Almanya'ya başka kimler gidiyor? 'Doktorlardan sonra...'

ÖZEL HABERLER
Almanya'ya başka kimler gidiyor? 'Doktorlardan sonra...'

Son yıllarda Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için giden doktor sayısında hatırı sayılır bir artış var. Ancak Türkiye'den Almanya'ya sadece sağlık personeli veya mühendisler gitmiyor.

Almanya, 1961 yılında istihdam açığını kapatmak için yurt dışından "Gastarbeiter" (Misafir işçi) kabul etmişti. Türkiye'den de binlerce işçi ülkeye akın etti. Almanya günümüzde yine istihdam sorunu yaşıyor.

Ülke havalimanlarında istihdam etmek için Türkiye'den 2 bin personel alacağını duyurdu. Almanya bu personel için Almanca bilme şartı koşuyor. Alman basınında yer alan haberlere göre; ülkenin İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla, gastronomi ve konaklama sektöründe çalışabilecek yabancı personel getirilmek isteniyor.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, pandemiden sonra pek çok sektörde iş gücü sıkıntısı yaşandığını, kalifiye personelin Almanya'yı tercih etmesi için çalışacaklarını söyledi. Almanya'da turizm sektörü AB dışından istihdam sağlayabilmek için devletten özel izin talebinde bulunuyor.

Türkiye'den özellikle son üç yılda başta Almanya'ya göç eden sağlık çalışanı sayısı binleri aştı. Şiddet, özlük haklarının iyileştirilmemesi gibi nedenlerden Almanya'ya göç eden sağlık çalışanları, Almanca öğrenmek için kurslara akın etmişti.

Çeşitli sektörlerde açığı olan Almanya'da ana şart Almanca konuşabilmek. Bunun için de Almanca kurslarına olan talepler artıyor. Sadece kurslar değil, birebir yüz yüze ders veren eğitmenler de çeşitli meslek gruplarına Almanca öğretiyor.

Peki sağlık çalışanlarından sonra en çok hangi meslek grubu çalışanları Almanca öğrenmeye çalışıyor?

"CALL-CENTER ALMANCASI..."

Özel olarak Almanca dersleri veren Ali Şen, genel olarak hep sağlık çalışanlarına Almanca öğrettiklerini belirterek, "Tabi bu süreçte ayrıca arayan ve Almanca öğrenmek isteyen mühendisler oldu. Bilgisayar programcılığı ve yazılımcılar da aynı kategoride değerlendirilebilir. Ancak yazılımcılar uzaktan da çalışabildikleri için Almanya'ya gitmek yerine Türkiye'den çalışmaya devam ediyor" diyor.

Almanya'da bulunan bazı firmaların call center'larının (çağrı merkezleri) özellikle Türkiye'de bulunduğunu aktaran Şen, "Almanya'da alınan bir ürünle ilgili şikayetini belirterek arayan Alman aslında Türkiye'de bir Türk vatandaşla konuşuyor. Ekonomik olarak uygun olduğu için Türkiye'den hizmet veriyorlar. İşte bu hizmetlerde çalışmak isteyenler Almanca kurslarına rağbet ediyor. Günün birinde de Almanya'ya taşınmak istiyor" şeklinde konuştu.

Bakırköy'de hem bir kursta çalışan hem de bire bir Almanca dersi veren Nurdan Şen, son dönemde kendisine başvuranların arasında mimar ve mühendislerin sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Garson ve aşçılık mezunları ile de karşılaştığını aktaran Şen, "En kolay gidebilenler mühendisler oluyor. Kendi oğlum elektrik mühendisi Almanya'ya göçtü. Dil konusunda temel eğitimi benden aldı, sonra gitti" ifadelerini kullandı.

Almanya'ya başka kimler gidiyor? 'Doktorlardan sonra...' - Resim : 2

"YAZILIMCILARDAN RAĞBET VAR"

Almanca kursu hocası Orhan Mirzanlı da yazılım alanında çalışanların Almanca kurslarına talepte bulunduklarına dikkat çekiyor. Mirzanlı, "Bir yandan maddi sebepler, bir yandan da refah açısından kendilerini güvende hissetmiyorlar. En son yazılımcı iki öğrencim gitti. Çocuklu ve evliler, 'Çocuklarımızın daha yüksek refaha sahip bir toplumda yaşamalarını istiyoruz' dediler. Sağlık çalışanlarının dışında diğer sektörlere de kayacaktır bu talep" dedi.

Özel Almanca dersi veren Osman Gürler de Türkiye'de 3 bine yakın Alman şirketinin olduğunu belirtiyor. Gürler, "Almanların fabrikalarında çalışmak isteyen mühendis ve teknikerler kurslara rağbet ediyor. Çalışanların Almanca bilmelerini istiyorlar. Türkiye'de ciddi maaşlar veriyorlar. Almanya'ya gidebilecek durumda olmayanlar Almanca öğrenip pazarlama veya call center'larda çalışıyor" şeklinde konuştu.

Gülay Yanarateş ise öğrencilerinin genelde vasıfsız elemanlardan oluşturduğunu dile getirerek, "Kaynakçı, işçi ağırlıklı inşaat işçileri Almanca öğrenmek istediklerini söylüyor. Bu tarz meslekler Almanya'da pek gözde olmayan ama iyi para kazandıran meslekler" diye konuştu.

Kadıköy'de Almanca kurslar düzenleyen Atlantis Dil Kursu'ndan yetkili Ayşegül Hanım, "Genellikle sağlıkçılar başvuruyor. Son dönemde öğrenciler de çok yoğunlukta. Kursa başvuranlar iş talebinde de bulunuyor. Ancak en rahat iş bulanlar sağlıkçılar olduğu için onlar daha rağbet gösteriyor. Bir tane de tesisatçı var" dedi.

Mecidiyeköy'deki Yabancı Dil Akademisi yetkilileri ise sağlıkçılardan sonra aşçıların Almanya'ya gitmek için dil öğrenmeye çalıştığını belirtiyor. Yetkililer, "Yüzde 95'i sağlık çalışanı. Geriye kalanı başka mesleklerden, bunların arasında son dönemde dikkat çekeni aşçılar" diyor. 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler