Dolar haftaya yükselişle başladı

Ekonomi haberleri dolar TCMB Fatih Karahan Euro
Dolar haftaya yükselişle başladı

Dolar kuru yüksek bir dalgalanma ile geçen 17-21 Mart haftasının ardından yeni haftaya 38 TL'nin üstünde başladı. Euro ise 41,22 TL'den başladı. TCMB, dün bankaları toplayarak kurallar çerçevesinde herşeyi yapabileceklerini söyledi

Dolar kuru yüksek bir dalgalanma ile geçen 17-21 Mart haftasının ardından yeni haftaya 38 TL'nin üstünde başladı. Euro ise 41,22 TL'den başladı. TCMB, dün bankaları toplayarak kurallar çerçevesinde herşeyi yapabileceklerini söyledi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilere yönelik gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunun ardından kurlarda sert hareketler görülmüş, Borsa İstanbul'da ise sert düşüşler gerçekleşmişti. Dolar 41 TL'yi görmüş ardından TCMB'nin müdahalesiyle yeniden 37 TL'li seviyelere geri dönmüştü. Borsa İstanbul ise yüzde 17 düşüş yaşadı. Bankacılık endeksi yüzde 26'dan fazla geriledi!

Kurdaki sert hareketlerin önüne geçmek isteyen Merkez Bankası(TCMB) ardı ardına kararlar açıkladı. Bloomberg'e konuşan bir TCMB yetkilisi 10 milyar dolarlık bir müdahalede bulunduğunu belirtmişti. Ardından TCMB ara bir toplantı ile faiz koridoru üst bandını 2 puan artışla yüzde 46'ya yükseltti. Politika faizinden fonlamaya ise ara verildiğini bildirmişti. 

Ardından Cuma günü TCMB 90 gün vadeli likidite senetleri ile piyasadaki TL'yi çekme kararı aldı. Senet ihraçları bugün başlayacak. 

Son olarak yeni haftada oluşabilecek dalgalanmaların önüne geçmek isteyen TCMB, dün bankalar ile bir toplantı gerçekleştirdi. 

Reuters'in aldığı bilgilere göre, TCMB Başkanı Fatih Karahan, bankalara kurallar çerçevesinde gereken herşeyi yapacaklarını söyledi. Karahan bankalara "Aldığımız önlemlerin piyasa dostu olmasına önem veriyoruz. Tüm araçlarımızı proaktif olarak kullanıyoruz" dedi.

Görüşmenin ardından Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamada "Yapılan teknik toplantıda, ilgili tüm kurumların yakın işbirliğiyle, istikrarın sürdürülmesi için piyasa kuralları içinde her türlü aracın etkin bir şekilde ve kararlılıkla kullanılmaya devam edileceği belirtildi." denildi. 

Türkiye Bankalar Birliği ile cuma akşamı iftar buluşmasında biraraya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında "Bu kazanımları korumak ve geliştirmek adına gerekli tüm önlemler alınmaya devam edilecektir. Elimizde yeterli araç var. Programın uygulanmasına ilişkin hiçbir tereddüt yok. Kurumlarımızla yakın bir koordinasyon içinde çalışıyoruz" sözlerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz hafta kurlarda yaşanan hareketlerin ardından yatırım bankaları kurlara ve enflasyona ilişkin tahminlerini güncelledi. Yatırım bankaları, TCMB'nin dövize müdahale için yeterli döviz rezervine sahip olduğunu belirtti. Ancak enflasyon ile mücadelenin zora girmiş olabileceğini raporladı. 

Borsa İstanbul ise geçtiğimiz hafta yaşanan yüzde 17'lik düşüşün ardından bugün için bir takım önlemler aldı. Bu önlemler, şirketlerin izin olmadan hisse geri alım programı başlatabilmesi, kredili işlemlerin teminat çağrılarını azaltmak adına yapılan oran düşürme ve 25 Nisana kadar sürecek açığa satış yasağı oldu. 

Piyasalar, siyaseti ve süreci izlemeye devam edecek... Alınan önlemlerin etkili olup olmayacağı piyasalar tarafından izlenecek.