Avrupa kavruluyor! Çarpıcı klima detayı...
Neredeyse Avrupa'nın tamamı sıcaklık dalgası altında kavruluyor. Kıtanın her yerinden sıcaklık rekorları gelirken İspanya ve Portekiz'de aşırı sıcaklardan yaşamını yitirenlerin sayısı 300'ü aştı. Kıta genelinde, özellikle kuzeye gittikçe, klima kullanımının oldukça düşük olması da dikkat çekiyor...
Avrupa korkunç bir sıcaklık dalgasıyla mücadele ediyor. Uzmanlar, insan sağlığını tehdit eden hatta can alıcı seviyedeki bu dalgaların, Batı Avrupa'da hafta boyunca etkili olacağının altını çiziyor. Birleşik Krallık da söz konusu sıcak hava dalgasından tarihi bir seviyede etkilenecek. Hafta içinde 40 santigrat dereceyi geçmesi beklenen sıcaklıklar, Ada için rekor anlamı taşıyor.
Bununla birlikte ülke, hiç alışık olmadık bir durumla karşı karşıya. Araştırmalara göre Birleşik Krallık'taki hanelerin yalnızca yaklaşık yüzde 3'ünde klima kullanılıyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2016 sonunda yaptığı araştırma ise klima pazarının yalnızca yüzde 6'sını Avrupa'nın oluşturduğuna dikkat çekmekte.
ISINMAK DAHA ÖNEMLİYDİ...
Bunun sebebi ise Birleşik Krallık'tan örnek vermek gerekirse; ısınmanın serinletmeden daha büyük bir önem arz etmesi. Hatta Birleşik Krallık'ta toplu taşımada tüm araçların klimalı bir hale gelmesinin 2030'u bulabileceği düşünülüyor.
Ancak ivedilikle hareket edilmesi gerektiğini ifade eden görüşler revaçta zira ülkede sıcaklık nedeniyle özellikle tren seferleri olmak üzere bazı toplu taşıma seferleri durduruldu ya da hız düşürüldü, pistler kapandı. Hatta 1887'de kullanıma giren Hammersmith Köprüsü'nün belli bölümleri köprüyü sıcağa bağlı genleşmeden koruma adına alüminyum folyo ile kaplandı!
Ülkedeki evler yapısal olarak da kullanılan materyaller açısından sıcaklığı koruma üzerine odaklanmış durumda. Bunun da sıcak hava dalgalarında ekstra can sıkıcı bir durum yaratması bekleniyor. Ancak Avrupa'nın bu değişime “klima sahipliği” noktasında hazır olup olmadığında daha büyük sorunlarla karşı karşıya.
CAN KAYBI 300'Ü AŞTI
İspanya ve İtalya geçen hafta boyu ve özellikle hafta sonunda adeta kavruldu. Fransa'da orman yangınları görülürken 14 bini aşkın insan yaşadıkları bölgeleri tahliye etmek durumunda kaldı.
İspanya’daki Carlos III Sağlık Enstitüsü’nün 16 Temmuz verilerine göre, 237 kişi aşırı sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti. Ülkenin haber ajansı EFE ise İspanya ve Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 300'ü geçtiğini aktardı. İtalya'da aralarında Roma, Milano ve Floransa'nın da yer aldığı 10 şehirde turuncu alarm verildi. Ülkenin en büyük nehri Po’nun su seviyesinin yer yer yüzde 10’lara kadar gerilediği açıklandı.
Avrupa'nın pek çok farklı noktasında sıcaklık rekorları kırılırken 18 Temmuz'da sadece Fransa'da 100'e yakın noktada sıcaklık rekoru kırıldığı düşünülüyor.👇
Nearly 100 all-time records fell in France 🇫🇷 today according to @extremetemps.
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) July 18, 2022
Heavy concentration of records fell in the west where 15 departments sat under red heat warning. pic.twitter.com/V163rX4BVR
Küresel ısınma ve iklim değişikliği ise gelecekte tablonun daha da kötüye gidebileceğini gösteriyor. Avrupa'da ya da dünyanın herhangi bir noktasında yaşanan bu sıcaklık dalgaları küresel çapta ortalama sıcaklıkların da yükselmesiyle sorunun daha da sert bir şekilde hissedilmesine neden oluyor.
Scorching hot across western Europe with profound records being shattered.
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) July 18, 2022
A thread... pic.twitter.com/unxE3ppDBK
19. YÜZYILIN SONUNDAN BERİ...
Ortalama küresel sıcaklıklar, sıcaklığın yoğun bir şekilde tutulmasına neden olan karbondioksit emisyonlarının ortaya çıktığı 19. yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 1.1 santigrat derece yükseldi. Bunun yanında sıcaklık dalgalarına neden olan başka mekanizmalar da mevcut. Şu anki durumu uzmanlar şöyle özetliyor:
Şu an Güney Avrupa'daki alçak basınçlı hava, Sahra'dan kuzeye doğru sıcak hava çekiyor. Bu alçak basınç bölgesi kuzeye ve doğuya doğru sürüklenerek sıcak havayı Fransa'ya İngiltere'ye ve Orta Avrupa'nın bazı bölgelerine taşıyor.
Ancak yakın zamanda yapılan ve Nature Communications'ta yayınlanan bir çalışma Batı Avrupa'nın son 40 yılda sıklık ve yoğunluk açısından artış gösteren olaylar ışığında bir sıcak noktaya, sorunlu bölgeye (hot spot) dönüştüğünü ortaya koymakta. Dahası, araştırma Avrupa'nın bu artışı dünyanın her yerinden daha yoğun bir şekilde hissettiğini gösteriyor.
Geçen sene de buna benzer ekstrem tablolar ortaya çıkmış, özellikle Türkiye, İtalya ve Yunanistan'da şiddetli orman yangınları yaşanmıştı. Çin'de, ABD'de, Hindistan'da ve Avrupa'nın pek çok noktasında bu yıl olduğu gibi kırılmıştı. Hatta Sicilya'da kaydedilen 51 dereceyle Avrupa'nın sıcaklık rekoru kırılmıştı. Bununla birlikte Almanya'da ve Türkiye'de can kayıplarına neden olan sel felaketleri yaşanmıştı.
*Bu makalede yer alan bilgilerin bir kısmı The New York Times'ta “Europe is heating up faster than other ‘hot spots,’ a study finds” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel