Bu haberleri okudunuz mu? KPSS, scooter, gümüş, sıcak, Sırbistan-Kosova, Çin-Tayvan
Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...
Almanya'ya başka kimler gidiyor? 'Doktorlardan sonra...'
Son yıllarda Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için giden doktor sayısında hatırı sayılır bir artış var. Ancak Türkiye'den Almanya'ya sadece sağlık personeli veya mühendisler gitmiyor.
Kosova: Balkanlar'ın gerilim noktası! Dün, bugün, NATO, Rusya ve Türkiye...
Tüm dünya gözünü kulağını bu kez de Balkanlar'a çevirdi. Kosova-Sırbistan sınırında yaşanan gerginlik ve NATO Kosova Gücü'nün mesajı herkesi alarma geçirirken şimdilik krizde geri adım atıldı. Peki krizin sebebi neydi? Türkiye'yi bu süreçte ne bekliyor?
3 soru 3 cevap: Fahiş aidat bedeli meselesi
Türkiye günlerdir fahiş şekilde yükselen aidat bedellerini konuşuyor. Peki istenilen aidat bedelini ödeme gücü olmayan kat maliklerinin hakları neler? Aidat zamları neye göre belirleniyor? Vatandaşların aidat ödemeleriyle ilgili bilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk...
Otomobiliniz sizi uyarıyor: 'Bak birazdan uyuyacaksın!'
AB'de 2024'te hayata geçmesi planlanan uygulamayla sürücülerin yorgunluğu tespit edilecek. Arabaların içine yerleştirilen kameralarla ve yapay zeka teknolojisiyle çalışacak sistem, trafik kazalarını azaltmayı amaçlıyor. Fakat uygulama, mahremiyet ihlali gibi tartışmaları da beraberinde getiriyor.
İnsanlar mağaralara geri mi dönecek?
NASA, Ay'da ve Mars'ta bazı mağaralar keşfetti. Bu mağalar söz konusu gök cisimlerinin yüzeyine göre insan yaşamına daha elverişli. Buralarda kurulacak koloniler yıllardır tartışılırken ilk yerleşimler mağaralarda başlayabilir. Böylece insan medeniyetin başladığı mağaralara geri dönebilir.
Sanki otopark sorunumuz yokmuş gibi... Artık 'scooterpark' problemimiz de var!
İstanbul'da yıllardır otopark sorunu var. Scooter park sorunumuz da hayırlı olsun. Kimi işletmeler kapı önlerine "Scooter park etmek yasaktır" yazıları asmaya başladı. Çözüm ne?
Bin Ladin'den 11 yıl sonra Zevahiri de öldürüldü! 11 Eylül'ün beyin takımına ne oldu?
ABD Başkanı Joe Biden, terör örgütü El Kaide'nin lideri Eymen El Zevahiri'nin dron saldırısıyla öldürüldüğünü açıkladı. Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden 11 yıl sonra Biden da "Adalet yerini buldu" derken akıllara 11 Eylül 2001'de yaşanan terör saldırılarının beyin takımının akıbeti geldi.
'Gündüz insanı değilim' diyenler bir de buradan bakın...
Ofiste öğle yemeği saatine kadar ayılamayanlar, uyuduğu için toplu taşımada durağı kaçıranlar, sabahları beş tane alarm kurup zorla uyananlar... Her sınıfta ya da ofiste "gündüz insanı olmadığını" söyleyen en az bir kişiye denk geliyoruz. Peki gerçekten gece kuşu muyuz, yoksa uyku kalitemiz mi kötü?
Kahvenin ne kadarı zarar?
Kahve bütün toplumların vazgeçilmezi fakat bazen bu içeceği abartabiliyoruz. Her şeyin fazlası olduğu gibi kahvenin de fazlası zararlı. Peki ne kadar kahve içersek 'çok' içmiş oluruz?
Gönüllülük turizmi: Dev sektörün karanlık yüzü!
Dünyanın dört bir yanından gençler, Afrika, Güney Amerika ve Asya'daki yardıma muhtaç çocuklara destek olmak ve yoğun bir duygusal deneyim tatmak için gönüllülük turizmine yani "voluntourism" akımına yöneliyor. Ancak raporlar ve iddialar milyar dolarlık sektörün karanlık yüzüne dikkat çekiyor.
5 SORU 5 CEVAP | KPSS'de ne oldu? Bundan sonraki süreçte neler olabilir?
Geçen hafta sonu düzenlenen KPSS'de pek çok sorunun başka bir yayınevinin test kitaplarında çıktığı iddiaları büyük yankı uyandırdı. ÖSYM iddiaları yalanlarken, başkanı görevden alındı. Peki bundan sonra neler olacak?
Salgında çocukların azalan suç oranı tekrar artışa geçti | Yaralama, hırsızlık, uyuşturucu...
Salgın ile birlikte çocukların suça karışma sayısında ciddi bir azalma görülürken, hayatın bir nebze de olsa normale döndüğü 2021'de suça sürüklenen çocuk sayısında artış görüldü. Çocukların sürüklendiği suçlarda yaralama hırsızlık ve uyuşturucu ön plana çıkıyor.
Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim?
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti dünyayı karıştırdı. Çin çok sert tepki gösterirken ziyaret, 25 yıldır ABD'nin bölgede en üst düzeydeki teması oldu. Peki bu ziyareti gerçekleştiren ve protokolde başkan yardımcısından sonra 3. sırada olan Pelosi kim?
Buz devri bitti, sıra orman yangınları çağında... Alevlerden nasıl kaçacağız?
Dünyada artan orman yangınları bu konuda önemli bir ihtiyacı gündeme getirdi: Tahliye planları. Deprem veya fırtına gibi doğal afetler için pek çok ülke standart tahliye planları uyguluyor. Fakat uzmanlar orman yangınları tahliyeleri için de dünya çapında modeller oluşturulmasının önemine değiniyor.
Pelosi'nin ziyaretinden sonra hamle sırası Çin'de | Askeri mi, ekonomik mi?
Çin, kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan'a ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ziyaretini egemenliğine bir müdahale olarak görüyor. Dünyayı karıştıran bu ziyaretin ardından hamle sırası şimdi Çin'de.
Giyim alışkanlıkları değişiyor mu? 'Marka alayım ama...'
Hayat pahalılığı giyim alışkanlıklarını değiştirdi. Kimi vatandaş artık semt butikleri ve pazarlardan alışveriş ederken kimi de markadan hala şaşmadığını ancak aldığı kıyafeti uzun yıllar giymek zorunda olduğunu ifade ediyor. İkinci el kıyafet satan internet sitelerine de ilgi büyük.
Bilerek mi yapıyorlar? | Bir telefonun ömrü kaç yıl?
Günümüz teknoloji devleri artık pek çok cihazın bataryasını ürüne gömülü üretiyor. Bataryaların değiştirilemiyor oluşunun da bataryalı ürünlerin kullanım ömrünü 3-4 yıl ile kısıtladığı iddia ediliyor. Haliyle tüketiciler de soruyor: "Bu cihazlar bilerek mi kısa ömürlü üretiliyor?"
Tartışmalar tarih mi olacak? Yarı otomatik ofsayt teknolojisi nedir?
Futbol dünyası yeni bir teknolojiyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. FIFA, Dünya Kupası'nda ve UEFA ise Şampiyonlar Ligi'nde Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi'ne yer verileceğini açıkladı. Peki bu sistem neyi değiştirecek? VAR'a karşı avantajları ne? Hakikaten ofsayt tartışmaları bitecek mi?
Orta Doğu'yu sallayan patlama | Lübnan iki yıl sonra hala adalet arıyor...
Beyrut Limanı'ndaki tahıl depolarının infilak etmesi Lübnan'da büyük bir travmaya sebep oldu. 200'ü aşkın insan patlamada hayatını kaybederken ortaya çıkan görüntüler bir nükleer saldırıyı andırıyordu. Aradan geçen iki yıldan sonra ailelerin adalet arayışı sürüyor.
Altın fiyatları artarken gümüşe ilgi ne durumda?
Altın fiyatlarındaki yükseliş trendi, vatandaşın gümüşe olan ilgisini sınırlı da olsa artırdı. İstanbul Kuyumcular Odası ve Kapalıçarşı esnafı, gümüş takıların ilgi gördüğünü belirtiyor. Hediyelik gümüş piyasasında ise sessizlik hakim.
Sıcaklık dalgası alışkanlıkları değiştirir mi? 'Akdeniz yerine Kuzey Ege ve Marmara...'
Avrupa'yı adeta kavuran sıcaklık dalgası, bölgeyi tercih eden turistlerin alışkanlıklarını da değiştiriyor. Sektörde çalışanlar insanların ya plajı olan, deniz kıyısındaki şehirleri ya da Kuzey Avrupa şehirlerini tercih ettiğini söylüyor. Peki bu değişim Türkiye'de ne denli etkili olur?
Şimdi de film tedariki krizi! Brad Pitt'i gördünüz, Kasım'a kadar...
"Sinema salonlarında film izleme alışkanlığı tarihe geçecek mi?" sorusu uzun zamandır sektörün gündeminde yer alan bir konu. Dünyada sinema salonları bu kötü sonra doğru gidiyor olabilir. Dünyanın en büyük film endüstrisi Hollywood, gelecek aylarda beyaz perdede yayımlayacak film bulamıyor.
Yine mide ameliyatı, yine ölüm... Bu ölümler niye?
Zayıflamak uğruna yapılan bazı ameliyatlar istenilmeyen ölümlerle son buluyor... Afyonkarahisar'da Serpil Aydemir'in (52) mide küçültme ameliyatı sonrası hayatını kaybetmesi de bu ameliyatları tekrar gündeme getirdi. Peki bu ameliyatlarda risk derecesi ne? Hangi şartlar gerekiyor?
Tarihi bina yangınlarında çatı detayı...
Tarihi Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın akla İstanbul'da yanan diğer tarihi binaları getirdi. Haydarpaşa Garı, Hüseyin Avni Paşa Köşkü yangınları çatıda başlamış, Galatasaray Üniversitesi binasındaki yangın ise çatıya sıçrayarak büyümüştü. Peki bu yapılarda yangınlar neden hep çatıda çıkıyor?
Brittney Griner evine dönebilecek mi? 'Ölüm Tüccarı' ile takas ihtimali...
ABD'li basketbolcu Brittney Griner, şubattan beri Rusya'da tutuklu. Hazırlık maçı için gittiği Rusya'da üzerinde uyuşturucu yakalanan Griner'a 9 yıl hapis cezası verildi. ABD Başkanı Biden cezayı "Kabul edilemez" olarak niteliyor. Griner için çıkış yolunun ise mahkum takasından geçtiği söyleniyor.
Bir muamma: Parayı kim buldu?
Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi uzun zamandır ekonomi. Hükümet liranın değerini düşüren enflasyon ile mücadele etmeye çalışıyor. Peki ilk parayı kim buldu? İlk kez para kullanan toplumlar önce ne satın aldı?
Her alanda 'zirve' yaşlanıyor! İş dünyası, bilim, siyaset, sanat...
İş dünyasında, bilimde, siyasette, sanatta ve sporda... Neredeyse her alanda zirveye ulaşma yaşının arttığı rakamlarla ortaya konuyor. Zirve CEO'luk da olabilir, Nobel'e layık görülmek de gişede hasılat rekoru kırmak da... Peki bunun sebebi ne olabilir?
Negatif insanları nasıl görmezden gelirsiniz, gelemiyorsanız onlarla nasıl anlaşabilirsiniz?
Bazı insanlar yaşam enerjinizi alabilir. Sürekli eleştirirler, hiç yüzleri gülmez, devamlı olarak bir şeylerden şikayet ederler. Onları görmezden gelebiliyorsanız ne ala, eğer gelemiyorsanız bu sorunu çözmek için uymanız gereken kurallar var demektir.
Robotik kıyafetler geliyor! Bilgisayarlı gömlek, hareket eden pantolon...
Bilim insanları vücudumuzla ilgili veri toplayabilen, şişen bir yerimize müdahale edebilen hatta yapamadığımız hareketleri yapmamızı sağlayan 'akıllı' giysiler üzerinde çalışıyor. Bu akıllı kıyafetler bir yandan bilgisayar görevi görürken, bir yandan da engelli kişilerin hareket etme umudu olacak.
Kaynak: Web Özel