İlişkilerdeki sorunların çoğunun çözümü yok! 'Beni kızdırıyorsun' yerine 'Şu an biraz kızgınım'...

Web Özel
İlişkilerdeki sorunların çoğunun çözümü yok! 'Beni kızdırıyorsun' yerine 'Şu an biraz kızgınım'...
Araştırmalar, çiftlerin anlaşamadıkları konuları tartışma şekillerinin sorunları çözebilecek kilit konulardan biri olduğunu gösteriyor. Fotoğraf: Shutterstock

Uzmanlar, romantik ilişkilerdeki çoğu problemin çözümünün olmadığını ama bu sorunları ele alma şeklinin bile çok önemli olduğunu belirtiyor. Sadece kullandığımız ifadelerde bile değişiklik yaparak ilişkinin felakete sürüklenmesinin önüne geçebiliriz.

“Evde hiçbir iş yapmıyorsun” çiftler arasında en çok kavga çıkaran serzenişlerden biri... ABD'li psikolog Dr. John Gottman, ne zaman bir çiftten böyle bir şikayet duysa "pes ettiğini" söylüyor. Çünkü Gottman'a göre, romantik ilişkilerdeki sorunların yüzde 69'unun bir çözümü yok...

40 yıldır romantik ilişkiler üzerine çalışmalar yürüten Gottman, ilişkileri yıpratan hataları yıkıcı eleştiri, savunmacı tutum, kibir ve umursamazlık olarak açıklıyor. Gottman bu hataların dördünün de mevcut olduğu yerde, o üzücü sondan kaçınmanın çok zor olduğunu vurgulamak için bu tavırları biraz da esprili bir dille “Mahşerin Dört Atlısı” şeklinde isimlendiriyor.

Psikolog Arola Poch ise, “Evde hiçbir şey yapmıyorsun” serzenişinin sürekli tekrar edilmesinin, evde birçok negatif duygu uyandırdığını ve iyi hisleri yıprattığını vurguluyor. Poch, serzenişlerin suçlayıcı tonda söylenmesinin karşı tarafta azar işitiyormuş hissiyatı yarattığını ve bu nedenle kişinin itibarını zedelediğini dile getiriyor. Bu durumun da savunmacı ve umursamaz cevaplar verilmesine yol açtığına işaret eden Poch, bu tarz tutumların ise ilişkiyi yavaş yavaş tükettiğini aktarıyor.

Uzmanlar, bu tavırları sürekli sergileme hatasına düşmenin kolay olduğunu ancak bunları tespit etmenin davranış değiştirme yönünde atılan ilk adım olacağını belirtiyor. Bu sayede ilişkinin bir felakete sürüklenmesinin önüne geçilebilir.

İlişkilerdeki sorunların çoğunun çözümü yok! 'Beni kızdırıyorsun' yerine 'Şu an biraz kızgınım'... - Resim : 1
Uzmanlara göre, bir ilişkide hiç tartışma olmaması da bir soruna işaret edebilir. Fotoğraf: Shutterstock

TARTIŞMAK İYİDİR, SORUN KAVGADA

Bütün ilişkilerde iki tarafın da birbirinden farklı olduğu ya da farklı düşündüğü noktaların mevcut olduğunun altını çizen Poch, “Bir çiftin hiç tartışmaması ütopik (ya da distopik) bir durum olabilir” diyor. Poch, bir ilişkide hiç tartışma olmamasının çatışmaların bastırılmasının bir sonucu olduğunu, bunun da halihazırda potansiyel bir çatışma olduğunu kaydediyor.

Gottman Enstitüsü'nün 2015'te yürüttüğü bir çalışmaya göre, çok tartışılması değil, çiftlerin anlaşamadıkları konuları tartışma şekilleri asıl mesele. İşte bu noktada tartışma ve kavganın farkı da kendini belli ediyor. Tüm günü kavganın gerginliğiyle geçirip, tatsızlık yaşamamanın asıl yolu da iletişimin detaylarında yatıyor. Poch bu konuda şunları söylüyor:

Sözlerimizi, 'Evde hiçbir iş yapmıyorsun' yerine, 'Keşke bulaşıkları makineye yerleştirsen. Senin için de uygunsa ev işlerini paylaşmak için bir plan hazırlayabiliriz' şeklinde değiştirirsek, suçlamalar ve savunmalar için bir çözüm üretmemiz mümkün.

Poch ayrıca, çiftlerin çatışmaları gidermek için iki kilit yöntemi olduğunu aktarıyor. Birincisi, bir çiftin aynı yönde giden iki kişiden oluştuğunu anlamak. Kavgayı, bir kişinin diğerine hesap sorması gibi değil, iki kişinin aynı problemi çözmek için çabalaması olarak yorumlamak gerekir. İkincisi ise, iletişimi bir şeyleri çözmek için kullanmak, kavgayı kazanmak için değil.

Poch'un bu konuda bir de tavsiyesi var: Çiftler “Mahşerin Dört Atlısı'nın kendilerine yaklaştıklarını hissediyorlarsa” ve onları defetmek istiyorlarsa oyun oynayabilirler. İki taraf da kendine bir kırmızı kart alabilir ve bahse konu dört olumsuz davranıştan birini hissettiği anda kartını gösterebilir. Bu sayede, şikayetler de büyümeden eğlenceli bir hal alır ve karşı tarafa da iletişim yöntemini değiştirme sinyali verilir.

Gottman da bir gerçeğin daima akılda tutulmasının önemine vurgu yapıyor: Çiftlerin problemlerinin yüzde 69'unun bir çözümü yok. Bir soruna çözüm bulmanın iyice ciddileşmesi halinde bir çare bulmak için çabalamanın önemine vurgu yapan Gottman, “Çözemediklerinizle yaşamayı da öğrenin; esprili bir tavır takınmak çok yardımcı olabilir” diyor.

Poch'un çiftlere iyi iletişim kurabilmek için önerdiği bazı temel kurallar ise şöyle:

📌“Daima/hep” ya da “asla” kelimelerini negatif çerçevede kullanmayın. “Bunu hep yapıyorsun” ve “Beni asla dinlemiyorsun” gibi ifadeler kavga çıkmasına sebep olur.

📌Serzenişlerinizde birinci tekil şahıs zamiri kullanın. “Şu an biraz kızgınım” demek “Seni beni kızdırıyorsun” demekten daha yapıcı.

📌Karşı tarafın sözlerini bitirmesine müsaade edin. Bazı durumlarda bu biraz zor olabilir ama sabır da bir erdemdir.

📌Anlamadığınız şeyleri sorun ve gerekiyorsa tekrar sorun.

📌Karşı taraf adına varsayımda bulunmayın. Eşiniz veya sevgiliniz için bazı şeylerin daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz ama bu konuda yanılıyor da olabilirsiniz.

 *Bu haberde, El Pais'te "How to avoid the routine things that can hurt a relationship" başlığıyla yayımlanan makaleden faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

ilişki iletişim kavga