Bu haberleri okudunuz mu? Elektrik, sinema, kira, Neom, flamingo, volkan, yaya yolu

Bu haberleri okudunuz mu? Elektrik, sinema, kira, Neom, flamingo, volkan, yaya yolu

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Sinema çalışanları gitti ve geri gelmediler... Koskoca salonları 3-4 kişi döndürüyor!

Sinema salonlarında görülen işsizlik ciddi boyutlarda. Koskoca salonların gişelerinde, görevliler yerine pos cihazları var. Küçük salonlar yeni çalışan istihdam edemiyor.

Lozan Barış Antlaşması hakkındaki komplo teorileri neden bitmiyor?

Lozan Antlaşması'nın sözde gizli maddeleri veya antlaşmanın bir ömrü olduğuna ilişkin toplumun önemli bir kesiminde yaygın bir kanaat var. Devletin yalanladığı, tarihçilerin ciddiye bile almadığı bu iddiaların kaynağı ne?

Elon Musk: Aynı zamanda aşkın 'mucidi'

Elon Musk'ı elektrikli otomobiller yapıyor, uzaya roket gönderiyor veya Twitter'ı satın alıp almamak arasında gidip geliyor olarak tanıyor olabilirsiniz ancak o aynı zamanda büyük bir çapkın. İcatları ile tanınan Musk her seferinde yeni bir ilişki de icat ediyor.

İsveç'in büyük planı: Kuzeyin Dubaisi...

İsveç, nüfusu az Kuzey Kutup Dairesi yakınındaki bölgelerde yeşil enerji üretimi ve fosil yakıta gerek duyulmayan imalat için fabrikalar kurmak istiyor. Dubai gibi sıfırdan kurulacak olan bölgede, dünyanın dört bir yanından iyi İngilizce bilen kalifiye elemanlar istihdam edilecek.

Hava yolu şirketi sizi mağdur ettiğinde haklarınız neler?

Avrupa'da havalimanlarında birçok uçuşun iptal edilmesi akıllara uçuşlarda yaşanacak mağduriyetlerde ne gibi haklarımızın olduğu sorusunu getiriyor. Peki bu gibi sorunlar sizin başınıza gelirse nasıl davranmanız gerekiyor? Hangi durumda tazminat alabiliyorsunuz?

9 yaşındaki C.M.A. bu travmayı nasıl atlatabilir? 'Yoksunluk durumundan dolayı...'

Bursa'da bir yıl boyunca teyzesinin evinde odada kilitli kalan 9 yaşındaki C.M.A.'nın görüntüleri tüm Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. Bir deri bir kemik kalan C.M.A. hastanede tedavi altında tutuluyor. Peki küçük çocuk, bu yaşadıklarından ruhen ve fiziken nasıl etkilendi? Bu travmayı nasıl atlatacak?

Ukrayna'da da gündem oligarklar | 'Kim vergilerini ödüyor, kim ödemiyor ona bakın!'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra akıllara hep Rus oligarklar gelse de Ukraynalı oligarklar da kendi ülkelerinde gündemdeler. Bazıları savaşa karşı yeterince tavır koymamakla suçlanırken, öne çıkanlar da oldu.

Neom: Çölün ortasında Belçika büyüklüğünde bir şehir

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın rüya projesi Neom şehri, ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan ziyaretinden sonra yeniden gündeme geldi. 2024 yılında halka arz olacağı açıklanan 500 milyar dolarlık projede çöldeki kayak merkezi ve yüzer sanayi sitesi dikkat çekiyor.

Türk sofralarının olmazsa olmazı menemen o kadar da eski bir yiyecek değil...

Sosyal medyayı 'soğanlı mı soğansız mı' tartışmaları ile yıkan menemen o kadar da eski bir yiyecek değil. Osmanlı mutfağında yumurtanın önemli bir yeri olsa da yıllarca domates ve yumurtanın buluşmasına rastlanmıyor, buluştuklarında da menemen ortaya çıkmıyor.

