Bu haberleri okudunuz mu? Bartın'da maden faciası, Kiev'e bomba yağdı, 20 TL'lik simit...

Web Özel
Bu haberleri okudunuz mu? Bartın'da maden faciası, Kiev'e bomba yağdı, 20 TL'lik simit...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu…

Türkiye, Bartın'ın Amasra kentinde yaşanan maden faciası ile yasta. 41 maden işçisi hayatını kaybederken, yaralılar tedavi altına alındı. Türkiye geçmiş yıllarda daha başka maden facialarına daha tanıklık etmişti.

229 gündür direnen başkent! | Kiev yeniden bombalar altında…

Ukrayna'nın başkenti Kiev tekrar bombalar altında... Kent hakkında Şubat ayında kısa bir süre içerisinde düşeceği yorumları yapılıyordu. Kiev aylardır işgale direnirken, kentte neler yaşanıyor? Metrolar niçin sığınak gibi tasarlanmıştı?

'Modası geçti' denilen obüs yeniden gündemde! 'Hava kuvvetleri olmazsa...'

Obüs (havan-top mermisi fırlatma sistemleri) Ukrayna Savaşı'nda gösterdiği başarılar nedeniyle yeniden ilgi odağı oldu. Peki Ukrayna Savaşı'nda obüsler neden bu kadar çok kullanılıyor? Obüslerin savaş stratejileri için önemi ne? Obüslerin bittiği neden düşünülüyordu?

Satrançta hangi hile nasıl tespit ediliyor? 'Bir kez titrerse piyon...'

Bir süredir satranç dünyası hile tartışmalarıyla çalkalanıyor. Hem online hem de klasik turnuvalarda hilenin nasıl yapıldığı sorusu akıllara gelirken yapılan hilenin nasıl tespit edildiği de merak konusu. İşte öne çıkan yöntemler ve tespit yolları...

İskoçya neden tekrar ayrılık şarkısı söylüyor? Ama Londra...

Birleşik Krallık'tan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmek için 2014'te referanduma giden İskoçya'da yeniden bir oylama yapılması için sesler yükseliyor. Başbakan Nicola Sturgeon, ne olursa olsun bağımsızlık referandumunun Ekim 2023'te yapılacağını belirtiyor. Ama Londra yönetimi buna karşı çıkmakta...

4 soru 4 cevap | Taksiler artık ses ve görüntü alacak mı?

Ticari taksilerde 7/24 çalışacak iç kamera uygulamasına özel hayatın gizliliğini itiraz ettiği gerekçesiyle itiraz edilmişti. Danıştay aldığı kararla uygulamayı hukuka uygun buldu. Peki Danıştay'ın kararına da itiraz gelebilir mi? Taksiler kamusal alan mı, yoksa özel alan mı?

Brezilya bu kez Brezilya gibi geliyor! Neden favori gösteriliyor?

Dünya Kupası'na az bir süre kalırken Brezilya tüm bahis şirketlerinin favorisi. Sambacılar uzun yıllar sonra çok etkileyici bir hücum hattı ile Katar'a geliyor. Bu kez 9 numarayı Ronaldo giymiyor ancak yeni 'R9' olma potansiyeli Richarlison da var.

Yemek tamam ama tuz yok 

Teknik adamlar ve yönetimler puan tablosunu gösterip, "Neden tepki veriyorsunuz?" diye soruyorlar. Taraftarın durumu belli aslında. Kralın 'tuz' hikayesi gibi. Yemek tamam ama tuzu yok...

Ukrayna’ya kim, ne gönderecek? Askeri yardımlarda yeni bir safhaya geçilir mi?

Kerç Köprüsü’nün Ukrayna tarafından imha edilmesi ve ardından Rusya’nın ülke genelinde bombardımana başlaması savaşı yeni bir aşamaya getirdi. Ukraynalılar sahada ispatladıklarından sonra daha farklı askeri yardımlar talep ediyor. Peki, Batı ne teklif ediyor?

Dünyanın el sıkıştığı şehirler: Tarihin akışını değiştirdiler...

İstanbul'da yapılan tahıl koridoru görüşmeleri sonucu dünya olası bir gıda krizini atlattı. Bu krizin çözülmesi gibi tarihte birçok savaş ve anlaşmazlık, dünyanın önde gelen şehirlerinde yapılan konferanslar ile çözüme ulaştı.

4 soru 4 cevap | Konaklama vergisi ne? Fiyatları ne kadar artıracak?

Oteller, kamp alanları gibi konaklama hizmeti sağlayan her türlü alan için Konaklama Vergisi getirildi. 1 Ocak 2023'ten itibaren vergi geçerli olacak. Tatil faturası ne kadar artacak? Konaklama Vergisi'nden hangi hizmetler muaf?

Bir esnaf simidi 20 lira yapabilir mi? 'Fiyatları etkileme suçu'...

Antalya'da bir simitçinin yabancı turiste 20 TL'den satacağı gerekçesiyle Türk vatandaşına simit satmaması tepkilere neden oldu. Peki bir satıcının hukuken bunu yapma hakkı var mı? Türk Ceza Kanunu'nun 237'inci maddesi ne söylüyor?

Eğitimde ABD'nin yerini Çin mi alıyor?

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ABD başta olmak üzere batılı üniversiteler ilk 100'de çoğunluğu oluşturuyor. Ancak son zamanlarda bu listede Çinli eğitim kurumu sayısı artmaya başladı. Çin'deki bilimsel makale sayısı da ABD'yi geçmiş durumda.

Bipolar bozukluk, uygunsuz davranışlar, enteresan şarkı sözleri... Kanye West'e ne oluyor?

21 Grammy Ödülü ile dünyanın en ünlü sanatçıları arasında gösterilen Kanye West şirket yöneticilerine cinsel içerikli film gösterirken görüldü. Son yıllarda pek çok skandala imza atan sanatçı nasıl bu hale geldi?

5 soru 5 cevap: Kiev bombardımanı savaşın gidişatını nasıl etkiler?

Kerç Köprüsü'nün vurulması ve Rusya'nın Kiev'i bombalaması, dünyanın Ukrayna'da olan biteni daha da endişeyle izlemesine neden oluyor. Peş peşe yaşanan bu gelişmelerin ardından savaşın nereye gideceği meselesi daha sık gündeme gelmeye başladı. Peki Rusya-Ukrayna savaşının gidişatı ne yönde?

 Almanya’ya neden tepkililer? ‘Herkesten çok veriyorum’ diyor ama…

IMF, Ukrayna'nın gelecek yıl da ciddi bir nakit akışına ihtiyaç duyacağını raporladı. Şu ana kadar Ukrayna'nın en büyük destekçisi ABD olurken Avrupa'dan ise Almanya önce çıkıyor. Ancak Almanya, Dışişleri Bakanı Baerbock'un da hak verdiği bazı büyük eleştirilere de maruz kalıyor. Peki neden?

 Korku filmi izliyor muyuz? Türk izleyicisi bu türe mesafeli mi, yoksa...

Türk sinemasında 2000'li yıllarla birlikte bir korku filmi patlaması yaşandı. Peki daha öncesinde neden tek tük korku filmi çekildi? Türk izleyicisi bu türe mesafeli mi? Tutan korku filmlerinde benzer temaların işlenmesinin sebebi ne?

 Stresi meyveyle bastırmak mümkün! 'Beynimizi şartlandırarak...'

Stres, elimizin yemeğe gitmesine ve dolayısıyla kilo almamıza yol açıyor. Uzmanlar, stresli anlarda daha sağlıklı gıdalar yeme konusunda beynimizi şartlandırabileceğimize ve bu sayede sağlığımızı koruyabileceğimize işaret ediyor. Peki nasıl? İşte bazı ipuçları...

