Tarihi bina yangınlarında çatı detayı!

Web Özel
Tarihi bina yangınlarında çatı detayı!

Tarihi Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın akla İstanbul'da yanan diğer tarihi binaları getirdi. Haydarpaşa Garı, Hüseyin Avni Paşa Köşkü yangınları çatıda başlamış, Galatasaray Üniversitesi binasındaki yangın ise çatıya sıçrayarak büyümüştü. Peki bu yapılarda yangınlar neden hep çatıda çıkıyor?

Dün İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde bulunan Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın ile binanın çatısının kullanılamaz hale gelmesi, İstanbul'un yakın zamanda yanan tarihi binalarını akla getirdi. Bilindiği üzere son yıllarda İstanbul'da Haydarpaşa Garı, Galatasaray Üniversitesi, Fuat Avni Paşa Yalısı gibi yapılar alevlere teslim oldu. Bu yangınların çoğu binaların çatı katlarında çıktı. 

Peki tarihi yapılardaki yangınlar neden genellikle çatılarda çıkıyor? Bu yangınlar önlenemez mi?

Gelin önce olayları bir hatırlayalım: 

HAYDARPAŞA YANGINI 

İstanbul'da en bilinen çatı yangınlarının başında Haydarpaşa Garı yangını geliyor. 28 Kasım 2011 günü saat 15.30 sularında başlayan yangın ile tarihi garın çatısı tamamen yanmış, 4'üncü katında ağır hasar meydana gelmişti. Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren çalışmaları nedeniyle 19 Haziran 2013'te tren seferlerine son verildi.

Tarihi bina yangınlarında çatı detayı! - Resim : 1
Haydarpaşa Garı'nın çatısı tamamen yandı. Fotoğraf: İHA

O tarihten bu yana gar binasındaki restorasyon çalışmaları ile gar alanındaki arkeolojik kazılar devam ediyor. Tarihi gar 1908 yılında, İstanbul - Bağdat demiryolunun başlangıç noktası olarak inşa edilmişti. Gardaki ilk yangın ise 1917 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında garda bulunan mühimmat deposuna yapılan bir sabotaj sonucu çıkmıştı. 1979 yılında Haydarpaşa açıklarında yanan Independenta tankeri ise binada maddi hasar oluşmasına sebebiyet vermişti.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 

İstanbul'daki Galatasaray Üniversitesi'nin bulunduğu tarihi binada 22 Ocak 2013'te çıkan yangın da İstanbul'un en bilinen yangınlarından biri. Yangın 3. katta öğretim görevlilerinin bulunduğu bir odada çıkmıştı. Daha sonra yangının çatıya sıçramasıyla alevler tüm binayı sarmıştı.

4.5 saatte söndürülen yangın sonrası binanın çatısı tamamen yanarken bina büyük ölçüde kullanılamaz hale gelmişti. Binada 2018 yılında başlayan restorasyon çalışmaları ise 2019 yılında tamamlandı. Bina 151 yıl önce inşa edilmişti. 

Tarihi bina yangınlarında çatı detayı! - Resim : 2
Yangın sonrası Galatasaray Üniversitesi kullanılamaz hale geldi. Fotoğraf: İHA

HÜSEYİN AVNİ PAŞA KÖŞKÜ 

İstanbul'da yanan bir başka tarihi bina ise Hüseyin Avni Paşa Köşkü oldu. Tarihi Fethi Paşa Korusu'nda bulunan bina, 28 Haziran 2014 günü çıkan bir yangın ile tamamen küle döndü. Görgü tanıklarının ifadesine göre yangın, 16.30'da köşkün çatısında çıktı. İtfaiye güçleri yangını 18.00 sularında kontrol altına alırken bina tamamen yandı.

TARİHİ VANİKÖY CAMİİ

İstanbul'un Çengelköy semtinde 15 Kasım 2020'de 355 yıllık Vaniköy Camii, alevlere teslim oldu. Yangında tarihi cami büyük çapta hasar gördü. İstanbul İtfaiyesi'nin yangınla ilgili hazırladığı raporda, yangının elektrik tesisatından çıktığı ve çatıya yayıldığı belirtilmişti. Cami'nin kuzey kısmında yangın sonucu tahrip olan bölümlerinde restorasyon çalışmaları başlatılmıştı.

Tarihi bina yangınlarında çatı detayı! - Resim : 3
Yangın sonrası Vaniköy Camii Fotoğraf: İHA

TARİHİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI 

Yanan diğer bir tarihi bina ise İstanbul'un Cağaloğlu semtinde bulunan tarihi İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası. 24 Aralık 2012 günü çıkan yangın 1 buçuk saatte kontrol alınabildi. Ancak 1800'lü yılların sonlarına doğru inşa edilen 5 katlı ahşap bina büyük ölçüde yandı.

HÜNKAR KASRI 

İstanbul'daki Beyazıt Camii’ne bitişik olan Hünkar Kasrı, 20 Şubat 2011'de alevlere yenik düştü. Sabah 10.30'da çıkan yangın, binanın üst katlarını ve çatısını tamamen sardı. Elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın ile tarihi bina büyük çapta zarar gördü. Klasik Osmanlı eserlerinden biri sayılan binada 17'nci yüzyıla ait çiniler bulunmakta.

'YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ KURULMALI'

Haber Global'e konuşan Sakarya Üniversitesi Yangın Araştırma Müdürü Prof. Hakan Serhad Soyhan, hava sıcaklıklarının atmasıyla tarihi binalarda çatı yangınları riskinin yükseldiğini söylüyor. Soyhan, bu binaların elektrik tesisatları ile klimalarının çatı katlarında bulunduğunu ve bunların sıcaklığı artırarak yangına sebebiyet verebildiğini söylüyor.

Soyhan, çatı yangınlarında alevler ile atmosfer arasında bir engel bulunmadığını, bu yüzden çatıların yangınlar için en ideal yer olduğunu söylerken, çatı katlarında çıkan yangınların çok hızlı yayıldığını ve bu yangınları söndürmenin çok zor olduğunu ifade ediyor.

Soyhan "Çatıda yangın çıktığında oksijen açısından bir zenginlik oluşuyor ve bu yangınları söndürmek zorlaşıyor" diyor. Soyhan bu tarz tarihi yapıların çatılarına yangın algılama sistemi kurulması gerektiğini de sözlerine ekliyor. 

Kaynaklar: DHA, İHA, TCDD, Haber Global 

Kaynak: Web Özel

Web Özel