Çocuğunuza telefon almadan önce bilmeniz gerekenler! 'Yasak kelimesi merak uyandırır'
Çocukların çoğu erken yaşta akıllı telefon kullanmaya başlıyor. Ancak çocuklara cep telefonu almanın ideal yaşı nedir? Çocuğunuza telefon alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Çocuğun doğru yaşta bu cihazı edinmesi ve onu doğru bir şekilde kullanabilmesi de önemli.
Bir çocuğun ilk telefonuna sahip olması, çocukların hayatlarındaki kilometre taşlarından biri haline geldi. Günümüzde birçok çocuğun elinde akıllı telefon görmek mümkün.
Ancak çocukların çok erken yaşta bu telefonları kullanmasına izin vermek ne kadar sağlıklı? Çocuğa cep telefonu almanın ideal yaşı nedir? Çocuğunuza cep telefonu alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzmanlar bu kritik soruları cevaplayarak çocukların cep telefonu kullanımı hakkında tavsiyeler verdiler.
Uzman Pedagog Halide Karaarslan bir çocuğa cep telefonu satın almak için ideal yaşın 11 olduğunu ifade ediyor. Ailelerin cep telefonu almak için birkaç nedeni olduğunu belirten Karaarslan, bu nedenlerden birinin sosyal baskı olduğunu söylüyor. Karaarslan, "Başka ailelerin çocuklarında görüyorlar. Buna direnmek çok zor tabi. Erken yaşta almazlarsa çocukları bir eksiklik yaşayacak düşüncesine kapılıyorlar" diye belirtiyor. Ebeveynlerin çocuklarını kontrol ihtiyacından da cep telefonu aldıklarını belirten Karaarslan, bir telefon alma nedeninin de haberleşme olduğunu dile getiriyor.
'YASAK KELİMESİ MERAK UYANDIRIR'
Karaarslan nasıl bir cep telefonu alınması gerekliğine de açıklık getiriyor. Uzman pedagog, akıllı telefonlar yerine daha basit fonksiyonlara sahip telefonların çocuklar yeterli olacağını ifade ediyor.
Çocukların internetteki zararlı içeriklere erişim kontrolünün önemli olduğunu ancak çocukların telefonunu kontrol etmenin çok doğru olmadığını söyleyen Karaarslan, "Çocuğunuzun telefonunu istediğiniz kadar kontrol etseniz bile gider başka bir telefondan ya da başka bir yerden bakar" diyor. Yasak kelimesinin merak uyandırdığını, çocuğu gizli kapaklı işler yapmaya yönelttiğini söyleyen Karaarslan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
11 yaşındaki bir çocuğun mahremiyetine dikkat ediyoruz. Cep telefonu mesajlarına bakmak çok da doğru değil. Ama internette de birçok sakıncalı içeriğe ulaşıyor. Bu durumda çocukla karşılıklı güven kurmak önemli. Eğer çocuk her şeyini anlatabilecek şekilde yetiştirilmişse, karşılıklı güven ilişkisi kurduysanız telefona bakmanıza gerek yok. Çünkü her yaptığını açıklayacak.
Uzman Pedagog Halide Karaarslan, cep telefonu kullanımı konusunda yasak koyulmaması gerektiğini ancak bazı sınırlar çizilmesi gerektiğini söylüyor. Ödevlerden sonra günde bir iki saat oyun için cep telefonunun kullanılabileceğini dile getiryor. Karaarslan "Ders esnasında ders için bir bilgiye bakacaksa da telefonunu kullanabilir ancak bu durumda dikkatli olmak gerekiyor. Yine burada da güven önemli" diyor.
Uzman pedagog "Sağlıklı bir uyku için uzmanlar telefonun odada olmamasını öneriyorlar. Ancak çocukla çatışmaya girmemek çocukla birlikte karar vermek de önemli" diyerek sözlerini sonlandırıyor.
SOSYAL MEDYA KULLANIMI İÇİN 13 YAŞ SINIRI
Öğretim Üyesi Dijital Medya ve Çocuk Platformu Kurucusu Dr. Esra Ercan Bilgiç, çocuğun yaşının değil cep telefonu kullanımına hazır olup olmadığının önemli olduğunu söylüyor. Ercan, "9 yaştan öncesi için cep telefonu tavsiye etmek doğru değil ama 9 yaşından itibaren kullanım şekline bağlı olacak şekilde cep telefonu alınabilir" diyor. Dr. Bilgiç, akıllı telefonların içindeki uygulamaların önemli olduğunu, bu uygulamaların yaş sınırının da genellikle 13 olduğunu ifade ediyor.
Bilgiç "Çocuk sosyal medya kullanacaksa 13 yaşının altında sosyal medya kullanımı uygun değil. Fakat dünyada bu yaşın altındaki birçok çocuk, sosyal medya hesabına sahip" diye belirtiyor. Bilgiç sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Cep telefonu kullanacaklarsa ailelerin çok dikkatli bir şekilde güvenlik ayarlarını yapmaları gerekiyor. Hem Google'ın hem de Apple'ın aile paylaşımı uygulamaları var. Öte yandan çocukların anne-babalarına danışmadan herhangi bir uygulama indirmemeleri gerekiyor. Örneğin WhatsApp çocuklar için uygun bir platform değil. Özellikle WhatsApp kurarken çocukla konuşulması gerekiyor."
Dr. Bilgiç, çocuğun telefonunu kontrol etmenin tavsiye edilen bir durum olmadığını ancak çocuğun telefonu kontrol edilmesi gerekiyorsa hiçbir anne-babaya da bunu yapma denilemeyeceğini ifade ediyor. Dr. Bilgiç, "Doğru davranış türü, çocukla konuşarak, kendisini açıklamalarla yönlendirmektir. Çocuğun ikna edilmesi ve doğru iletişim kurulması gerekiyor.
Kaynak: Web Özel