229 gündür direnen başkent! | Kiev yeniden bombalar altında…
Ukrayna'nın başkenti Kiev tekrar bombalar altında... Kent hakkında Şubat ayında kısa bir süre içerisinde düşeceği yorumları yapılıyordu. Kiev aylardır işgale direnirken, kentte neler yaşanıyor? Metrolar niçin sığınak gibi tasarlanmıştı?
24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgali haberini dünya, başkent Kiev’in bombardımanı ile duydu. Kiev’in bombalanmasının ardından Rusya işgali bütün Ukrayna’ya yayma planını devreye aldı. Asıl amaç, Devlet Başkanı Zelenski’nin düşürülmesi ve Kiev’in Rus askerleri tarafından ele geçirilmesiydi. Kiev aylardır düşmedi…
İrpin ve Buça gibi başkent yakınlarındaki kentlerde büyük patlamalar olurken, Ukrayna ordusu Kiev’e çıkan köprülere bağlantı noktalarına zarar vererek Rusların karadan başkente girmesini engelledi. Zelenski savaşın başından bu yana başkenti çok nadir terk ederken, burada çalışmalarını sürdürüyor.
Kiev bugün tekrar Rus füzeleri tarafından bombalanmaya başladı. Ukrayna güçleri 8 Ekim'de, Rusya’nın işgal ettiği başka bir Ukrayna toprağı olan Kırım ile Rusya arasında kara bağlantısı sağlayan Kerç Köprüsü’nü imha etti. Bu operasyona Putin’in nasıl tepki vereceği merak ediliyordu. O tepki pazartesi günü itibarıyla başladı.
Rusya Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bugün ülke genelindeki vatandaşlarına sığınaklarda kalma çağrısı yaptı. Kiev’deki patlamaların devlet başkanlığı ofisinin çok yakınında olduğu belirtiliyor. Kiev’in merkezi caddeleri kapatıldı, arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Başkentte sekizden fazla ölü var.
UKRAYNA İLERLEMESİ BAŞLAMIŞTI
Ukrayna güçleri Eylül ayının başından bu yana Rusya karşısında irili ufaklı toprak kazançlarına imza atıyordu. Geçen hafta Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk’ın ilhakı resmi olarak Rusya tarafından onaylandı. Ukrayna bu noktadan sonra Kerç Köprüsü’nü imha ederek ses getirecek askeri bir hamleye imza attı.
Askeri uzmanlara göre özellikle Cumartesi akşamı Harkov’un Rus güçleri tarafından bombalanması Rusların yeniden taaruza geçtiğinin işareti oldu. Savaş alanındaki ilerlemelere ilişkin sağlıklı bilgiler almak zor. Rusların ilhak ettiği Luhansk’ın Ukrayna tarafından atanan Valisi Serhiy Gaidai, “İlerlememiz çok büyük, işgalcilerin çoğu kaçıyor” ifadelerini kullandı.
Kiev’de hayat 24 Şubat 2022’den beri tersine döndü. Hastanelerde tıbbi malzeme eksiklikleri, elektrik kesintileri, internete erişimde güçlük, sürekli çalan siren sesleri ile kent yer yer hayalet bir kasabayı andırıyor. Kiev en çok metro istasyonuna sığınan insan görüntüleri ile hafızalarda yer etmişti.
SIĞINAK OLARAK TASARLANDI
Kentin metro istasyonu yarın öbür gün bir savaşta sığınak olarak kullanılabileceği gerekçesiyle derine yapılmıştı. Öyle ki insanların sığınma noktalarından biri olan Arselena 105 metre derinlikte. Bombardımanların şiddetinin azaldığı bazı dönemlerde Ukrayna’nın çeşitli kentlerinde görevliler insanları istasyonlardan çıkartmakta sorun yaşamıştı. Kiev Belediyesi’nin güvenlik müdürü Roman Tkachuk “Sığınaklar gibi koruyucu yapıları sekiz yıldır yenilemek için çalışıyoruz. Savaşın gelebileceği gerçeğine hazırdık” ifadelerini kullanmıştı.
SİVİL HALK DİRENİYOR
Rusya’nın işgale başladığı günlerde başkent Kiev’in hızlıca düşebileceği de yapılan yorumlar arasındaydı. Bu öyle olmadı. Kiev halkı, ordusunun da yanı sıra işgale karşı direndi. Özel sektörde bir firmada müdür olarak çalışan Olena Sokolan'ı ateşleyen ise duyduğu ilk patlama olmuş: “Patlamaları duyduğumda hazır olduğuma karar verdim. Yetişkin bir kadınım, sağlıklıyım ve bu benim sorumluluğum.” İşgalin ilk günlerinde yaptığı açıklamada, askerler için kan bağışında bulunduğunu söylemişti.
Bilgisayar programcısı 24 yaşındaki Oleksandr Horbunov da kan verenlerden. Lakin Horbunov eline silah almamış. “Kan bağışı yapacağım. Elimden gelen bu” diyordu ve ebeveynlerinin endişeleri nedeniyle eline silah almadığını aktarırken şöyle devam ediyordu:
“Askerlerimize inanıyorum. Bizi koruyacaklar. Bunda kararlılar, hepimiz öyleyiz. 'İki günde Kiev düşer' diyorlardı. Üç gün oldu ve hala Kiev'de Rusya bayrağı görmüyorum.” Mart ayı sonu itibarıyla Kiev’in nüfusunun yaklaşık 2 milyon olduğu belirtiliyordu.
Pek çok Kiev vatandaşı kenti terk etse de bir kısmı da gitmeyi düşünmediğini sık sık dile getiriyordu. 75 yaşındaki Viktor Çerniyateviç'in balkonu çökmüş camları tuzla buz olmuş durumdaydı. Tam koridordayken yaşanan patlamada yaralanmaması adeta bir mucize. Savaşın ilk günlerinde kızını ve torunlarını Polonya'ya sığınmaları için göndermiş ancak birçok işçi sınıfına mensup Ukraynalı gibi o da mülkünü korumak için bu evde kalmış. Çerniyateviç oluşan hasardan sonra dahi dairede kalmaya devam edeceğini dile getiriyor ve geçmişte inşaat işçisi olduğunu hatırlatarak camları bir şekilde kapatabileceğini söylüyor.
Kaynaklar: Reuters, Wall Street Journal, New York Times, AA, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel