Bin Ladin'den 11 yıl sonra Zevahiri de öldürüldü! 11 Eylül'ün beyin takımına ne oldu?

ABD
Bin Ladin'den 11 yıl sonra Zevahiri de öldürüldü! 11 Eylül'ün beyin takımına ne oldu?
El Kaide'nin iki numarası Zevahiri, Bin Ladin öldürülünce terör örgütünün başına geçmişti. Zevahiri ideolojik açıdan El Kaide'nin en önemli ismi olarak görülüyordu. İki isim 11 yıl arayla ABD tarafından öldürüldü. Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden, terör örgütü El Kaide'nin lideri Eymen El Zevahiri'nin dron saldırısıyla öldürüldüğünü açıkladı. Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden 11 yıl sonra Biden da "Adalet yerini buldu" derken akıllara 11 Eylül 2001'de yaşanan terör saldırılarının beyin takımının akıbeti geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, ulusa sesleniş videosu yayınladı ve 11 Eylül'ün organizatörlerinden biri olarak görülen El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'nin insansız hava aracı saldırısıyla Afganistan'da öldürüldüğünü açıkladı. Biden, konuşmasında “Adalet yerini buldu, bu terörist lider artık yok” ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Eski başkanlar Bush, Obama ve Trump dönemlerinde bıkmadan usanmadan Zevahiri’yi aramıştık. İstihbarat ekibimiz bu yılın başlarında yerini tespit etti. Aile fertleriyle bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı... Bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu.”

EN ÇOK ARANANLAR LİSTESİNDE İKİ NUMARAYDI

El Kaide'nin baş ideologlarından biri olduğu aktarılan ve “11 Eylül'ün arkasındaki beyin” olarak da nitelendirilen Zevahiri, 2001'de ABD tarafından açıklanan 22 kişilik “en çok aranan teröristler” listesinde Bin Ladin'in ardından ikinci sırada yer almaktaydı ve başına 25 milyon dolar ödül konmuştu.

Bin Ladin gibi 11 Eylül sonrasında ABD'nin Afganistan'ı işgali sonrasında saklanmaya başlayan Zevahiri, ABD'nin ülkeden çekilmesiyle Taliban yönetimindeki Afganistan'a geri dönmüştü.

Bin Ladin'den 11 yıl sonra Zevahiri de öldürüldü! 11 Eylül'ün beyin takımına ne oldu? - Resim : 1

Zevahiri'nin de öldürülmesi akıllara ABD'nin 11 Eylül'ü organize eden isimler ve akıbetlerini de getirdi. Başkan Bush döneminde ABD, 2 bin 996 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısından sonra adeta insan avına çıkmış ve sayısız operasyonlarla tutuklamalar gerçekleştirmişti ve Küba'daki Guantanamo hapishanesi bu dönemde meşhur olmuştu.

KİLİT ÜÇLÜ: İKİSİ ÖLDÜ, BİRİ YAKALANDI...

Saldırılarda ölen 19 teröristin yaşça en büyüğü olan 33 yaşındaki pilot Muhammed Atta, intihar saldırılarını düzenleyen hava korsanlarının lideri konumundayken saldırıların planlama noktasındaki en kilit üç ismi Bin Ladin, Zevahiri ve “11 Eylül'ün baş mimarı” olarak ifade edilen Halid Şeyh Muhammed'di.

Bin Ladin, 2011'de SEAL Team 6 (ABD Deniz Kuvvetleri Özel Harp Geliştirme Grubu) ve CIA'in ortak operasyonuyla Pakistan'da öldürülürken dönemin ABD başkanı Barack Obama, ABD'ye müjdeyi şöyle veriyordu:

“İyi akşamlar. Bu gece, Amerikan halkı ve dünyaya, Amerika Birleşik Devletleri tarafından düzenlenen bir harekât sonucunda El Kaide lideri, binlerce masum insan, kadın ve çocuğun öldürülmesinden sorumlu olan terörist Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünü bildiriyorum.”

Bin Ladin'den 11 yıl sonra Zevahiri de öldürüldü! 11 Eylül'ün beyin takımına ne oldu? - Resim : 2
ABD Başkanı Biden, Zevahiri'nin öldürüldüğünü açıklarken El Kaide lideri, ABD'nin en çok aranan teröristler listesinde 2. sırada yer almaktaydı. Zevahiri'nin başına 25 milyon dolar ödül konmuştu. Fotoğraflar: Reuters

Bunun El Kaide'ye vurulan en büyük darbe olduğunu ifade eden Obama, konuşmasında mücadelenin devam edeceğini söylemiş ve Biden gibi “Adalet yerini buldu” sözlerini kullanmıştı.

11 EYLÜL'ÜN BAŞ MİMARI

ABD tarafından yayınlanan 9/11 Komisyonu Raporu'nda “11 Eylül'ün baş mimarı” olarak ifade edilen Halid Şeyh Muhammed ise örgütün tüm propaganda faaliyetlerinin başındaki isim konumundaydı. 2003 yılında Pakistan'da CIA, ABD Diplomatik Güvenlik Servisi ve Pakistan istihbaratının ortak operasyonuyla ele geçirilen Halid Şeyh Muhammed, ifadesinde saldırıların tüm sorumluluğunu üstlenmişti.

Saldırılarla bağlantılı dört farklı kişiyle birlikte ölüm cezası istemiyle yargılanan Halid Şeyh Muhammed'in CIA tarafından Afganistan ve Polonya'daki gizli hapishanelerde işkence ile sorgulandığı öne sürülüyordu.

Halid Şeyh Muhammed, Mustafa El Havsavi, Remzi Bin El Şib, Ali Abdül Aziz Ali ve Velid Bin Attaş idam ile yargılanıyor. Bu isimlerin yanı sıra Bin Ladin'in damadı ve sözcüsü Süleyman Ebu Geyt ise müebbet ile yargılanmakta.

ABD'NİN VURDUĞU İLK ABD'Lİ...

Bununla birlikte Bin Ladin ve Zevahiri'ye ek olarak 11 Eylül'le bağlantısı olup ABD tarafından öldürülen bir diğer isim ise Yemen asıllı ABD vatandaşı Enver El Evlaki'ydi. 2011'de Yemen'de dron saldırısı ile öldürülen Evlaki, ABD dronları tarafından hedef alınıp öldürülen ilk ABD vatandaşı olmuştu. Vaazlarıyla tanınan Evlaki, El Kaide'nin organizasyonundaki kilit isimlerden biri olarak görülüyordu.

DEAŞ'ın Irak ve Suriye dışındaki yapılanmasından sorumlu Mahir El Agal, örgütün Bağdadi sonrası elebaşı Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi ve Donald Trump'ın ölümünü “Bir köpek gibi öldü” sözleriyle duyurduğu örgütün kurucusu Ebu Bekir El Bağdadi, ABD'nin operasyonlarla öldürdüğü DEAŞ liderleriydi. Usame Bin Ladin'in oğlu Hamza Bin Ladin ve El Kaide'nin Irak sorumlusu Ebu Musab Zerkavi de ABD'nin geçmişte etkisiz hale getirdiği kilit El Kaide üyelerindendi.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Ek Kaynaklar: The Washington Post, The New York Times, CNN, The Straits Times

Kaynak: Web Özel

ABD