Ünlü İngiliz amiral yorumladı, ABD savaşın yayılmasından korkuyor!
İngiltere'nin ünlü deniz savaşları ve stratejileri uzmanı emekli Tümamiral Christopher John Parry ABD'nin İsrail'e dünyanın en büyük uçak gemisini göndermesini haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. Parry'e göre ABD'nin kararının ardında İran'ın, İsrail karşıtı tehditleri var.
Hamas ile savaşan İsrail'e her türlü desteği vereceğini açıklayan ABD Doğu Akdeniz'e dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford komutasındaki deniz gücünü gönderdi. ABD bölgeye ikinci uçak gemisini de göndereceğini açıkladı. İngiltere'nin ünlü deniz savaşları ve stratejileri uzmanı emekli Tümamiral Christopher John Parry ABD'nin stratejisini Haberglobal.com.tr'ye anlattı. Parry'e göre ABD çatışmanın sonlanması için çabalıyor ancak bölge geneline sıçrama riskini de son derece ciddiye alıyor. İşte ünlü deniz savaşları uzmanı Christopher John Parry'den çarpıcı açıklamalar:
YAYILMA OLASILIĞI CİDDİYE ALINIYOR
“ABD'nin bölgeye F-15 ve A-10 savaş uçakları gönderdiğini biliyoruz. Gerek F-15 gerekse de A-10 uçakları yüksek yoğunluklu savaşlarda kullanılır bu da bize Pentagon'un (ABD Savunma Bakanlığı) çatışmanın diğer ülkelere sıçrama olasılığını ciddiye aldığını göstermekte.”
5 ÜLKE İÇİN KRİZ DURUMU
“ABD'nin deniz savaş doktrininde çatışma alanına bir uçak gemisi ve beraberindeki destek gücünü göndermek 'Kırmızı Alarm' anlamına gelir. ABD'nin bölgeye gönderdiği deniz gücü durumun yalnızca İsrail'in vurduğu Lübnan için değil Mısır, İran ve hatta Suudi Arabistan için de ne kadar büyük bir kriz oluşturduğunu ortaya koymakta. Böylesine bir deniz savaş gücünü bölgeye göndermek ve arkasından ikinci bir uçak gemisini de İsrail yakınlarına intikal ettirmek ancak tüm Orta Doğu'yu savaşın içine sürükleyebilecek bir çözümsüzlük halinde alınabilecek kararlar.”
ABD ETKİN SAVAŞ GRUBUNU GÖNDERDİ
“İntikal ettirilen deniz gücü son derece etkin bir savaş grubu durumunda. USS Gerald R. Ford uçak gemisi ABD'de kendi sınıfında 'Amiral gemi' durumunda ve deniz üstünde, altında ve havadaki tüm tehditlere karşı çok etkin savunma sistemlerine sahip. Beraberinde 3 saldırı denizaltısının sürekli eşlik ettiği uçak gemisine sabit olan görev gücü içinde ayrıca füze kruvazörü USS Normandy, füze savunma destroyerleri USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney ve USS Roosevelt eşlik etmekte. Uçak gemisi üzerinde ise istihbarat gözlem uçakları, saldırı ve personel taşıyıcı helikopterler, İHA ve SİHA platformlarının yanı sıra F-35, F-18, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçakları filoları da daimi olarak göreve hazır bulunmakta. USS Gerald R. Ford'un üzerinde farklı tipte toplamda 75 saldırı hava aracı bulunmakta.”
İŞLER KONTROLDEN ÇIKARSA!
“Yine de ABD'nin bu etkin deniz caydırıcılık görev gücünü öncelikli olarak diplomatik çerçevede kullanmak istediği de anlaşılmakta. ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'nin işgalinin İsrail için büyük hata olacağını vurguladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken da çok sayıda Arap ülkesini ve İsrail'i ziyaret etti. Yine de bu görev gücü gönderildi. Bu ABD'nin bir yandan Gazze'nin işgaline kadar gidecek bir askeri planı onaylamadığı ancak işler kontrolden çıkarsa diğer Arap ülkelerinin karşı bir hamlede bulunmasına da engel olmak istediği anlamına geliyor.”
GERÇEK SEBEP İRAN
"ABD 1960'lı yıllardan bu yana Doğu Akdeniz'deki ciddi savaşlar öncesinde ya da esnasında uçak gemilerinin merkezinde olduğu deniz görev güçleri gönderdiğini biliyoruz. ABD bir bölgeye böylesine bir güç projeksiyonu yığdığı zaman yalnızca çatışan taraflardan birisini korumak ve çatışmayı sonlandırmak değil 'gerçek tehdit' olarak algılanan daha büyük bir riskin önüne geçmek de ister. Gazze'de savaş başladığından bu yana İran'ın İsrail'e karşı kullandığı ifadeler ABD'nin orada olmasının gerçek sebebidir diyebilirim.”
Kaynak: Web Özel