Büyük kentler nasıl elektrik tasarrufu yapabilir? 'Asayiş ve trafik...'

Enerji fiyatlarındaki artış dünya genelinde elektrik tasarruflarını gündeme taşıyor. Bu da Türkiye'de özellikle büyük şehirlerdeki ışık kirliliği meselesini akıllara getiriyor. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde sokak aydınlatmalarını ve reklamlardaki ışıkları düzenlemek gerekir mi?

Ayrı eve çıkamayan gençler... 'Özel bir alanım yok!'

Türkiye'de gençlerin çoğu ekonomik bağımsızlıklarını kazandıktan sonra ayrı eve taşınmak istiyor. Ancak son dönemde artan emlak fiyatları önündeki en büyük engel. Peki yıllarca ailesiyle yaşayan ve kiralık ev arayan gençler ne diyor? Neden ayrı eve çıkmak istiyorlar?

5 SORU 5 CEVAP | Avrupa'da enerji oyunları...

Rusya 'teknik' sebeplerle Almanya'ya doğalgaz akışını yüzde 20'ye düşürdü. Avrupa önümüzdeki kış için büyük hazırlık içerisinde. Birlik kendi içinde tasarruf konusunda tam anlaşma sağlamış değil.

Flamingolar neden yine ölüyor?

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Tuz Gölü'nde yaşanan flamingo ölümleri Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Bu yıl yine kuraklıkla karşı karşıya kalan Tuz Gölü'nde flamingolar için tehlike çanları çalıyor. Peki bu canlıların korunması için neyi eksik yapıyoruz? Doğal yaşam alanları nasıl yok oluyor?

Kedi alerjisinin olmadığı bir dünya mümkün mü?

Türkiye'de kedilerin diğer hayvanlardan farklı bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Gerek evlerimizde, gerek sokaklarımızda kediler el üstünde tutuluyor. Fakat kedileri çok sevmekle birlikte sürekli karşımıza çıkan bir sorun var: Kedi alerjisi... Peki kedi alerjisinin olmadığı bir dünya mümkün mü?

5 SORU 5 CEVAP | Irak'ta neler oluyor?

Mukteda es-Sadr yanlısı bir grup Irak parlamentosunu bastı. Türkiye'nin komşusu olan bu ülke son günlerde hareketli anlara sahne oluyor. Es-Sadr'ın ülkedeki ağırlığı ne? Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen saldırının sorumlusu kim?

Sahibinden.com'a soruşturma... Bir malı değerinin üzerinde internete koymak hukuken ne anlama geliyor?

Rekabet Kurulu, Sahibinden.com internet sitesi hakkında piyasadaki hakim konumu sebebiyle fiyatları belirlediği iddiası ile soruşturma açtı. Peki bir ürünü ederinin üzerinde internet sitesine koymak suç kapsamına girer mi? Yoksa serbest piyasa kapsamında mı düşünülür?

Bütün risklere rağmen o sütü içtiler! | Binlerce yıl öncesinden gelen genetik sır...

Binlerce yıl önce insanların bazı rahatsızlıkları çekmek pahasına süt içtikleri ortaya çıktı. Bu insanlar süt tüketmelerine rağmen bu ürünün besin değerlerinden faydalanamıyordu. Genetik mutasyon sayesinde laktoz intoleransı olan insanlar da kalsiyuma kavuştu.

Tatile çıkmadan önce ofiste koşturmak zorunda mıyız?

Yetiştirilmesi gereken projeler, sorumlu olduğunuz işlerin siz yokken nasıl yürütüleceğine dair toplantılar, izne çıkacağınızı bilen iş arkadaşlarınızın bazı talepleri... Tatile çıkmadan önce ofiste işleri bitirme çabası sayarken bile kulağa yorucu geliyor. Peki, bu 'tatil stresini' aşmak mümkün mü?

Türkiye'de bir volkan patlaması bekleniyor mu? | Hasan Dağı'nda hareketlilik...

Yeni Zelanda'da bulunan Taupo Süper Volkanı'ndaki hareketlilik uzmanları korkuturken, dünya üzerindeki aktif volkanlar tekrar akıllara geldi. Peki Türkiye'de hiç süper volkan ya da volkan var mı? Türkiye'de bir volkan patlaması yaşanabilir mi?

ABD'de çarklar gerçekten durdu mu? Türkiye'ye etkisi ne olur?

ABD ekonomisi iki çeyrek üst üste daralarak teknik olarak resesyona girdi. Bu gelişme bir çok soruyu da beraberinde getirdi. ABD ekonomisi duruyor mu? Bu durum Türkiye'yi nasıl etkiler? Dolar/TL kuruna etkisi olur mu?

Dünya zorunlu askerliğe geri mi dönüyor?

2010'lu yıllarda pek çok ülke zorunlu askerlik uygulamalarını terk ederken ordularını daha profesyonel ekiplere teslim etmeyi düşünüyordu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bu konuda bazı fikirleri değiştirdi.

Gelenek giderek yayılıyor, ayakkabılar dışarıda çıkıyor!

Özellikle Türkiye, Doğu Avrupa ve Asya ülkelerinde yaygın olarak görülen eve girerken ayakkabı çıkarma geleneği, bu alışkanlığın daha nadir görüldüğü Batı Avrupa ve ABD'de de giderek yayılıyor. Bu değişimde pandemi önemli faktör olarak öne çıksa da salgın tek etken değil...

Yaya geçidi terörü devam ediyor...

Trafikte önceliğin yayalarda olduğunu gösteren 'yaya öncelikli yollar' son dönemde ölüm saçıyor. Sadece Temmuz ayında 6 kişi yaya yolunda araç çarpması sonucu feci şekilde hayatını kaybetti. Peki göz göre göre gelen bu kazalar neden önlenemiyor? Yaptırımlar, sürücüler için caydırıcı değil mi?

Doğru squat ve püf noktaları: 'Daha iyisi yok diyebiliriz...'

Bilim insanları ve son dönemde yapılan çalışmalar, squat hareketinin yapılması gereken en önemli egzersizlerden biri olduğunu ortaya koymakta. Alt vücut kadar karın bölgesini (core) ve sırtı da çalıştıran squat doğru teknikle yapıldığında eklemler için de faydalı. İşte hareketin püf noktaları.

Göçmen ülkesi ABD'de göç krizi! | Bilekliklerinden tanıyorlar...

Göçmenler tarafından kurulan Amerika Birleşik Devletleri tarihi bir göçmen krizi yaşıyor. Ülke yurt dışından insan ihtiyacını karşılayamazken, vize başvurularının Covid-19'dan dolayı bir türlü düzene girmemiş olması yasadışı göçü patlattı.

İlişkilerdeki sorunların çoğunun çözümü yok! 'Beni kızdırıyorsun' yerine 'Şu an biraz kızgınım'...

Uzmanlar, romantik ilişkilerdeki çoğu problemin çözümünün olmadığını ama bu sorunları ele alma şeklinin bile çok önemli olduğunu belirtiyor. Sadece kullandığımız ifadelerde bile değişiklik yaparak ilişkinin felakete sürüklenmesinin önüne geçebiliriz.

Dizel otomobil tarihe mi karışıyor?

Bir dönemin en gözde araçlarından dizel motorlu otomobillerin satışları giderek azaldı ancak hala devam ediyor. Bazı markalar bu arabaların üretimini durdurdu ve birçok ülke önümüzdeki 15 sene içinde fosil yakıt kullanan otomobilleri yasaklamayı planlıyor.

Hindistan hükümetinin önemli sorunu: Tuvaletler

Hindistan'da pek çok hanede evin içinde tuvalet olmaması önemli bir sorun. Bazı kadınlar güvenlik endişeleri ile evin dışındaki tuvalete geç saatlerde gitmeye çekinirken, hükümet tuvalet sorununa 100 milyon tuvalet projesi ile çözüm bulmaya çalışıyor.

Kaynak: Web Özel