Dünyanın el sıkıştığı şehirler: Tarihin akışını değiştirdiler...

Dünyanın el sıkıştığı şehirler: Tarihin akışını değiştirdiler...
İstanbul'da yapılan tahıl görüşmeleri sonucu dünya olası bir gıda krizini atlattı. Fotoğraf: AA

İstanbul'da yapılan tahıl koridoru görüşmeleri sonucu dünya olası bir gıda krizini atlattı. Bu krizin çözülmesi gibi tarihte birçok savaş ve anlaşmazlık, dünyanın önde gelen şehirlerinde yapılan konferanslar ile çözüme ulaştı.

Ukrayna Savaşı sırasında Ukrayna limanlarında sıkışan 25 milyon ton tahıl, son ayların en önemli gündem maddelerinden biriydi. İstanbul'da yapılan görüşmeler sonucu Türkiye'nin arabuluculuğu ile Rusya ve Ukrayna anlaşmaya vardı ve dünya olası bir gıda krizinden kurtuldu. Tıpkı İstanbul'un ev sahipliği yaptığı Tahıl Koridoru Antlaşması gibi dünyanın birçok önemli şehri de çok kritik görüşmelere ev sahipliği yaptı. 

Bu şehirlerden bir tanesi de Almanya'nın başkenti Berlin. Berlin'de yapılan en ünlü görüşmelerinden biri olan ve 'Batı Afrika Konferansı' olarak da bilinen Berlin Konferansı, 1884 ve 1885 yılları arasında yapıldı. Birçok Avrupa ülkesinin katıldığı konferansta Osmanlı İmparatorluğu ve ABD de hazır bulundu. Bu konferans, Afrika'daki kolonilerin şekillendiği ve Avrupa ülkelerinin Afrika'daki etki alanlarının belirlendiği konferans olarak da biliniyor.

Dünyanın el sıkıştığı şehirler: Tarihin akışını değiştirdiler... - Resim : 1Berlin ile ilgili en önemli konferanslardan biri de, 2. Dünya Savaşı sonunda Berlin'in çok yakınındaki Postdam kasabasında yapılan 1945 Postdam Konferansı olarak gösteriliyor. Nazi Almanya'sının teslim olmasından sonra yapılan konferansta İngiltere, ABD ve Sovyetler Birliği tarafından Avrupa'nın siyasi haritası yeniden çizilmişti.

1877 - 1878 yılları arasında süren ve 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı - Rus Savaşı sonrasında yapılan Berlin Kongresi'ne Alman İmparatorluğu, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu, İtalya, Fransa, Büyük Britanya, Rusya İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu katıldı. 1878 yılında yapılan kongrenin sonucunda Osmanlı İmparatorluğu, Balkanlarda büyük bir toprak kaybı yaşarken günümüzde de varlığını sürdüren Balkan devletlerinin bazıları söz konusu kongrede bağımsızlığını kazandı.

Dünyanın el sıkıştığı şehirler: Tarihin akışını değiştirdiler... - Resim : 2
2. Dünya Savaşı sonrası Postdam Konferansı'nın yapıldığı Schloss Cecilienhof. Fotoğraf: Shutterstock

EN ÇOK KONGRENİN YAPILDIĞI ŞEHİRLERDEN BİRİ DE PARİS 

Ülkeler arasında görüşmelerin yapıldığı ve anlaşmaların sıkça imzalandığı bir diğer Avrupa şehri de Paris. 1856'da Kırım savaşını bitiren Paris Konferansı Fransa'nın başkentinde yapılan en önemli konferanslardan biri. Konferansa Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya, Büyük Britanya, Prusya ve Rusya katıldı. Savaştan mağlup ayrılan Rusya İmparatorluğu, savaş öncesi sınırlarına çekilmek zorunda kaldı.

Bir diğer ünlü Paris Konferansı ise 1. Dünya Savaşı'nın ardından 1919 ve 1920 tarihlerinde yapıldı. Konferansın sonunda savaştan mağlup ayrılan Almanya ile Versailles Anlaşması, Avusturya-Macaristan ile ise St. Germain anlaşması imzalandı. Osmanlı İmparatorluğu ile Sevres Anlaşması yapılmak istense de Türkiye Büyük Millet Meclisi bu anlaşmayı tanımadı ve Kurtuluş Savaşı Sonrası İsviçre'nin Lozan kentinde Lozan Barış Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti, tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmış oldu. 

Dünyanın el sıkıştığı şehirler: Tarihin akışını değiştirdiler... - Resim : 3
Lozan kentinde bulunan Ouchy sarayı, Lozan Barış Konferansı'nın yapıldığı yerlerden biri. Fotoğraf: Shutterstock

2. Dünya Savaşı sonrası 1946 ve 1947 yıllarında toplanan Paris Barış Konferansı sonucu, İtalya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Finlandiya'nın savaş sonrası sınırları belirlendi. 1947 yılında imzalanan Paris Barış Anlaşması ile bu ülkeler günümüzdeki şeklini aldı.

VİYANA VE NÜKLEER GÖRÜŞMELER

Napolyon Savaşları olarak bilinen savaşların sonunda Fransa'nın Avrupa içinde ilerleyişi son bulmuş ve Rusya, Prusya, Büyük Britanya ve Avusturya'nın oluşturduğu koalisyonun Fransa'yı yenmesi sonucu 1814 yılında ünlü Viyana Kongresi yapılmıştı. Bu kongre ile Napolyon Savaşları nedeniyle bozulan Avrupa siyasi haritası, 1. Dünya savaşına kadar yeniden yapılandırıldı.

Viyana, günümüzde ise İran ve Batılı ülkeler arasındaki nükleer görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. İran'ın nükleer enerji ile ilgili araştırmalarının kısıtlanmasını içeren anlaşma, 2015 yılında Birleşik Krallık, ABD, Rusya, Fransa, Çin, Almanya ve İran arasında imzalanmıştı. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin anlaşmadan tek taraflı çekildiğini açıklamıştı. Ağustos ayında ise taraflar müzakereleri yeniden canlandırmak için tekrar Viyana'da bir araya geldiler.

Birçok kongrenin yapıldığı şehirlerin başında ise Londra geliyor. 1830 yılında düzenlenen Londra Konferansı sonucu, Belçika, Hollanda Krallığı'ndan ayrılarak bağımsızlığını kazandı.

1912 - 1913 yılları arasında yapılan Londra Konferansı'nda ise dönemin önde gelen 6 ülkesi olan Avusturya - Macaristan, Rusya, Fransa, İtalya, Büyük Britanya ve Almanya yer aldı. Konferansta Balkan Savaşı'na katılan devletler olan Osmanlı İmparatorluğu, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ arasında hakemlik yapıldı.

Kaynaklar: Brittanica, History Today, Al Jazeera, AA, BBC, The Guardian, The Victorian Web, ADST

Kaynak: Web Özel