Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu…

Bartın Amasra
Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu…
Amasya Yeni Çeltik'te bulunan maden ocağında 7 Mart 1990'da meydana gelen grizu patlamasında 68 kişi öldü. Fotoğraf: AA

Türkiye, Bartın'ın Amasra kentinde yaşanan maden faciası ile yasta. 41 maden işçisi hayatını kaybederken, yaralılar tedavi altına alındı. Türkiye geçmiş yıllarda daha başka maden facialarına daha tanıklık etmişti.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nın (TTK) Amasra’daki madeninde çıkan patlamada şu ana kadar belirlenen sayılara göre (15 Ekim 2022) 41 maden işçisi hayatını kaybetti.

Kaza 14 Ekim 2022 tarihinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda gerçekleşti. Olayla ilgili olarak grizu patlaması şüphesi varken resmi olarak patlama nedeni henüz belirlenmedi.

Olayın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bölgeye intikal etti. Patlamanın ardından madende biriken karbonmonoksit gazı azaltılmaya çalışıldı.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı olay hakkında soruşturma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise dört müfettiş görevlendirdi.

SOMA'DA 301 İŞÇİ

Türkiye’nin tarihinde yürek yakan pek çok maden faciası yaşandı. Bunlar arasında 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan trajedide 301 işçi hayatını kaybetti. Olay sırasında 787 işçi yerin altında kaldı. Olayın ardından Türkiye’de üç gün ulusal yas ilan edilmişti. Soma faciasının yargılanma sürecini bütün Türkiye takip etti. 

Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu… - Resim : 1
2014 yılında bir bakır madeninde yaşanan faciada 19 işçi hayatını kaybetmişti.

YARGILAMA ÇOK TARTIŞILDI

11 Temmuz 2018 tarihinde görülen 22. duruşmada Soma Kömür İşletmeleri yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası alırken, diğer 37 sanık beraat etti. Karar Yargıtay tarafından bozuldu. 9 Şubat 2021’de ise bütün sanıkların tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu… - Resim : 2
Faciada 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Fotoğraf: AA

ARMUTÇUK'TA 103 CAN

Türkiye kara elmas uğruna 103 canını Zonguldak’ın Armutçuk ilçesinde tarihler 7 Mart 1983’ü gösterdiğinde kaybetmişti. Bu kazadan sonra madenlerdeki güvenlik önlemleri Türkiye’de daha yüksek sesle tartışılmaya başlansa da maalesef can kayıpları gelmeye devam edecekti.

Bu olayın üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra 1990’da Amasya’da grizu faciası meydana geldi. Yeni Çeltik Kömür İşletmesi’nde yaşanan faciada 68 işçi hayatını kaybetti.

Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu… - Resim : 3

KOZLU FACİASI

Ve tarihler 3 Mart 1992’yi gösterdi. Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yaşanan grizu patlaması sonucu, 263 madenci hayatını kaybetti. Soma yaşanana kadar bu olay Türkiye tarihindeki en büyük ölümlü hadise olarak biliniyordu.

Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu… - Resim : 4
Armutçuk'taki faciada 103 işçi hayatını kaybetmişti. Fotoğraf: AA

 

26 Mart 1995’te Yozgat, Sorgun’da meydana gelen kazada 38 kişi göçük altında kalarak can verdi.

22 Kasım 2003’te Karaman’ın Ermenek ilçesinde 10 işçi grizu patlamasında yaşamını yitirdi. Kastamonu Küre’deki bakır ocağında 8 Eylül 2004’te 19 çalışan hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar 3 bini aşkın evladını maden kazalarında kaybetti.

Türkiye bu facialarda yasa boğuldu! Soma, Amasra, Kozlu… - Resim : 5
Kozlu'da facia sonrasından bir kare. Fotoğraf: AA

 

GRİZU PATLAMASI NEDİR?

Bu faciaların bir bölümünde büyük ihmaller yaşanırken, çoğunluğunun grizu patlaması olduğu saptandı. Grizu patlaması havanın madenin içindeki metan gazı ile sıkışması sonucunda meydana geliyor. Patlamanın gerçekleşebilmesi için ortamdaki havada en az yüzde 12 civarında oksijen olmalı. Aynı ortamdaki havada metan oranı yüzde 5-16 seviyesine gelirse grizu patlaması yaşanabiliyor.       

Kaynaklar: AA, DHA, İHA, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Bartın Amasra