8 saat mesai fazla mı?

Almanya İtalya Avrupa
8 saat mesai fazla mı?
Kömür işçileri mesaide. Fotoğraf: Shutterstock

Bütün dünya mesai saatlerini kısaltmayı tartışıyor. Çalışma Bakanı Bilgin 8 saat mesaiyi 'eski bir alışkanlık' olarak nitelerken, Türkiye açık ara Avrupa'nın en uzun süre çalışan ülkesi konumunda. Avrupa'daki bazı ülkelerin ise mesaiyi bir dakika kısaltmaya tahammülleri yok.

Ortasında söyleyeceğimizi ilk başta söyleyelim ‘Türkiye çok çalışıyor!’ OECD rakamlarına bakıldığı zaman haftada ortalama 45.6 saat çalışıyoruz. Yine OECD rakamlarına göre Türkiye’de çalışanların yüzde 15.1’i haftada 60 saatten fazla mesai yapıyor. Avrupa’da haftalık çalışma saatlerine bakıldığı zaman Türkiye’yi 39.6 saatle Polonya, 39.3 saatle Portekiz izliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 saat mesai düzenini eski bir alışkanlık olarak nitelendirdi. Bakan Bilgin, “8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var" değerlendirmesinde bulundu.

8 saat mesai fazla mı? - Resim : 1

AVRUPA'DA MESAİ AZALIYOR

Çalışma saatleri salgından sonra Avrupa’da 80'lerden beri azalıyor. EUROSTAT’ın araştırmasına göre; Avrupa istihdam yaratmakta da zorlanırken, İtalya, İspanya ve Yunanistan’daki part time çalışanların yarısı daha uzun saatler çalışmak istiyor ama ortada böyle bir iş yok. İtalya’da işgücünün yüzde 10’u part time olarak çalışmak zorundayken ABD’de bu oran yüzde 0.6. Euro Bölgesi’nde işsizlik tarihi dip (yüzde 6.6) seviyesinde olmasına rağmen, ekonomiler daha fazla iş yaratmakta veya o işe uygun insan bulmakta zorlanıyor.

Farkı örnekler de var. Örneğin Belçika’nın Wallanoia Bölgesi bilgi teknolojileri alanında insan aradıklarını ilan ile duyurdu. Almanya da son zamanlarda kalifiye personel ihtiyacını başka ülkelerden temin etmeye çalışıyor. Türk doktorlar Almanya’da çalışabilmek için Almanca kurslarına yoğun ilgi gösteriyor.

MACRON: AZ ÇALIŞTIĞIMIZ AÇIK

II. Dünya Savaşı’nın ardından kalkınma patlaması yaşayan Batı Avrupa’da insanlar uzun yıllardır çok da uzun saatler çalışmaya alışık değil. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu konuda dertli. Macron, “Kendimizi diğer ülkelerle kıyasladığımızda onlardan çok daha az çalıştığımız açık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Alman Maliye Bakanı Christian Lindner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından vatandaşları ülkelerinin büyümesi için daha uzun mesai saatleri yapmaya çağırmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışanlar geçen yıl haftada 34.5 saat çalıştılar. 2001 yılında bir Alman haftada ortalama 28 saat çalışırken, 2021 yılında bu süre 25.9 saate kadar indi. Aynı süre içerisinde İtalya’da çalışma saatleri haftada 35.6 saatten, 32.1 saate kadar düştü. Fransa 2001’de haftada ortalama 29.6 saat çalışıyordu. Bu süre 2021’de 28.7 saat oldu. 1945-1980 arasında uzun saatler çalışarak yıkılan ülkelerini tekrar ayağa kaldıran Avrupalıların mesai saatleri, daha sonra sistematik olarak azalmaya başladı.

Daha az çalışmanın bazı ülkelere ekonomik faturası da oldu. İtalyan ekonomisi 2007-2021 yılları arasında yüzde 8 daraldı. Avrupa Merkez Bankası’na göre; kıta genelinde şu an enflasyon yüzde 8.6 olsa da ortalama ücret artışı yıllık yüzde 2.8 seviyesinde.

AZ ÇALIŞMANIN ÜRETİME POZİTİF ETKİSİ?

Daha kısa mesai saatlerinin üretimi ne kadar artırdığı soru işareti. Ekonomist Andrea Garnero 1995-2007 yılları arasında mesai saatlerini bilinçli olarak düşüren AB ekonomileri arasında yaptığı incelemede, daha az çalışmanın verimliliğe faydasını ölçemediğini söyledi.

Personeller tabiatı itibarıyla daha az çalışmaktan yana. İtalyan yazılım şirketi TeamSystem geçen yıl çalışanlarına yüzde 10 daha az ücret ile haftada 40 saat yerine 36 saat çalışmayı önermiş. Çalışanların yüzde 40’ı bunu kabul ederek genellikle Cuma günleri yarım gün çalışmışlar.

Almanya genelinde 1.7 milyon işin sahibini beklediği hesaplanıyor. Hollanda kamu personeli açığı yüzünden, devlet memurlarından fazla mesai yapmalarını rica ediyor. Almanya Sanayi Odaları Federasyonu’nun Başkanı Siegfried Russwurm, “Çalışanlara ücretlerini ödeyerek daha fazla mesai yapılması fikrini destekliyorum” diyor. Boomer kuşağının emekli olmasıyla birlikte Almanya’da çok ciddi personel açığı göze çarpıyor.

Kaynaklar: OECD, Wall Street Journal, AA, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

mesai saatleri