4 soru 4 cevap | Konaklama vergisi ne? Fiyatları ne kadar artıracak?

Ekonomi haberleri
4 soru 4 cevap | Konaklama vergisi ne? Fiyatları ne kadar artıracak?
Bu yaz tatil faturalarına ek olarak Konaklama Vergisi de yansıtılacak. Fotoğraf: Shutterstock

Oteller, kamp alanları gibi konaklama hizmeti sağlayan her türlü alan için Konaklama Vergisi getirildi. 1 Ocak 2023'ten itibaren vergi geçerli olacak. Tatil faturası ne kadar artacak? Konaklama Vergisi'nden hangi hizmetler muaf?

Son bir yılda akaryakıta gelen zamlar, güneyde odaların döviz cinsinden satılması ve benzeri sebeplerle tatil yapmak önceki yıllara göre oldukça zorlaşmaya başladı. Tatilciler, karavan tatili, çadır tatili gibi alternatiflere yönelirken, 4 kişilik bir ailenin her şey dahil bir otelde bir hafta tatili 20 bin TL’ye yaklaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yeni bir verginin uygulama biçimi üzerinde çalışıyor. İsmi Konaklama Vergisi.

1) KONAKLAMA VERGİSİ NEDİR?

Konaklama Vergisi, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak. Bu vergiye ilişkin yasal düzenleme ilk kez 2019 yılında çıkarılmıştı ancak uygulama 2023’e bırakılmıştı.

2) KONAKLAMA VERGİSİ FİYATLARA NASIL YANSIR?

Vergi konaklama fiyatının üzerinden yüzde 2 şeklinde olacak. Örneğin 5 bin TL’lik bir konaklama bedeli için 400 TL KDV ödeyecek olan müşteri bunun da üstüne 100 TL Konaklama Vergisi ödeyecek.

Haberglobal.com.tr’ye konuşan Alanya Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Burhan Sili, “Maktu bir vergi olsaydı talebi etkileyebilirdi ancak bu hali ile biz turizmcilerin üstüne kalacak. Yüzde söz konusu olduğu için talebi etkileyecek yüksek bir oran olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

4 soru 4 cevap | Konaklama vergisi ne? Fiyatları ne kadar artıracak? - Resim : 1

3) TESİS İÇİNDEKİ DİĞER HİZMETLER KONAKLAMA VERGİSİ'NE DAHİL Mİ?

Haberglobal.com.tr’nin ulaştığı Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği’ne göre; örneğin bir kişi Kapadokya’da bir otelde kalıyor, otelde kaldığı süre boyunca tesiste kalmak dışında bir de balon turuna katılıyor. Eğer otelin sağladığı bu balon turu ayrıca faturalandırılırsa balon turundan Konaklama Vergisi alınmayacak.

Ancak bir kişinin oda+kahvaltı hizmeti aldığı bir otel düşünelim. Burada otel, kahvaltıyı ayrı faturalandırsa bile söz konusu hizmet gecelik konaklama ile birlikte satıldığı için Konaklama Vergisi’ne dahil olacak.

Veya bir kişi motelde konaklıyor, bu motelde aynı zamanda kuru temizleme hizmeti de var. Kişi ütüye verdiği pantolonları için Konaklama Vergisi ödemeyecek çünkü bu hizmet konaklama ile birlikte satılmadı.

4) DÜNYADA ÖRNEĞİ VAR MI?

Konaklama Vergisi’nin farklı isimlerde dünyada da örnekleri var. Amerika Birleşik Devletleri’nde otel vergisi (hotel tax) veya pansiyon vergisi (lodging tax) olarak geçiyor. Vergi 30 günü aşkın konaklamaları kapsamıyor. Turistik bir eyalet olan Florida’da söz konusu vergi yüzde 3-6 arasında değişiyor. Hawaii eyaletinde ise bu vergi yüzde 10.25 oranında. Şehirler verginin üzerine yüzde 3 daha koyabiliyor.

TURİZM VERGİSİ

Almanya’nın farklı şehirlerinde turistik şehirlerin bakımında kullanılmak üzere turizm vergisi alınıyor. Örneğin Berlin ve Hamburg gibi şehirlerde kişi başı günlük 5 euro veya müşterinin otel faturasın yüzde 5 eklemek gibi formüller uygulanıyor. Roma’da turizm vergisi günlük 3-7 euro arasında değişebiliyor. Venedik ise şehre girmek için turistlerden 10 euro vergi almayı yıllardır tartışıyor.

Küçük bir Asya ülkesi olan Bhutan’ı ziyaret etmek isteyenler ise günlük 200-250 doları gözden çıkarmak zorunda. Ancak bu verginin içerisinde yukarıda sayılan örneklerden farklı olarak konaklama, ulaşım, tur hizmeti ve yiyecek de var. Tayvan, girişte 8 euroluk bir vergi alıyor. Bugün Schengen almayı başarıp, Avusturya'yı ziyaret ederseniz 3.02 euroluk bir miktarın otel faturanıza yansıdığını göreceksiniz. Bulgaristan günlük 1.50 euro alırken, zengin turistlerin adresi Karayipler’de günlük turizm vergisi 13 euro ile 45 euro arasında değişiyor. Japonya ise ülkeyi terk eden vatandaşlardan çıkışta 8 euro alıyor.

Ek kaynaklar: Euronews, Tourism Review

Kaynak: Web Özel

ekonomi haberleri