5 soru 5 cevap: Çin'de aynı lider, yeni evre... Xi'nin 3. dönemi

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in pazar günü yapılacak Ulusal Kongre'de üçüncü dönemine başlaması bekleniyor. Peki iki dönem başkanlık kuralının 2018'de değiştiği Çin'de iç siyaseti ne bekliyor? Yeni dönemde Batı, Çin ile arasına mesafe koyar mı?

Çok sık fazla mesai yapıyor musunuz? İşveren mi istiyor, yetiştiremiyor muyuz?

Farklı sektörlerde çalışan birçok kişi, iş yerlerinde fazla mesai yapıyor; bazen de işini eve taşıyor. OECD rakamlarına göre ise Türkiye en çok mesai yapan ülkelerin başında geliyor. Peki neden fazla mesai yapıyoruz? İşverenimiz mi talep ediyor yoksa elimizdeki işleri yetiştiremiyor muyuz?

FBI, Aretha Franklin'i neden yıllar boyu izledi? Çarpıcı rapor ortaya çıktı

Soul Müziğin Kraliçesi olarak bilinen ve 2018'de hayatını kaybeden Aretha Franklin'in yıllar boyunca FBI tarafından takip edildiği ortaya çıktı. Tam 270 sayfalık rapor şok ifadelerle birlikte dönemin ruhunu da gözler önüne seriyor. Peki FBI neden Franklin'i takip etmişti?

Patron ne derse o oluyor! 

Fenerbahçe’de mevsim baharsa, yüzler gülüyorsa, umutlar yeniden filizleniyorsa bunun bir sebebi var, o da Jorge Jesus. Fenerbahçe’nin öyle bir patronu var ki o ne derse o oluyor. Oyunu yaşıyor, oyuna hükmediyor. Oyuncuları da ona saygı duyuyor, ne isterse yapıyor.

Uzun Covid neden yine gündemde? 'Çocukların yüzde 30'u kalp ritim bozukluğu yaşıyor'

Covid atlatmış bazı kişilerde hala hastalığın semptomları görülebiliyor. Uzun Covid denilen bu durum yeniden gündeme geldi. Uzmanlara göre bu durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu henüz net değil. DSÖ ise uyarıyor. Peki Türkiye'de durum ne? İşte dikkat çeken tablonun detayları...

 ABD ekonomisinde alarm çanları çalıyor! Mississippi nehri neden kuruyor?

Kuraklık, dünyanın önde gelen su yollarını tehdit etmeye devam ediyor. ABD'de ekonominin belki de can damarı sayılabilecek Mississippi Nehri'nde su seviyesi oldukça düştü. ABD'deki tarım sevkiyatının yüzde 60'ı bu nehir üzerinde yapılırken, nehir suyunun çekilmesi ABD ekonomisine darbe vurabilir.

Irak'ta nihayet cumhurbaşkanı seçildi | Fırtına öncesi sessizlik mi, yoksa kaosun sonu mu?

Irak'ta aylardır süren siyasi krizde sona gelinmiş olabilir. Siyasetçilerin uzlaşamaması nedeniyle bir yıldır hükümetsiz idare edilen ülkede meclis dün cumhurbaşkanını seçti. Cumhurbaşkanı Reşid de Sudani'ye hükümeti kurma yetkisi verdi. Ancak hükümetin kurulup kurulamayacağı hala bir soru işareti.

Çocuğunuza telefon almadan önce bilmeniz gerekenler! 'Yasak kelimesi merak uyandırır'

Çocukların çoğu erken yaşta akıllı telefon kullanmaya başlıyor. Ancak çocuklara cep telefonu almanın ideal yaşı nedir? Çocuğunuza telefon alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Çocuğun doğru yaşta bu cihazı edinmesi ve onu doğru bir şekilde kullanabilmesi de önemli.

Kaynak: Web Özel

Web Özel