırdığı ülke. Real Madrid 14, Barcelona’nın ise 5 kez bu kupaya uzanmışlığı var. Bütün İngiltere ekipleri sadece Real kadar, Kupa 1’i evine götürebildi.

Sadece Chelsea, Manchester City değil, küçük takımları da alıyorlar... - Resim : 2

'FUTBOL ŞEHRİ BÜYÜLÜYOR'

İspanya İkinci Ligi’ndeki Real Zaragoza, Sporting ve Leganes takımlarının sahipleri uluslararası şirketler oldu. Bu yatırım fonlarının bir kısmı bu kulüplerden yetiştirilecek oyuncuların satışından elde edilecek gelirin peşinde. Satılan Sporting’in eski oyuncusu Eloy Olaya, “Taraftarın çokluğu ve futbolun şehri büyülemesi kulübü yatırım için çekici kılıyor” demekte.

Kulübün eski sahibi ve başkanı olan Javier Fernandez 28 yıl sonra çantasını toplayarak, yönetimden ayrılmış. Kulüp artık Meksikalı iş insanı Alejandro Irarragorri tarafından yönetilen Orlegi Sports’a ait. Satış değerinin 40 milyon euro olduğu tahmin ediliyor. Orlegi grubu halihazırda Meksika Ligi’nde Atlas ve Santos Laguna ekiplerinin de sahibi.

Olaya takımın daha iyi yönetileceğini inanmak istediğini söylerken, “Umarım birkaç yıl içerisinde pişman olmayız” ifadelerini kullanıyor.

ABD'Lİ YATIRIMCI SATIN ALDI

İspanya İkinci Ligi’nin köklü ekiplerinden Leganes’in sahibi Felipe Moreno, eşi ve aynı zamanda kulübün başkanı olan Victoria Pavon ile birlikte kulüp çalışanlarına veda yemeği verdiler. Takım Blue Crow Sports şirketinin sahibi Jeff Luhnow’a satıldı. Eski bir beyzbol oyuncusu olan Luhnow, halihazırda Meksika kulübü FC Cancun’un da başkanı. ABD’li iş insanı-sporcu takımın Madrid’e olması ve kentin Avrupa futbolundaki önemi sebebiyle de bu satın almayı yaptığı ifade ediliyor.

Sadece Chelsea, Manchester City değil, küçük takımları da alıyorlar... - Resim : 3
Leganes'in sahibi Jeff Luhnow. Fotoğraf: Reuters

LaLiga’nın gedikli ekiplerinden Real Zaragoza, dokuz yıldır ikinci ligde mücadele ediyor. Takım, David Beckham ile birlikte Inter Miami’nin sahiplerinden Jorge ve Jose Mas Santos tarafından satın alındı. Takımın sportif direktörü daha önce Barcelona ve Arsenal’de çalışmış olan Raul Sanllehi tarafından üstlenildi.

İKİNCİ LİGDE BÜYÜK YAYIN HAKKI

La Liga yönetimi geçen yıl 2022-2023 ve 2026-2027 sezonları arası beş sezonluk yayın haklarını 4.95 milyar euro gibi rekor bir ücrete sattı. Bu gelirin yüzde 10’u ikinci lig takımları arasında paylaştırılıyor. Yayın haklarında aslan payı tahmin edildiği gibi Real Madrid ve Barcelona’ya veriliyor. 2020-2021 sezonunda Barcelona yayın haklarından 165.6 milyon euro kazanırken, Real Madrid 163 milyon euroyu kasasına koydu. 

Kaynaklar: El Pais, Reuters, Statista

Kaynak: Web Özel