İsveç'in büyük planı: Kuzeyin Dubaisi...

İsveç'in büyük planı: Kuzeyin Dubaisi...
İsveç'in Norrbotten bölgesi Kaynak: Shutterstock

İsveç, nüfusu az Kuzey Kutup Dairesi yakınındaki bölgelerde yeşil enerji üretimi ve fosil yakıta gerek duyulmayan imalat için fabrikalar kurmak istiyor. Dubai gibi sıfırdan kurulacak olan bölgede, dünyanın dört bir yanından iyi İngilizce bilen kalifiye elemanlar istihdam edilecek.

Küresel iklim değişikliğine karşı yeşil enerjiye duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da büyüyor. Karbon emisyonunu sıfıra indirmek isteyen ülkeler, fosil yakıt tüketmeden elde edilecek ürünler üzerine yatırım yapmaya devam ediyor. İsveç de yeşil enerji üreten ya da fosil yakıt kullanılmayan bir sanayi kurmayı hedefliyor. Kısaca zamanında Birleşik Arap Emirlikleri'nde çölün ortasında yoktan var edilen Dubai örneğinde olduğu gibi İsveç de nüfusun az olduğu kuzey bölgelerini geliştirmek istiyor.

İsveç'in büyük planı: Kuzeyin Dubaisi... - Resim : 1

İskandinavya Yarımadası'ndaki ülkelerden biri olan İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi'nin yakınındaki Skellefteå kasabasında dev bir fabrika yükseliyor. Araba aküsü şirketi Northvolt, 200 hektarlık alana kurduğu fabrika ile dünya elektrikli otomotiv sektörüne pil tedarik etmeyi amaçlıyor. Dev fabrika, İsveç'in "Avrupa Yeşil Anlaşması"ndan sağlanan fonlarla beslenen bir dizi yeşil endüstriyel mega projelerinden biri.

Ucuz ve yenilebilir enerji üretiminin yanında, kuzeyin kırsal arazilerinde istihdam yaratıp nitelikli iş gücünü buraya çekerek bölgenin kalkınmasını sağlamak da İsveç'in planları arasında. Bölgede altın, demir, krom gibi çok sayıda maden yatağı bulunması da firmaları buraya yatırım yapma konusunda istekli hale getiriyor.

İsveç'in büyük planı: Kuzeyin Dubaisi... - Resim : 2
Northvolt'un dev pil fabrikası. Fotoğraf: Nortvolt

Bölgeye inşa edilen tek fabrika da Northvolt'un devasa pil fabrikası da değil. Boden şehrinin 160 km kuzeyindeki H2 Green Steel şirketi, gelecek yıl dünyanın ilk endüstriyel ölçekli fosil yakıt kullanılmayan, çelik fabrikasını işletmeye alıyor. Bunun yanında İspanyol Fertiberia, gübre üretiminde kullanılacak çevreye zarar vermeyen amonyak üretmek için dev bir elektroliz tesisine 1 milyar euro harcamayı planlıyor.

Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın maden kasabası Gallivare'nin 200 km kuzeyinde yer alan madencilik şirketi LKAB, gelecek yıl çelik tesisinde bu yıl başarıyla denenen hidrojen teknolojisini kullanarak fosil yakıt kullanılmadan demir üretilen bir projeye başlayacak.

Kuzeydeki Norrbotten bölgesinin valisi Lotta Finstorp, "Zincirin en zayıf halkası iş gücüdür. İnsanları buraya taşıyamazsak, dünya için çok gerekli tüm bu yatırımlarda başarılı olamayız" diyor. Finstorp, tüm bu projelerin başarılı olması için, gerekli iş gücünü bölgeye taşınmaya teşvik etmeleri gerektiğini söylüyor.

100 BİN KİŞİ BEKLENİYOR 

İsveç hükümeti, yeni projelerin ve tedarikçilerinin en az 20 bin iş yaratacağını, 20 bin fazladan kamu sektörü çalışanına ihtiyaç duyulacağını ve 10 bininin dükkan, kafe ve benzerlerinde çalışacağını tahmin ediyor.

İsveç hükümetinin bölgenin planlaması için atadığı yetkili olan Peter Larsson'a göre, İsveç'in en kuzeydeki iki bölgesine (Västerbotten ve Norrbotten) toplamda 15 yılda 100 bin kişi taşınabilir.

Larsson, çok uzun zaman önce işsiz insanlara güneye taşınmaları için para ödendiğini hatırlatıyor. Larsson, tersine göçü başarmanın anahtarının insanları 'buranın yaşamak için en iyi yer olduğuna' ikna etmek olduğunu düşünüyor.

Bir sonraki adım, İsveç'in daha az dinamik bölgelerinde yaşayan yaklaşık 400 bin işsizi bölgeye taşınmasını sağlamak. İsveç istihdam bakanı Eva Nordmark, insanların kuzeye taşınması için ne gerekiyorsa yapma sözü verdi, hatta işsiz kişileri yer değiştirmeye zorlamak için bir dizi kanun çıkardı.

İsveç'in istihdam bürosu, ülke çapındaki ofislerinde tarihi yeşil dönüşümde yer alma şansını işsizlere adeta "satıyor". Ayrıca servis, ülkenin üç büyük kenti Stockholm, Göteborg ve Malmö'deki uzun süreli işsizleri hedeflemek için, kısmen AB Sosyal Fonu tarafından finanse edilen 'Relocate' adlı bir program başlattı.

İsveç'in büyük planı: Kuzeyin Dubaisi... - Resim : 3
Boden'deki H2 Green Steel şirketinin tesisi. Kaynak: Twitter

Pil fabrikası için gereken 3 binden fazla kişiyi bulmaktan sorumlu kişi Katarina Borstedt, Northvolt'un özellikle iyi İngilizce bilen İsveç'e gelmiş göçmenleri aradığını söylüyor. “Northvolt'ta çalışmadan önce İsveççe öğrenmeniz gerekmiyor” diyor.

Buraya taşınanlardan biri İngiltere'deki Sunderland şehrinden gelen 25 yaşında bir mühendis olan Alistair Coley. Coley, bölgede arkadaş edinmeyi şaşırtıcı derecede kolay bulduğunu söylerken “Tanıştığınız herkes en azından 'merhaba' diyor” ifadelerini kullanıyor. Coley, şubat ayında nişanlısı Claudia ve iki horozu Primrose ve Albert ile birlikte bölgeye taşınmış.

 *Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Guardian'da yayımlanan 'Wanted: 100,000 pioneers for a green jobs Klondike in the Arctic' başlıklı makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

yurt dışı iş ilanları İsveç yeşil enerji Dubai