Aşıda kafalar karıştı! 'Ben daha önce iki doz Biontech olmuştum...'

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
Aşıda kafalar karıştı! 'Ben daha önce iki doz Biontech olmuştum...'
Tekirdağ'da vatandaşlar hatırlatma dozu aşılarını olmaya devam ediyor. Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı son Covid-19 aşısının üzerinden 6 ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevularını açtı ama kafalar karışık. Üç doz Sinovac olanlar, iki doz Sinovac ve onu takiben bir doz Biontech olanlar, hastalığı geçirenler ne yapacaklarını merak ediyor.

4 Temmuz-10 Temmuz haftasında vaka sayıları 117 bin olarak açıklandı. Vaka sayısı güne bölündüğünde söz konusu haftada günlük yaklaşık 17 bin vaka olduğu ortaya çıkıyor. Virüs tekrar gündeme girdi. 30 Mayıs 2022 tarihinde vaka sayılarının günlük üst üste üç kez 1000’in altına inmesiyle toplu taşımada maske zorunluluğu kaldırılmıştı.  

Virüsün tekrar vatandaşın gündemine girmesiyle aşıları da tekrar hatırladık. Sağlık Bakanlığı, son yaptırdığı aşının üzerinden 6 ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevularını e-Nabız sistemine tanımladı.

Pek çok vatandaşın Mart 2020’den bu yana salgınla yaşamamıza ve bilim insanlarının tavsiyelerine rağmen kafaları karıştı. Kimileri aşıları ikişer seferlik bir şey olarak düşünüyor, kimileri ise hastalığın ‘bittiğine’ inanarak artık aşı olmayacağını söylüyor.

Aşıda kafalar karıştı! 'Ben daha önce iki doz Biontech olmuştum...' - Resim : 1

İstanbul’da yaşayan tasarımcı E.K. iki Biontech aşısını olmuş, yeni aşı olmak için virüsün mutasyon geçirmesini ve yeni varyantlara karşı etkili model geliştirilmesini beklediğini söylüyor. (Tıp uzmanlarına göre şu anki mRNA aşısının yeterince koruyuculuğu var.)

Dört doz Sinovac aşısı olan emekli H.C. ise kafasının karıştığını, sürekli aşı olma konusunda tereddütleri olduğunu aktarıyor.

Haberglobal.com.tr’ye konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kimi yaptırmak istiyor, kimi yaptırmak istemiyor. Ancak daha önce hangi aşının olunduğuna (örneğin Sinovac) hiç bakmadan kişinin 3 tane Biontech olması lazım. 3 tane aşı olursa 60 yaşını bitirmiş, kronik hastalığı olan ve bağışıklığı düşmüş insanlar 4'üncü aşıyı olacaklar. Bunların dışındaki herkes için 3 Biontech yeter. 3 dozdan az olanların üçe tamamlaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği güncel aşılanma önerilerini sıraladı. 16 maddeden oluşan önerilerde ön plana çıkan maddeler şöyle:

💉İKİ DOZ BİONTECH OLANLAR

İki doz BioNTech aşısı olmuş kişilerin ikinci dozdan en erken dört ay sonra hatırlatma dozunu olmaları önerilir.

💉ÜÇ DOZ SİNOVAC OLANLAR

Üç doz Sinovac aşısı olmuş kişilerin son dozdan en erken üç ay sonra hatırlatma dozlarını (tercihen BioNTech aşısıyla) olmaları önerilir.

💉İKİ DOZ SİNOVAC'IN ARDINDAN BİR DOZ BİONTECH OLANLAR

İki doz Sinovac ardından bir doz BioNTech aşısı olanların, son aşıdan en erken üç ay sonra ikinci doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir.

💉İKİ DOZ SİNOVAC'IN ARDINDAN İKİ DOZ BİONTECH OLANLAR

İki doz Sinovac ardından iki doz BioNTech aşısı (toplam dört doz aşı) olanlar içerisinde 50 yaşın üzerinde olanlar, hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık yetersizliği olanlar, altta yatan ciddi hastalığı (diyaliz uygulananlar, kalp yetmezliği, ileri AC yetmezliği ve siroz) bulunanlar ve yüksek miktarda virüsle karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları) hatırlatma dozunu, son aşıdan en erken üç ay sonradan itibaren olabilirler. Bu gruplar dışında kalan kişilerde aşıların ağır hastalık ve ölümden koruyucu etkisi devam ettiğinden hatırlatma dozunu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Öneriler, yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

💉ÜÇ DOZ BİONTECH OLANLAR

Daha önce üç doz BioNTech aşısı olanlar içerisinde 50 yaşın üzerinde olanlar, hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık yetersizliği olanlar, altta yatan ciddi hastalığı (diyaliz uygulananlar, kalp yetmezliği, ileri AC yetmezliği ve siroz) bulunanlar ve yüksek miktarda virüsle karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları) hatırlatma dozunu, son aşıdan en erken üç ay sonradan itibaren olabilirler. Bu gruplar dışında kalan kişilerde aşıların ağır hastalık ve ölümden koruyucu etkisi devam ettiğinden hatırlatma dozunu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Öneriler, yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

💉HASTALIK GEÇİRDİKTEN SONRA BİR DOZ BİONTECH OLANLAR

Önceki varyantlarla (ülkemiz için 1 Ocak 2022 öncesinde) hastalık geçirdikten sonra bir doz BioNTech olmuş kişilere, Omicron'a ve diğer varyantlara karşı uzun süre korundukları için, şimdiki bilgilere göre ek hatırlatma dozuna gerek yoktur. Yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

💉HASTALIK GEÇİRDİKTEN SONRA BİR DOZ SİNOVAC OLANLAR

Önceki varyantlarla (ülkemiz için 1 Ocak 2022 öncesinde) hastalık geçirdikten sonra bir doz Sinovac olanların, son Sinovac'tan üç ay sonra (tercihen BioNTech'le) bir hatırlatma dozu olmaları önerilir.

💉İKİ DOZ BİONTECH OLMASINA RAĞMEN HASTALIK GEÇİRENLER

İki doz BioNTech olmasına rağmen herhangi bir varyantla hastalık geçirmiş olan kişilerin hastalıktan altı ay sonra bir doz BioNTech aşısı olmaları önerilir. Böylelikle aşı sonrası Omicron varyantına karşı en az altı ay yeterli koruma sağlanacaktır. Bu kişilerin yeni bir varyant çıkmadığı sürece hatırlatma dozu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Altıncı ayın sonunda yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

💉AŞILARI TAMAMLANMADAN VEYA HİÇ AŞILANMADAN HASTALIK GEÇİRENLER

Aşı şeması tamamlanmadan veya hiç aşılanmadan önceki varyantlarla (ülkemiz için 1 Ocak 2022 öncesinde) hastalık geçirmiş olan kişilerin, hastalıktan en erken üç ay sonra (tercihen altıncı Ayda) tek doz BioNTech aşısı olmaları, mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda iki doz Sinovac aşısı ile (0 ve 1. aylarda) aşılanmaları önerilir.

Ek kaynaklar: KLİMİK Covid-19’a karşı güncel bağışıklama önerileri

Kaynak: Web Özel

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs