Savaş nasıl etkiledi? Dinamo Kiev nasıl oynar?

Fenerbahçe
Savaş nasıl etkiledi? Dinamo Kiev nasıl oynar?
Dinamo Kiev, 14 Nisan 2022'de dostluk maçında Galatasaray'a konuk olmuş ve sahadan 3-1'lik galibiyetle ayrılmıştı.

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda mücadele eden temsilcimiz Fenerbahçe, eşleşmenin ilk maçında Dinamo Kiev'e konuk oluyor. Savaş nedeniyle 2022'nin başından beri resmi maç oynayamayan Ukrayna ekibi ilk resmi maçına çıkacak. Eksikleri olan takım tam bir kapalı kutu. Peki Kiev nasıl oynar?

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu ilk maçında 20 Temmuz'da (bugün) Dinamo Kiev'e konuk olacak. Sarı-lacivertlilerin Jorge Jesus yönetiminde çıkacağı ilk resmi maç büyük bir heyecanla beklenirken Fenerbahçe'nin nasıl bir oyun sergileyeceği dışında en çok merak edilen nokta, rakip takımın sahaya nasıl çıkacağı... Gerçekten Dinamo Kiev ne kadar hazır?

Buna cevap vermek pek de mümkün değil. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ülkede futbol Mart 2022'de durdu. Daha önce Metalist Kharkiv ve Shakhtar Donetsk, Donbas bölgesinde yaşananlar nedeniyle ülke içerisinde şehir değiştirmek durumunda kalmıştı ancak başkent ekibi Dinamo Kiev için hayat devam ediyordu.

Savaşla birlikte Dinamo Kiev de yerinden olurken ülkeyi terk etmek durumunda kalan takım, çalışmalarını komşu Polonya'da sürdürüyor. 27 Temmuz'daki rövanş öncesi ilk maç Polonya'nın Białystok kentindeki Stadion Miejski'de oynanacak.

Bu süreçte doğal olarak resmi maç yapamayan Dinamo Kiev, Türk takımları için son dönemde hiç olmadığı kadar kapalı kutu haline geldi. “Son dönemde hiç olmadığı kadar” ifadesinin sebebi, Ukrayna devinin zaman zaman Türk takımlarına rakip olmasından kaynaklanıyor.

ŞANSIMIZ PEK GÜLMÜYOR!

Dinamo Kiev daha önce Beşiktaş'la 10 kez, Fenerbahçe ve Trabzonspor'la 4'er kez, Bursaspor'la ise 2 kez karşılaştı. Takımlarımıza karşı bariz bir üstünlüğü bulunan Dinamo Kiev, bu 20 maçın 12'sinden galibiyetle ayrılırken 3 kez mağlup oldu. 5 maç ise beraberlikle sonuçlandı. Üç galibiyetin biri 2004'te 2-1'lik sonuçla Trabzonspor'dan gelirken diğer ikisi 2002 3-1 ve 2011'de 1-0'la Beşiktaş'tan geldi.

İki maçlı bir eleme turunda Dinamo Kiev'i sadece Beşiktaş eleyebilmişti. 2002-2003 sezonu UEFA Kupası 3. turunda İnönü'de rakibini 3-1 yenen siyah-beyazlılar, deplasmandan 0-0 beraberlikle ayrılarak turu geçmişti. O gün Beşiktaş'ın başında olan Mircea Lucescu şimdi Dinamo Kiev'i çalıştırıyor.

LUCE FAKTÖRÜ!

Mayıs 2004'te Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra Shakhtar Donetsk'in başına geçen ve 2016'ya kadar çalıştırdığı takımda Ukrayna futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran Lucescu, Türkiye A Milli Futbol Takımı macerasından sonra Temmuz 2020'de Shakhtar'la tahtından indirdiği Dinamo Kiev'in başına geçti.

Savaşın başlamasına rağmen takımdan ayrılmayan Lucescu, Türk futboluna aşina bir isim. Ancak Dinamo Kiev'in içinde bulunduğu şartlar gereği eskisi kadar tehlikeli olmadığı da açık. Uzun bir süredir resmi maç yapamayan takımın bu problemine dönmeyen oyuncular sorunu da eklenmiş durumda.

EKSİKLER, DÖNMEYENLER...

Takımın UEFA'ya bildirdiği 28 kişilik kadroda Sloven oyuncu Benjamin Verbic ve Polonyalı oyuncu Tomasz Kedziora dışında yabancı futbolcu bulunmuyor. Örneğin takımın Brezilyalı sol beki Sidcley geçen sezonu PAOK'ta geçirirken mayıs ayında ülkesinde verdiği röportajda “Dinamo'da forma giyemeden PAOK'a gitmiştim, daha önce de Corinthians'tayken pandemi nedeniyle bir süre futbol oynayamamıştım” ifadelerini kullanmış ve bu sebeple Avrupa kariyerini sürdürmek istediğini ancak kritik bir dönemeçte olduğunu belirtmişti.

Brezilyalı Vitinho ve Sidcley, Ganalı Mohammed Kadiri, Nijeryalı Benito ve Danimarkalı Mikkel Duelund kulüple sözleşmesi devam eden ancak takıma dönmeyen isimler.

2022'nin başından beri farklı ülkelerin takımlarıyla mümkün olduğu kadar çok hazırlık maçları yapan Dinamo Kiev, temmuz ayı içinde 5 maç oynadı. Bu maçlarda 2 galibiyet, 2 yenilgi ve 1 beraberlik alan takım İsviçre ekibi Luzern'i 2-1 ve Fransız takımı Olympique Lyon'u 3-1 yendi. Lyon'a diğer maçta 3-0 yenilen Kiev, Belçika ekibi Antwerp'e de 2-1 mağlup olurken Young Boys'la 0-0 berabere kaldı.

Dinamo Kiev aynı zamanda 14 Nisan 2022'de “Barış için maç” sloganıyla düzenlenen dostluk maçları serisinde Galatasaray'a konuk olmuştu. Ukrayna temsilcisi gelirinin savaştan zarar gören çocuklara bağışlandığı maçta sarı-kırmızılıları 3-1 yenmişti.

DINAMO KIEV NASIL OYNAR?

Kadrosunda bir dönem Türkiye'de forma giyen ancak beklentileri karşılayamayan Denys Boyko ve Oleksandr Karavaev'i de bulunduran ekip, ağırlıklı olarak 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya çıkıyor.

Viktor Tsygankov, Denys Garmash, Vitaliy Buyalskyi ve Mykola Shaparenko tehlikeli olabilecek isimler olarak öne çıkmakta. Aynı zamanda Lucescu'nun deneyiminin de önemi vurgulamak gerek. Dinamo Kiev'in mümkün olduğu kadar kompakt ve tempolu oynamaya çalışacağını düşünebiliriz ancak Fenerbahçe'nin favori olduğunun da altını mutlaka çizmek gerekiyor.

Kaynak: Web Özel

fenerbahçe