9 yaşındaki C.M.A. bu travmayı nasıl atlatabilir? 'Yoksunluk durumundan dolayı...'

ÖZEL HABERLER
9 yaşındaki C.M.A. bu travmayı nasıl atlatabilir? 'Yoksunluk durumundan dolayı...'
9 yaşındaki C.M.A. teyzesi tarafından yaklaşık bir sene boş bir evde tutuldu. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Bursa'da bir yıl boyunca teyzesinin evinde odada kilitli kalan 9 yaşındaki C.M.A.'nın görüntüleri tüm Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. Bir deri bir kemik kalan C.M.A. hastanede tedavi altında tutuluyor. Peki küçük çocuk, bu yaşadıklarından ruhen ve fiziken nasıl etkilendi? Bu travmayı nasıl atlatacak?

Türkiye, Bursa'da boşaltılmak istenen bir evde kilitli odada baygın halde bulunan 9 yaşındaki C.M.A.'yı konuşuyor.

Korku filmlerini aratmayan olay, Bursa'nın Nilüfer İlçesi'ndeki dairesini 2 yıl önce Kamuran Pınar A.'ya (44) kiralayan Aydın S.'nin kirasını ödemeyen kadını dava etmesiyle başladı. Mahkeme, evin tahliye edilmesine karar verince adrese giden icra ekibi, çöp eve dönen dairenin kapısını çilingir yardımıyla açtırdı.

Ekipler, evde temizlik yaptıkları sırada kilitli bir odada çöplerin arasında yatan 9 yaşındaki C.M.A.'yı baygın halde buldu. Birlikte yaşadığı teyzesi Kamuran Pınar A. gözaltına alındı.

İfadesinde yeğeninin anneannesi ile yaşadığını belirten Kamuran Pınar A., "Annem öldükten sonra şehir dışında yaşayan kardeşim Yasemin A. ile iletişim kurdum. Çocuğu istemedi. Bu yüzden yeğenime ben bakıyordum. Kardeşim çocuğunu alıkoyduğuma dair şikayette bulununca C.M.A. da bunu duydu. Bizimle irtibatı kesti. Yemek yemiyor, temizliği kabul etmiyordu. Kaçmasın diye kapıyı kilitledim" dedi.

C.M.A.'nın Antalya'da yaşayan annesi Yasemin A. ise, "Kardeşim Kamuran Pınar A., annemin cenaze törenindeyken çocuğumu kaçırdı" dedi. Tırnakları ve saçları uzayan, vücudunda yaralar oluşan ve adeta bir deri bir kemik kalan C.M.A., ise tedavi altına alındı.

  • Peki daha 9 yaşında olan C.M.A., bu yaşadıklarından ruhen ve fiziken nasıl etkilendi?
  • Hayat boyu etkisini hissedeceği kalıcı bir hasar aldı mı?
  • Bu tarz bir travmayı atlatabilir mi? Bu ne kadar sürebilir?
  • Çocuğun yaşadığı travma düzeltilmezse ilerde bipolar, borderline, kişilik bölünmesi gibi hastalıklara yol açar mı?
  • Fotoğraflarının paylaşılması, veya kendisinden söz edilirken, 'Çöp evden çıkan çocuk' ibaresinin kullanılması ilerideki sosyal hayatını nasıl etkiler?

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, küçük çocuğun hem ruhsal hem de fiziksel bir etkilenim içinde olduğunu söylüyor. Memik, "Bir odada tutulması, güneş ışınlarından uzak kalması, kapalı ortamda hareketsiz kalması fiziksel etkilenim. Akranları ile karşılaşmaması, izole yaşaması ve kötü muameleye maruz kalması da ruhsal etkilenimi yaşatıyor" diyor.

"ÇOCUĞU DAMGALIYORUZ"

Küçük çocuğun yaşadıklarını yaşamamış gibi davranmasının mümkün olmadığını dile getiren Memik, "Bazen kendimiz bile bir kayıp yaşarız, önceki halimiz gibi olamayız. Ağır bir ruhsal bozuklukta olan küçük çocuğun daha az kırılgan, daha düzgün, normal yaşamı yapılacak desteklerle düzeltilebilir" dedi. 

C.M.A.'nın çok uzun bir süre terapi ihtiyacı olacağını aktaran Memik, "O kadar çok ihmal var ki, bunların tekrar desteklenmesi ruhsal olarak düzelmesi uzun süre terapi alması ile olur. Tabi ki olumsuz yaşam olayları çocuğun zedelenebilirliğini artırabilir, ancak bipolar veya borderline olacak dememiz kesin mümkün değil" şeklinde konuştu.

9 yaşındaki C.M.A. bu travmayı nasıl atlatabilir? 'Yoksunluk durumundan dolayı...' - Resim : 1
Ekipler, temizlik çalışması sırasında kilitli kapıyı kırarak içeri girdikleri çöplerle dolu odada baygın halde yatan C.M.A. ile karşılaştı. 

C.M.A.'nın yaşadıklarının çok fazla dramatize edilmesine de karşı çıkan Memik, "Stigmatize ediyoruz, yani yaptığımız söylemlerle çocuğu damgalıyoruz. Mahremiyetine dikkat edilmeli, kaldığı evle ilgili görüntü paylaşılabilir, ancak direkt çocuğun görüntülerinin paylaşılması doğru değil" dedi.

"GELİŞİM BASAMAKLARI..."

Psikolog Alanur Özalp ise, C.M.A. da gelişim geriliği oluşmuş olabileceğini belirtiyor. Özalp, "Küçük çocuk takvim yaşının altında tepkiler gösterebilir. Yaşı 9, ancak 4 yaş çocuk tepkileri görülebilir. Kapalı bir ortamda, kimseyle teması yok, televizyon izlemiyor. Yoksunluk durumundan dolayı kelime haznesini, gelişimini, gelişim basamaklarını artırarak normal yaşına getirebiliriz" ifadelerini kullandı.

"İlkokul üçüncü veya dördüncü sınıfta okuyan biri olması lazımdı" diyen Özalp, "Hiç okula gitmemiş, hem kelime haznesi, hem de konuşmasının düzeltilmesi için aradaki açıklığın kapanması gerekiyor. Psikolojik olarak yaşadıkları ile ilgili bazı örselenmişlikleri geleceğe kalabilir" diye konuştu. 

C.M.A.'nın travmayı atlatabileceğinin de altını çizen Özalp, "Bu çocuğun devlet korumasından ziyade anne-babaya ihtiyacı var. Belki annesinin ekonomik durumu olmayabilir en azından koruyucu aile ile bir yuvaya kavuşturulabilir. Annesiyle arada sırada bir araya getirilebilir" diyor.

Yapılan paylaşımların C.M.A.'yı fazla etkilemeyeceğini söyleyen Özalp, şöyle devam etti; "Bu tür durumlar küçük çocukları çok fazla tetiklemiyor. Ergenlik döneminde olsa utanır ve rahatsız olurdu."

Kaynak: Web Özel

özel haberler