Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim?

Tayvan Çin ABD
Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim?
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi. Fotoğraf: Reuters

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti dünyayı karıştırdı. Çin çok sert tepki gösterirken ziyaret, 25 yıldır ABD'nin bölgede en üst düzeydeki teması oldu. Peki bu ziyareti gerçekleştiren ve protokolde başkan yardımcısından sonra 3. sırada olan Pelosi kim?

Rusya-Ukrayna Savaşı, salgın, arz krizi, enflasyon, yüksek enerji fiyatları yokmuş gibi ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dünyanın farklı bir sinir ucuna basarak Tayvan’a adım attı. Çin’in tanımadığı bu bölgeye giden Pelosi’nin uçağının yolculuğunu dün canlı yayında 300 bini aşkın insan takip ettiği için Flight Radar isimli internet sitesi çöktü. Pelosi’nin uçağı modern zamanların en çok takip edilen hava aracı oldu.

Tayvan’da olağanüstü güvenlik önlemleri ile karşılanan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, “Dünya otokrasi ve demokrasi arasında seçimle karşı karşıya kalırken, ABD'nin 23 milyon Tayvanlıyla dayanışması bugün her zamankinden daha önemli" değerlendirmesinde bulundu.

82 yaşındaki Pelosi'nin Nisan'da Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti. Pelosi geçen Nisan ayında Kiev’de de bulunmuştu.

Çin, tarihsel bağlar nedeniyle Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor ve oradaki yönetimi tanımıyor. Türkiye de Tayvan’ı resmi bir ülke olarak görmezken dünyada 59 ülke Tayvan’ı tanıyor, pek çoğunun da diplomatik ilişkisi var. Tayvan’ı ilk kez 1933 yılında Guatemala tanımıştı.

Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim? - Resim : 1
Pelosi, ABD Başkanı Trump, Kongre'de bir konuşma yaparken Başkan'ın konuşmasının bir örneğini yırtmıştı. Fotoğraf: Reuters

ÇİN İLE İLK TEMASI DEĞİL

Peki bütün dünyanın konuştuğu kadın Nancy Pelosi kim? 80’ini aşan bu kurt politikacı neden şu an böyle bir hamle yapma ihtiyacı duydu? Pelosi ziyaretiyle ilgili olarak Washington Post gazetesine yazdığı köşe yazısında, “Çin Komünist Partisi’nin Tayvan’ı ve demokrasiyi tehdit etmesine dayanamayız” ifadelerini kullandı. Pelosi yazısına şu satırlarla devam etti: “Rusya Ukrayna’ya karşı yasa dışı olan bu savaşını sürdürürken, binlerce masumu öldürüyor, hatta çocukları bile, ABD’nin ve müttefiklerinin otokratlara teslim olmayacağı anlaşılmalı.

Pelosi, Çin’e karşı katı tutumu ile tanınan bir siyasetçi. 1991 yılında Tiananmen Meydanı’na gitmiş ve burada bulunurken polis tarafından sorgulanmıştı. Boorkings Institute’tan Ryan Hass, “Uzun zamandır Tibet ve Dalai Lama’nın savunucusuydu. Çin’in Amerikan değerlerini veya Amerikan çıkarlarını ihlal ettiğini düşündüğü eylemleriyle ilgili görüşlerini açıklamaktan geri durmuyor” diyor.

Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim? - Resim : 2
Nancy Pelosi Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile buluştu. Fotoğraf: Reuters

İLK TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI KADIN

Nancy Pelosi ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yapan ilk kadın. Zor zamanlarda iki partili parlamentoyu birleştirme gücü ve Donald Trump rejimine karşı sert muhalefeti onu son yıllarda daha bir tanınır hale getirdi. Trump’a göre kendisi ‘aşırı sol gündemi olan bir radikal’.

Aileden politikacı, babası belediye başkanlığı yapmış. Yani Maryland, Baltimore’dan gelen Pelosi için siyaset baba mesleği. Washington’da üniversite eğitimini aldıktan sonra, eşi Paul ile evleniyor. Önce Mahnattan’a ardından da San Fransisco’ya taşınıyorlar. Evliliklerinin altı yılında beş çocuk sahibi oluyor. 1976 yılında politikaya geri dönen Pelosi, Kaliforniya seçim kampanyasında vali adayı Jerry Brown’ın ekibinde yer alıyor. Pelosi 1988 yılında Kaliforniya'da Demokratik Parti’nin başkanlığına kadar yükseliyor.

2001 yılında Demokratların Parti Grup Başkanvekili oluyor. Pelosi 2003 yılında Irak’ın ABD tarafından işgaline en yüksek sesle karşı çıkan siyasetçilerden biriydi ki bu 11 Eylül sonrası o dönem için oldukça cesur bir tavırdı.

Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim? - Resim : 3
Pelosi, Ukrayna First Leydisi Olena Zelenska'yı ABD'de ağırladı. Fotoğraf: Reuters

Peki 2018 yılından beri ikinci kez yürüttüğü Temsilciler Meclisi Başkanı ne yapıyor? Protokol hiyerarşisine göre; ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı’ndan sonra protokolde üçüncü sırada. Kongre binasındaki büyük ve balkonlu odası bu gücünün temsili gibi. Temsilciler Meclisi Başkanı ve yardımcıları Meclis’in yasama programını belirliyor.

Pelosi ve Trump’ın arasının açık olduğu bir sır değil. Başkan Trump 2018 yılında Kongre’de bir ulusa sesleniş konuşması yaparken Pelosi başkanın konuşmasının olduğu kağıtları kameralar önünde yırtmıştı. Daha sonra bu davranışı için özür dilememiş, kağıtta yazanları “yalanların manifestosu” olarak nitelendirmişti.

Dünyayı karıştıran Nancy Pelosi kim? - Resim : 4

TÜRKİYE HAKKINDA KÜSTAH SÖZLER

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 2020 yılında  Türkiye hakkında sarf ettiği bazı küstah sözlerden dolayı eleştirilmişti. Türkiye'deki demokratik değerleri hedef alan Pelosi'ye cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İbretlik cehaletiyle Pelosi'nin ABD Meclisi başkanlığına kadar yükselmesi esas Amerikan demokrasisi adına kaygı vericidir" demişti.

Kaynaklar: Washington Post, NPR, AA, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Nancy Pelosi