Kahvenin ne kadarı zarar?

Kahvenin ne kadarı zarar?
Bir dünya markası: Türk kahvesi. Fotoğraf: Shutterstock

Kahve bütün toplumların vazgeçilmezi fakat bazen bu içeceği abartabiliyoruz. Her şeyin fazlası olduğu gibi kahvenin de fazlası zararlı. Peki ne kadar kahve içersek 'çok' içmiş oluruz?

Türkiye yaygın olarak çay içen bir ülke değildi. 1930’lu yıllarda Karadeniz'de planlı ekim politikaları ile  Anadolu'da tüketilmeye başlandı. Çay yaklaşık 100 yıldır kahvaltı sofralarının, dost sohbetlerinin merkezinde. İkinci Dünya Savaşı yıllarında aksayan çay sevkiyatı sonrasında İstanbul kahvelerinde vatandaşların ıhlamur içtiğine de sıkça tanık olunurdu.

Zincir kahve devlerinin Türkiye’ye girmesi, vatandaşın kahve içme alışkanlığını da artırdı. Bu kahvecileri izleyen ‘üçüncü dalga’ olarak adlandırılan dükkanlarda daha ‘rafine’ lezzetler bulunmaya başlandı.

Bugün dünyanın en büyük kahve zincirleri arasında gösterilen Starbucks’ın dünyada en fazla altıncı şubesinin olduğu ülke Türkiye. Starbucks’ın Türkiye’de 579 lisanslı şubesi bulunuyor. Birleşik Krallık’tan sonra bu alanda Avrupa ikincisi.

10 KİŞİDEN BİRİ GÜNDE 5 FİNCAN

Son 10 yılda açılan kahveciler artık daha ekonomik buluşmaların da merkezi haline dönüştü. Bir kahve içip birkaç saat arkadaşımız ile görüşebiliyoruz. Peki günde ne kadar kahve içiyoruz? Kahve Tüketim Araştırması’ndan elde edilen bulgular, Türkiye’de her 3 kişiden birinin günde 1 fincan, her 10 kişiden birinin günde 5 fincandan fazla kahve tükettiğini gösteriyor. Covid-19 pandemisiyle birlikte evde geçirilen zaman arttıkça, kahve tüketimi de fazlalaştı.

Kahvenin ne kadarı zarar? - Resim : 1

Artan trende rağmen Türkiye dünyada ‘en fazla kahve tüketen ülkeler’ dendiğinde akla ilk gelen memleketlerden değil. Finlandiya salgın öncesinde yılda kişi başına 11.9 kilogram kahve tüketerek, dünyada en fazla kahve içen insanların bulunduğu ülkeydi. Bu ülkeyi 9.8 kilogram ile Finlandiya, 8.9 kilogram ile İzlanda takip ediyordu. Kahvenin yetişmediği Kuzey Avrupa ülkelerinin bu içeceğe olan ilgisi dikkat çekici.

Brezilya yılda 4.9 milyar dolar değerinde kahve satarak dünyada bu emtiayı en fazla ihraç eden ülke. Onu İsviçre, Almanya ve Kolombiya izliyor. İsviçre ve Almanya’ya gelen kahve çekirdekleri buralarda işlenerek tekrar dünyaya satılıyor.

NE KADAR KAHVE 'ÇOK' SAYILIR?

Peki ne kadar kahve içtiğimiz zaman çok içmiş oluruz? Güney Avustralya Üniversitesi’nin yaşları 37 ila 73 arasında değişen 347 bin 77 kişi ile gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre; günde altı veya daha fazla fincan kahve içen insanların kalp rahatsızlığı geçirme olasılığı, bu kadar kahve tüketmeyen insanlara göre; yüzde 22 daha fazla. Bazı insanların genleri kahvenin etken maddesi kafeini diğerlerine göre daha kolay sindirebiliyor.

Günde 400 miligram kafeinin pek çok yetişkin için güvenli olduğu ifade ediliyor. Bu dört kupa kahve veya 10 kutu gazlı içecek olarak ifade edilebilir. (Tabii bu sınırlar zorlanmamalı) Kafein genellikle kahve ile özdeşleştirilse de enerji içeceklerinin içinde de oldukça yüksek miktarda kafein var. Bir çay kaşığı kafein, 28 fincan kahveye eşit. Hamile olan veya hamile kalmak isteyen kadınların günde 200 miligramdan daha az kafein tüketmeleri tavsiye ediliyor. Günde 4 fincandan fazla kahve tüketmenin, baş ağrısı, uykusuzluk, gerginlik, kalpte ritim bozukluğu gibi etkileri olabilir.

ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAZSAK FAYDASI NE?

Ölçüyü kaçırmadan kahve tüketmenin vücuda faydası da yok değil. Birkaç fincan kahve kalbi güçlendirip kan dolaşımını hızlandırabilir, Parkinson riskini azaltabilir, karaciğer enzimlerini güçlendirebilir, kolon kanseri riskini azaltabilir, Alzheimer uzak bir ihtimal olabilir.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Gary Soffer, sinir sistemini etkileyen enerjinin bu sebepten enerji verdiğini ancak aşırı kafeinin vücuttan atılması için 10 saate ihtiyaç olduğunu aktarıyor.

 Kaynaklar: Insider, Statista, Knomea, Health.com, DHA

Kaynak: Web Özel