Ukrayna’ya kim, ne gönderecek? Askeri yardımlarda yeni bir safhaya geçilir mi?

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna’ya kim, ne gönderecek? Askeri yardımlarda yeni bir safhaya geçilir mi?
Rus bombalarından sonra Kiev merkezde bir sağlık görevlisi. Fotoğraf: Reuters

Kerç Köprüsü’nün Ukrayna tarafından imha edilmesi ve ardından Rusya’nın ülke genelinde bombardımana başlaması savaşı yeni bir aşamaya getirdi. Ukraynalılar sahada ispatladıklarından sonra daha farklı askeri yardımlar talep ediyor. Peki, Batı ne teklif ediyor?

Ukrayna’nın son bir ay içerisinde kazandığı toprakların üstüne, Rusya’nın Kırım ile bağlantısını sağlayan Kerç Köprüsü’nü bombalaması muharebeyi yeni bir aşamaya getirdi. Rusya Kerç Köprüsü’ndeki patlamanın intikamını, Ukrayna'nın büyük şehirlerini füze yağmuruna tutarak aldı. Sadece enerji altyapısı tesisleri değil, yine sivil hedefler de vuruldu. "Savaşta başa mı dönülüyor?" sorusu gündeme gelirken, Ukrayna Batı'ya bir kez daha yardım çağrısında bulundu, bu kez daha fazlasını istiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırılardan sonra telefonda konuştuğu Batılı liderlere "Müzakereye değil, hava savunma sistemine ihtiyacımız var" mesajını iletti. Zelenski G7 grubunun acil oturumunda da aynı konuya değinecek.

Ukraynalı yetkililer bir süredir, sahada kazandıkları ile Rus ordusunu yenebileceklerini gösterdiklerini söylüyor ve Batı’dan askeri yardımların hız kazanmasını istiyor. Şimdiden olumlu yanıtlar geldi. ABD Başkanı Joe Biden, gelişmiş hava savunma sistemleri tedariki de dahil, Ukrayna'ya savunma desteğini sürdürme sözü verdi. ABD şu ana kadar Kiev'e 17 milyar dolarlık askeri destek sundu. Beyaz Sarayı da koruyan NASAMS sistemlerinden sevk etti. 1.400'den fazla Stinger hava savunma sistemi ve HIMARS tipi çoklu roket fırlatma sistemi verdi.

Ukrayna’ya kim, ne gönderecek? Askeri yardımlarda yeni bir safhaya geçilir mi? - Resim : 1

SLOVAKYA'NIN S-300'LERİ DEVREDİLDİ

Ayrıca Slovakya'nın elindeki s-300 sistemini devrini sağladı. Askeri yardıma çok geç başlayan Almanya hızlanma kararı aldı. Ukrayna'ya söz verilen dört adet IRIS-T hava savunma sisteminden ilki birkaç gün içinde teslim edilecek.

Zincirin en zayıf halkası ise Fransa. Zelenski ile telefonda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın son hava saldılarını "savaşın doğasında köklü bir değişiklik" olarak niteledi ve Ukrayna'ya daha fazla destek sözü verdi. Ancak Fransa'nın vaatlerini ne ölçüde yerine getirdiği konusunda soru işaretleri var. Çünkü Ukrayna için şu ana kadar Estonya ve Çek Cumhuriyeti gibi çok daha küçük Avrupa ülkelerinden daha azını harcadı. 

FRANSA'NIN TEREDDÜDÜ

Ukrayna Fransa'dan SAMP/T hava savunma sistemlerini istiyor. Fakat Le Monde gazetesine göre Fransa, yeterli stoğu olmadığı endişesiyle tereddüt ediyor. Macron yönetimi bir yandan da Danimarka'nın sipariş ettiği toplarını Ukrayna'ya yönlendirmek için müzakere yürütüyor.

İngiltere 2023 yılında Ukrayna'ya askeri yardımlar için en az 2,3 milyar sterlin harcayacak. Şu ana kadar hassas mühimmatlı m270 tipi çok namlulu roket sistemleri yolladı. 5.000'den fazla NLAW tipi tanksavar silah, yüzlerce orta menzilli füze ve 120 adet zırhlı araç teslim etti.

Ukrayna'ya gelişmiş silah desteği yüzünden sahada mevzi kaybeden ve askeri planları sekteye uğrayan Rusya, bu durumdan rahatsız. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Batı'nın Ukrayna'ya daha fazla müdahil olmaması için önlem alacaklarını söyledi.

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı