Göçmen ülkesi ABD'de göç krizi! | Bilekliklerinden tanıyorlar...

ABD Meksika
Göçmen ülkesi ABD'de göç krizi! | Bilekliklerinden tanıyorlar...
Meksika tarafındaki Huixtla bölgesinde göçmenler, ABD'ye geçmek için belgelerinin kontrol edilmesini bekliyor. Fotoğraf: Reuters

Göçmenler tarafından kurulan Amerika Birleşik Devletleri tarihi bir göçmen krizi yaşıyor. Ülke yurt dışından insan ihtiyacını karşılayamazken, vize başvurularının Covid-19'dan dolayı bir türlü düzene girmemiş olması yasadışı göçü patlattı.

Amerika Birleşik Devletleri göçmenlerin kurduğu bir ülke. Büyük toprak ağalarının İngiltere’ye baş kaldırması sonucunda bağımsızlık savaşı verdi, yaklaşık 100 sene sonra yaşanan iç savaş ile de ülke bugünkü federatif yapısına kavuştu. Yaklaşık 350 milyon nüfusa sahip ülke dünyanın dört bir yanından göç almaya devam ediyor. Ancak eskisi kadar değil.

Amerikalı uzmanlar ülkeye göçün artış hızının azaldığını, bunun gelecekte ABD’nin ilerlemesi için bir problem olabileceğini söylüyorlar. Ülke yıllardır dünyanın dört bir yanından yetenekleri toplaması ile tanınıyor. Kuşkusuz Covid-19 ABD’ye göçün azalmasının temel sebeplerinden biri.

Haziran 2020-Haziran 2021 döneminde ABD’nin nüfusu sadece 247 bin kişi arttı. Bu artış son 30 yılın en kötü göç performansı oldu. Ortalama göç hızının da üçte biri anlamına geliyor. Covid-19 gerekçesiyle ABD yurt dışı temsilciliklerini azaltmış ve ülkeye insan alma konusunda çok daha titiz davranmaya başlamıştı. Fakat göç ivmesindeki azalış, Trump’ın ilk seçildiği döneme kadar uzanıyor.  

Göçmen ülkesi ABD'de göç krizi! | Bilekliklerinden tanıyorlar... - Resim : 1

İŞSİZLİK DİPTE AMA İŞ AÇIĞI DA VAR

Ülkeye net göçün azalmasında, artık yaşları beden işleri yapmalarına müsaade etmeyen Meksikalı göçmenlerin ülkelerine dönmesinin de payı var. Ülkede 2007 yılında 12.2 milyon düzensiz göçmen olduğu düşünülürken, bu sayı 2020 yılında 10 milyona inmişti. Bu sebeple şu an göçmen emeğine bağlı olarak çalışan sektörlerin çoğunda istihdam eksikliği yaşanıyor. ABD’de ülke genelinde işsizliğin tarihi dip seviyelerde olduğunu anımsatmakta fayda var.

2010’lu yıllarda ülkeye yapılan göçler yeni istihdamın yüzde 70’ini oluşturuyordu. Pew Araştırma’nın bir çalışmasına göre, ABD’ye yeni göçler olmaması durumunda 2020 yılında 166 milyon olan işgücü sayısı 2040 yılında 163 milyona gerileyecek. Eğer net göç oranı pandemi öncesine dönerse 2040 yılında 178 milyon kişilik bir işgücü ortaya çıkabilir. ABD’de geçen yıl beyaz yaka iş başvuruları için yapılan vize başvurularının dörtte biri başarılı olurken, mavi yaka işlerde ise başvurularda üçte bir başarı oranı sağlandı.

Göçmen ülkesi ABD'de göç krizi! | Bilekliklerinden tanıyorlar... - Resim : 2

Özellikle Silikon Vadisi şirketleri dünyanın farklı yerlerinden yetenekleri bünyelerine katabilmek için ABD devletinden vize koşullarını esnetmelerini istiyor. Biden yönetimi, Meksika sınırından ABD’ye giren kayıtlı göçmenler için yeni bir kimlik kartı üzerinde çalışıyor. Daha önceden bu insanların eline ülkeye kabul edildiklerine ilişkin bir kart veriliyordu.

Öte yandan, ülkeye illegal göçün yoğun olarak gerçekleştiği Meksika sınırının kendine has problemleri devam ediyor. Sınırdaki mültecilere yardım eden Papaz Lorenzo Ortiz’in insan kaçakçıları tarafından kaçırılması Birleşmiş Milletler tarafından sert tepki ile karşılandı. Ortiz’i kaçıran kartel 40 bin dolar fidye istiyor.

MEKSİKA KOLAYLIK İSTİYOR

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Ofisi geçen yıl Meksika tarafından 1.7 milyon düzensiz göçmeni tespit ettiklerini duyurmuştu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD Başkanı Biden ile görüşerek vize kurallarının esnetilmesi meselesini ele aldı. Başkan, ABD’li mevkidaşından çiftçiler ile beyaz ve mavi yakalılara daha kolay vize verilmesini talep etti.

Meksika tarafından ABD’ye insan kaçıran karteller bu ara oldukça gündemde. Meksika’nın ünlü uyuşturucu kartellerinin de işin içinde olduğu ifade ediliyor. ABD tarafında da insan kaçakçılığı suçuna bulaşmış çok kişi var. 2014 yılında 2 bin 762 ABD vatandaşı hakkında bu suçtan işlem yapılırken, 2021 yılında bu sayı 5 bin 46’ya çıkmış. 2020 yılında salgın sebebiyle vize işlemlerinin neredeyse durdurulması da insan kaçakçıları için bir fırsat penceresi oldu. İki ülkedeki insan kaçakçılığının milyarlarca dolarlık bir sektör haline geldiği ifade ediliyor. Bazı noktalarda tıpkı lüks otellerde olduğu gibi, kaçırılan insanların koluna renkli bileklikler takılıyor. Bu renkli bileklikler göçmenin hangi kaçakçılık şebekesinden ‘hizmet aldığını’ veya ‘paketinde nasıl hizmetler bulunduğunu’ gösteriyor.

Kaynaklar: The Economist, New York Times, AA

Kaynak: Web Özel

Meksika ABD