Robotik kıyafetler geliyor! Bilgisayarlı gömlek, hareket eden pantolon...

Web Özel
Robotik kıyafetler geliyor! Bilgisayarlı gömlek, hareket eden pantolon...

Bilim insanları vücudumuzla ilgili veri toplayabilen, şişen bir yerimize müdahale edebilen hatta yapamadığımız hareketleri yapmamızı sağlayan 'akıllı' giysiler üzerinde çalışıyor. Bu akıllı kıyafetler bir yandan bilgisayar görevi görürken, bir yandan da engelli kişilerin hareket etme umudu olacak.

Giyinmek, tarih öncesi çağlardan bu yana var olan bir olgu. Dönemlerin tarzlarını belirleyen ve kültürlere yön veren bir unsur olan kıyafetler, şimdi de yine yeni bir çağın kapısını aralıyor. Çok yakında bir bilgisayar gibi vücudumuz hakkında veri toplayan, gerektiğinde hareket eden, hatta yapamadığımız hareketleri yapmamızı sağlayacak olan robotik kıyafetlerle tanışacağız.

PROGRAMLANABİLİR İPLİK, HAREKET EDEN KUMAŞ 

Dünyanın dört bir yanındaki üniversite laboratuvarlarında, malzeme bilimcileri, bilgisayar programcıları ve kumaş tasarımcıları, robotik giysileri hızlı bir şekilde geliştirmek için çalışıyor. Haziran ayında da Avustralya'daki araştırmacılar, kumaşı otomatik olarak hareket ettirebilen robotik tekstil lifleri yarattı.

Robotik kıyafetler geliyor! Bilgisayarlı gömlek, hareket eden pantolon... - Resim : 1
Yeni teknoloji sayesinde hareket edebilen kumaşlar üretilebilecek. Fotoğraf: Shutterstock

Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'ndeki bilim insanları, iplik boyutuna benzer ve kas liflerinden esinlenerek kumaş tabakaları halinde dokunabilen küçük silikon tüpler üretti. Bu tüpler gerektiğinde bulundukları kumaş liflerini tetikleyip kumaşı hareket ettirebiliyorlar. 

Geçtiğimiz yıl da ABD'deki MIT Üniversitesi'ndeki bilim insanları, tıpkı bir bilgisayar gibi programlanabilir iplikler ürettiler. Üstelik giysilere gömülebilecek ve robotik tekstillere güç sağlayabilecek fiber piller de ürettiler. 

MIT'de malzeme bilimi profesörü Yoel Fink, "Bir nevi iPhone öncesi duyuru aşamasındayız. Çok, çok heyecan verici" diyerek gelişmelerin yeni bir çağı başlatabileceğini aktardı. Araştırmacılar bu giysilerin devrim niteliğinde olacağına, belki de yaşamı kökten değiştireceğine inanıyor.

Araştırmacılar çalışmalarının bir dönüm noktasında olduğunu ve yakında kıyafetlerin daha çok bir bilgisayar gibi işlev göreceğini söylüyor. Kıyafetler vücudunuzun nasıl hissettiğini algılayacak ve vücudumuzun ihtiyaçlarına göre davranacak.

Yaşlı veya engelli insanları kaldırmaya yardımcı olabilecek pantolonlar, otomatik sıkıştırma yoluyla kan akışını artırabilen spor çorapları, bebeğin kalp atışlarını izleyebilen hamile kıyafetleri yakın bir gelecekte piyasada olacak. Bilim insanları, önümüzdeki on yılda müşterilerin çok çeşitli fütüristik ürünler görebileceğini ifade ediyor. 

Giysi teknolojisindeki gelişmelere ABD istihbaratı da kayıtsız kalmadı ve temmuz ayında askerler ve casuslar için akıllı giysiler geliştirmek istediğini duyurdu.

NORMAL GİYSİLERDEN FARKLARI YOK

Profesör Yoel Fink, akıllı kıyafetleri gerçekten aktif hale getirmek için kumaşların içinde bilgi işlem gücü gerektirdiğini, böylece bedeni izleyebileceklerini ve teknolojiyi yönlendirebileceklerini söyledi. Araştırmacılar, insan derisi tarafından üretilen verileri işleyebilecek ve bunları kıyafetlerin uyduğu komutlara dönüştürebilecek kumaşlar oluşturmaya çalışıyor.

Fink, "Akıllı giysiler şu anda giydiğiniz tişörtünüz ve pantolonunuz gibi görünecek" diyor. Bu amaçla, Fink ve MIT'den diğer araştırmacılar, dijital sinyalleri iletmek için yüzlerce silikon mikroçipli lifler yarattılar. Bu lifler, kumaşın hacmine etki etmeyecek kadar küçük. Bu lifler sayesinde akıllı giysiler, kalp atış hızı veya ayak şişmesi gibi durumları otomatik olarak takip edebilecek.

Ancak Fink, karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin tasarım olduğunu söylüyor. Fink "Tam olarak görünmeli, tam olarak hissedilmeli, tam olarak giyilmeli, tam olarak şu anda giydiğiniz kumaş gibi yıkamalıdır" diyor. 

AKILLI KIYAFETLER HAYATIMIZA GİRİYOR

Son yıllarda şirketler, halihazırda cep telefonlarına bağlanan akıllı kıyafetleri piyasaya sürmeye başladı bile. Google, 'Jacquard' projesi aracılığıyla kot ceketlere, sırt çantalarına ve ayakkabılara sensörler yerleştirmek için Levi's, Yves Saint Laurent ve Adidas gibi markalarla ortaklık kurdu. Bu proje ile kullanıcılar, kollarını hareket ettirerek telefonlarına anında erişebiliyor ve müziği değiştirebiliyor. Moda teknolojisi şirketi Wearablex, ayakta duruşu iyileştirmek için, akıllı telefon aracılığıyla titreşimler yayan yoga pantolonları üretti.

Ancak araştırmacılar, bu giysilerin akıllı giyim teknolojisinin sadece ilk dalgası olduğunu ve üzerinde çalıştıkları teknolojinin çok daha fazlasını yapabilen giysiler yaratacağını söylüyor. 

 *Bu haberde, The Washington Post'ta "Slowly but surely, robots will wind up in our clothes" başlığıyla yayımlanan makaleden faydalanılmıştır. 

Kaynak: Web Özel

pantolon MİT giysi Avustralya gömlek