Altın fiyatları artarken gümüşe ilgi ne durumda?

Web Özel
Altın fiyatları artarken gümüşe ilgi ne durumda?

Altın fiyatlarındaki yükseliş trendi, vatandaşın gümüşe olan ilgisini sınırlı da olsa artırdı. İstanbul Kuyumcular Odası ve Kapalıçarşı esnafı, gümüş takıların ilgi gördüğünü belirtiyor. Hediyelik gümüş piyasasında ise sessizlik hakim.

Düğün sezonunun en hareketli günlerindeyiz. Çiftler bir bir evlenirken, yapılacak masrafı çıkarmak için takılacak takıların hesabını da yapıyorlar. Ancak yükselen altın fiyatları düğünlere katılacak konukları kara kara düşündürüyor. Çeyrek altın 1700 lirayı aşan satış fiyatı ile (5 Ağustos) adeta cep yakıyor. Gram altın 1030 lirayı aşarken yarım gram altın bile bütçeleri zorluyor. Peki altın yüksek seyrederken vatandaşın gümüşe olan ilgisi ne durumda? 

GÜMÜŞ TAKIYA İLGİ VAR 

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, altın fiyatlarının pandeminin başlamasından bu yana inişli çıkışlı bir süreç izlemesine rağmen bir yükseliş trendi içerisinde olduğunu belirtiyor. Atayık "Bu durum özellikle son yıllarda özgün tasarımların yanı sıra kalite standartları oldukça yükselen gümüş takılara olan ilgiyi artırdı" diyor. Gümüşün gram fiyatı 5 Ağustos itibariyle 11 lira 60 kuruş civarında seyretmekte. 

Atayık "Altındaki fiyat artışları nedeniyle gümüş takılara yüzde 20’lik bir talep artışı olduğunu söylemek mümkün. Tüketici taleplerinin daha çok kolyeler, küpeler, zincirler, zirkon taşlı modeller, özellikle mineli/taşlı ürünler ve altın kaplama takılarda yoğunlaştığını görüyoruz" diyor.

Altın fiyatları artarken gümüşe ilgi ne durumda? - Resim : 1
Kapalıçarşı'da gümüş Trabzon setlerine ilgi düğün sezonunda yüksek. Fotoğraf: Eren Sakarya

Atayık altında olduğu gibi gümüşte de yatırım amaçlı talebin çok yoğun olmadığını dile getiriyor. "Talep artışı daha çok takılarda söz konusu" diyen Kuyumcular Odası Başkanı, altın takılara nazaran ekonomik fiyat aralıklarının gümüş takıların tercih edilmesini sağladığını dile getiriyor.

İş insanı, vatandaşların yüksek fiyatlara rağmen düğün ve nişan törenlerinde altın takıları halen tercih ettiklerini belirtiyor. Atayık "Fiyatlar, tercihleri belki değiştirmedi; ancak alım miktarını düşürdü." diyor. Kuyumcular Odası Başkanı Atayık bir noktanın da altını çiziyor: 

"Kuyumculukta taksit miktarının 3 taksitle sınırlandırılması, alışverişi olumsuz etkiliyor. Sektörümüzün üreticisinden toptancısı ve perakendecisine tüm birimlerinin daha da hareketlenmesi için taksit sayısının artırılmasını bekliyoruz."

KAPALIÇARŞI'DA GÜMÜŞ SETLERE İLGİ 

Turizm sezonunun açılması ile Kapalıçarşı'nın Nuruosmaniye Camii girişindeki kuyumcular oldukça yoğun günler geçiriyor. Buradaki kuyumcular genellikle takı setleri ve ziynet eşyaları satıyor. Kuyumcuların olduğu sokaklar turistlerin yoğun ilgisi ile karşı karşıya.

Ancak bu ilgi daha çok altın takılar satan kuyumculara yönelik. Kapalıçarşı'daki Demet Gümüşçülük'ten Barış Bey, gümüş fiyatlarının gerilemesi üzerine geçen sene kadar olmasa da gümüşe rağbet olduğunu belirtiyor. Barış Bey şunları söylüyor:

Altın fiyatlarının yükselmesi üzerine geçtiğimiz yıl düğünde takı olarak gümüşe rağbet arttı. Ancak bu yıl geçen sene kadar olmasa da yine de düğünlerde takmak için gümüşe ilgi var. Düğünler için daha çok Trabzon setleri satılıyor.

 GÜMÜŞÇÜLER ÇARŞISI SESSİZ 

Kapalıçarşı'da gümüşçüler çarşısı olarak da bilinen Kalcılar Han ise kuyumcuların bulunduğu sokağa nazaran daha sakin günler geçiriyor. Bu handa daha çok hediyelik ve çeyizlik gümüş ürünleri satılıyor. Vitrinlerde gümüş sürahiler, şekerlikler göze çarparken dükkanların boş olduğu gözleniyor. Adını vermek istemeyen bir esnaf, düğün sezonu olmasına karşın tüm handaki dükkanların iş yapamadığını ve müşteri beklediklerini belirtiyor.

Altın fiyatları artarken gümüşe ilgi ne durumda? - Resim : 2
Kapalıçarşı Kalcılar Han'da gümüş hediyelik eşyalar satılıyor Fotoğraf: Eren Sakarya

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, hediyelik gümüş eşyaya olan tüketici ilgisinde 1990’lı yıllardan bu yana bir talep daralması yaşandığını belirtiyor. 1990’larda yapılan düzenlemeyle gümüş eşyanın lüks tüketim maddesi sayılmasıyla birlikte, şirketlerin promosyon envanterinden gümüş eşya çıkartıldığını söyleyen Atayık, "O güne kadar özellikle kurumsal firmaların hediye ve promosyonlarında büyük pay alan gümüş eşyacılar, böylece önemli bir pazarı kaybetmiş oldu" diyor. 

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel ise Diyarbakır'da altın ve gümüş piyasalarının sakin olduğunu ifade ediyor. Mehmet Yüksel şunları söylüyor: 

"Şu anda tatil döneminde olduğumuz için alışveriş durgun. Fiyatların yükselmesinin bir nedeni de bu durgunluk. Esnaf iş yapmıyor. Havaların sıcak olması sebebiyle de düğünler yapılmıyor. Bu yüzden düğünler için de takı satışı yapılmıyor."

Kaynak: Web Özel

altın gümüş Kapalıçarşı Diyarbakır