Kedi alerjisinin olmadığı bir dünya mümkün mü?

Sağlık Haberleri Web Özel
Kedi alerjisinin olmadığı bir dünya mümkün mü?
Kedi alerjisini ortadan tamamen kaldıramasak bile büyük oranda azaltmak mümkün. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de kedilerin diğer hayvanlardan farklı bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Gerek evlerimizde, gerek sokaklarımızda kediler el üstünde tutuluyor. Fakat kedileri çok sevmekle birlikte sürekli karşımıza çıkan bir sorun var: Kedi alerjisi... Peki kedi alerjisinin olmadığı bir dünya mümkün mü?

Sahiplenilen kedilerin evden uzaklaştırılmasının başında gelen nedenler arasında, alerji ilk sıralarda yer alıyor. Birçok kişi ya alerjisi olduğundan kedi sahiplenemiyor ya da kedisiyle yaşayabilmek uğruna sürekli alerji ilaçları kullanmayı göze alıyor.

Peki, kedi alerjisini azaltmanın bir yolu var mı? Cevap: Evet! Uzmanların bu konudaki tavsiyelerini hayata geçirerek, kedi alerjisini ortadan tamamen kaldıramasanız bile büyük oranda azaltıp sevimli dostlarınızla mutlu şekilde yaşamanız mümkün.

ALERJİNİN KAYNAĞI TÜY DEĞİL!

Genel inanışın aksine kedi alerjisini yaratan etken tüy değil... Veteriner hekim Ebru Özder, kedi alerjisinin tüyden kaynaklandığı algısının yanlış olduğunu belirtiyor. Evcil hayvan tüylerinin alerjen olmadığını vurgulayan Özder, insanlarda, evcil hayvanların salya, tükürük, deri döküntüsü, idrar, dışkı ve yağ bezlerindeki salgılarda bulunan “Fel d 1” proteine karşı alerjik tepkiler geliştiğine dikkat çekiyor.

Özder, evcil hayvanların hepsinde bu durumun söz konusu olabileceğini, fakat en yaygın olarak kedi ve köpeklerde rastlandığını aktarıyor. Özder ayrıca, “Öncelikle alerji testi yapılarak, alerji olup olmadığı tespit edilebilir” diyor.

Kedi alerjisinin olmadığı bir dünya mümkün mü? - Resim : 1
Sahiplenilen kedilerin evden uzaklaştırılmasının başında gelen nedenler arasında alerji ilk sıralarda yer alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

NELER YAPILABİLİR?

📌Özder, alerjisi olan kişilerin kedileri yatak odalarından uzak tutmasını tavsiye ediyor.

Alerjenleri azaltma çalışmalarınıza nevresim takımlarınızı, perdelerinizi ve yastıklarınız yıkayarak başlayabilirsiniz. Yatağınızı ve yastığınızı alerjenlerden koruyacak bir yatak örtüsü de kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerin anında çözüm yaratmasını beklemeyin. Tıpkı akarlar (mayt) gibi kedi alerjenlerinin de evden arındırılması günler sürebilir.

📌Ebru Özder, kedi alerjisi spreyi ve alerji mamaları gibi alerjeni azaltan ürünler kullanılabileceğini belirtiyor.

Kedi alerjisi spreyi evin içindeki alerjenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Özellikle koltuk, yatak, halı, perde gibi alerjenlerin yoğun olarak tutunduğu yerlere söz konusu spreyleri sıkabilirsiniz. Spreyleri düzenli kullanarak evdeki alerjenlerin etkisini hafifletebilirsiniz. Ayrıca alerjenlerin temizliği için özel olarak üretilen ıslak mendillerle de mobilyalarınızı temizleyebilirsiniz. Bu sayede kedilerin deri döküntülerinden yayılan alerjenleri azaltabilirsiniz.

📌Kedinizin tüylerini evin içinde taramayın. Bu işlemi balkonda ya da bahçede yapabilirsiniz. Hatta o sırada maske ve eldiven kullanabilirsiniz.

"HAVALANDIRMA VEYA HEPA FİLTRE..."

📌Kedinize dokunduktan sonra ellerinizi yıkamadan gözünüze ya da burnunuza dokunmayın.

📌Alerjenlerin tutunabileceği mobilyaları ve örtüleri azaltın. Uzmanlar, halıların ahşap döşemelere göre 100 kat daha fazla alerjen tutabileceğini belirtiyor. Halıları kaldırmanız mümkün değilse, halılara düzenli olarak buharlı temizleme uygulamanız öneriliyor.

📌Alerjenler her ne kadar süpürme sırasında temizleniyor olsa da aynı zamanda eve de yayılır. O nedenle HEPA filtreli süpürgeleri tercih edin. Öte yandan, pencerelerinizin kapalı olması evinizde alerjenlerin artmasına neden olur. O nedenle evinizi sık sık havalandırın. Ebru Özder, bu konuda “Havalandırma ve HEPA filtre de çözüm olabilir ama onlar ortamı temizler; hayvanın üzerindeki alerjeni etkilemez. Filtre temizliği de ihmal edilmemeli” hatırlatmasını yapıyor.

📌Kedinizi yıkamak da bir çözümdür ama kedinizi her gün yıkamanız hem sizin, hem kediniz için stresli ve yorucu olur.

📌Kediniz tuvaletini yaptıktan sonra en kısa sürede kumunu temizleyin. Kum tercihinizde de daha az toz barındıran türlere öncelik vermeye çalışın.

📌Kedinizin yatağını düzenli olarak yıkayın.

📌Alerji testi yaptırın. Çünkü araştırmalar kedi alerjisi olan kişilerin aynı zamanda polen ve akar alerjisi de olduğunu ortaya koyuyor. Testleriniz neticesinde doktorunuzun reçete etmesi durumunda antihistaminik haplarınızı, göz damlalarınızı ve burun spreylerinizi kullanmayı ihmal etmeyin.

📌Henüz kedi alerjisi tedavisi bulunmadı ama aşısı mevcut. Aşılarla vücudunuzun alerjenlere verdiği tepkiyi azaltabilirsiniz.

Ek kaynak: cats.org.uk

Kaynak: Web Özel

sağlık haberleri