5 soru 5 cevap: Kiev bombardımanı savaşın gidişatını nasıl etkiler?

Rusya Ukrayna Savaşı NATO
5 soru 5 cevap: Kiev bombardımanı savaşın gidişatını nasıl etkiler?
Ukrayna'nın Mıkolayiv şehrinde Rus ordusunun vurduğu sivil yerleşim yeri. Fotoğraf: Reuters

Kerç Köprüsü'nün vurulması ve Rusya'nın Kiev'i bombalaması, dünyanın Ukrayna'da olan biteni daha da endişeyle izlemesine neden oluyor. Peş peşe yaşanan bu gelişmelerin ardından savaşın nereye gideceği meselesi daha sık gündeme gelmeye başladı. Peki Rusya-Ukrayna savaşının gidişatı ne yönde?

Dünya 10 Ekim sabahına Rusya'nın Ukrayna'da başkent Kiev başta olmak 12 şehri bombaladığı haberiyle başlamıştı. Bombardıman, Putin'in 70. yaş gününden hemen sonra Rusya ile Kırım arasındaki Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırının ardından geldi. Peş peşe yaşanan gelişmeler savaşın seyrini değiştirecek olaylar olarak ifade ediliyor. Peki Kiev bombardımanı savaşın gidişatına nasıl etki edecek? 

1 - SAVAŞ NEREYE GİDEBİLİR?

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kamer Kasım, Rusya'nın ele geçirdiği bölgeleri tutabilmek için Ukrayna'nın diğer bölgelerine zarar verme politikası izlediğini dile getiriyor. Kasım, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Rusya, Ukrayna'nın denize çıkışını kapatmak istiyorsa bir sonraki hedefi Odessa olabilir. Ukrayna da herhalde onu bekliyor. Savaş oraya doğru yoğunlaşabilir.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu ise, Rusya'nın son hava saldırılarını Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırıya karşılık vermek için gerçekleştirdiğini dile getiriyor. Askeroğlu, son bombardıman öncesi Ukrayna şehirlerine yönelik hava saldırılarının ya çok azaldığını ya da sona erme noktasına geldiğini kaydediyor.

5 soru 5 cevap: Kiev bombardımanı savaşın gidişatını nasıl etkiler? - Resim : 1
Kırım'ı Rusya topraklarına bağlayan Kerç Köprüsü'ndeki patlama, savaşın seyrini değiştirecek olaylardan biri olarak yorumlanıyor. Fotoğraf: AA

2 - NATO ŞU AN SAVAŞIN NERESİNDE?

Ukrayna NATO'ya üye değil ama örgüt savaşın başından beri Ukrayna'ya büyük destek veriyor. Prof. Dr. Kasım bu konuyla ilgili değerlendirmesinde ise, NATO'nun Madrid Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Rusya'yı bir tehdit olarak gördüğünü yazdığını anımsatıyor. Kasım, NATO'nun Ukrayna'ya daha çok silah desteği sunacağını kaydederek, değerlendirmesine şöyle devam ediyor:

“Zelenski, şehirlere düşen füzelerden sonra Patriot istedi. ABD de o konuda gerekli yasal düzenlemeyi yaptı ama Patriot'lar hemen Ukrayna askeri tarafından kullanılamaz, bir eğitim süreci var. Bunun için de Amerikan askerinin oraya gitmesi gerekecek ve bunun nasıl olacağı bir soru işareti.

Dr. Askeroğlu ise hem Rusya hem de NATO'nun nükleer savaştan kaçınmaya çalıştığını belirterek, “Bu nedenle NATO Ukrayna’daki çatışmalara doğrudan müdahil olmamaya çalışıyor. Bazı NATO üyesi ülkeler Ukrayna’ya sadece bazı silahları vermekle sınırlı kalıyor” demekte.

3 - NÜKLEER KULLANILMASI İHTİMALİ GİDEREK ARTIYOR MU, AZALIYOR MU?

Prof. Dr. Kasım, taktik nükleer silahların savaş alanında hiç denenmediğini ve kullanması durumunda neler olacağı konusunda Rusya'nın da tam fikir sahibi olmadığını aktarıyor. "Bu silahların nükleer anlamda nereye varacağını bilemiyoruz, o nedenle kullanmak kendi ordusuna ve topraklarına da zarar verebilir” diyen Kasım, “Ayrıca, kullanması halinde NATO da nükleer tepki vermeyecek ama çok daha sert yaptırımla karşılık vereceğini açıkladı. Rusya zaten çok ağır yaptırımlar altında ve ekonomisindeki sarsıntı devam ediyor” ifadelerine yer veriyor.

Sabir Askeroğlu da daha önceki haftalarda nükleer silah kullanılması ihtimalinin söz konusu olduğunu ve bu ihtimalin daha fazla dillendirildiğini vurgulayarak, “Ancak o tansiyonun azaldığı söylenebilir” değerlendirmesini yapıyor.

4 - PUTİN VE ZELENSKİ'NİN GÖRÜŞME İHTİMALİ VAR MI?

Savaşın başında Rusya'nın görüşmek istemediğini ama gelinen noktada bu görüşmeye sıcak baktığı kanaatini dile getiren Kasım, şimdi de tam tersi bir durum yaşandığını söylüyor. “Ukrayna masaya oturmak için Rusya'dan net bir şeyler bekliyor” diyen Kasım, Türkiye'nin öncülüğünde de böyle bir görüşme yapılabileceğine dikkat çekiyor.

Görüşmenin olup olmayacağını kesin şekilde söylemenin zor olduğuna değinen Askeroğlu ise, Türkiye ve Bali’de gerçekleşecek G20 Zirvesi'nde bazı ülkelerin böyle bir görüşmenin yapılmasını sağlamaya çalıştığının altını çiziyor. Askeroğlu durumu, “Kararlar her an değişebilir” ifadeleriyle açıklıyor.

5 soru 5 cevap: Kiev bombardımanı savaşın gidişatını nasıl etkiler? - Resim : 2

5 - RUSYA'DA SERGEY SUROVİKİN'İN BİRLEŞİK ASKERİ KUVVETLER KOMUTANI OLARAK GÖREVE GELMESİYLE YAPILAN KOMUTA DEĞİŞİKLİĞİ NE ANLAMA GELİYOR?

Prof. Dr. Kasım, Surovikin'in Suriye'deki sicilinden dolayı "Rusya daha sert tedbirlere mi başvuracak" sorusunun akıllara geldiğine işaret ediyor. Bunun böyle olup olmadığını şimdiden görmenin zor olduğunu ifade eden Kasım, “Rusya, hava gücünün sivil yerleşim yerlerinde daha ağır kullanılması gibi bir politikaya ağırlık verirse uluslararası anlamda iyice zor durumda kalır. Çünkü füzenin nereyi vurduğu gibi şeyler artık kameralara kaydediliyor. Bunlar ilerde Rusya için çok sorun olabilir” diyor.

Bu konuyla ilgili çeşitli yorumlar yapıldığını belirten Dr. Askeroğlu ise, “Bunlardan biri, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerinde bir taktik değişikliğe gidebileceğiyle ilgili” demekte. Askeroğlu ayrıca, diğer taraftan da hem Türkiye hem de diğer ülkelerin çatışmaların daha fazla uzamasını istemediğine işaret ederek, Surovikin’in atamasın sonuçlarının Putin’in vereceği karara bağlı olacağını kaydediyor.

sidal.utkucu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Putin zelenski Kırım Kiev