Bu haberleri okudunuz mu? Orman yangını, iklim krizi, kira, kömür, hafriyat, tsunami, tatil...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

İstanbul'un hafriyat sorunu nasıl çözülecek? 5 ayda 95 milyon ceza...

İstanbul'da hafriyat alanlarının dışına dökülen atıklar, çevreye zarar verdiği gibi doğayı da tehdit eder hale geldi. Döküm bedeli ödemek istemeyen kamyon şoförleri, gelişi güzel döktükleri molozlar ile su havzalarından, denizdeki müsilaja kadar geri dönülmesi zor zararlar veriyor.

90'lı yılların favori hareketi mekik nasıl bir anda kayboldu?

Bir zamanların favori egzersiz hareketi mekik artık eskisi kadar tercih edilmiyor. Uzmanlar bunun nedenini hareketin o kadar etkili olmaması ve omurgaya zararlı olması şeklinde açıklıyor. Peki mekik vücuda neden zarar veriyor? Zayıflamaya etkisi yok mu?

Dünyanın en yaşlı ülkesi Japonya'da yaşlılara bakış nasıl? Bir film, rakamlar ve katliam...

Dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip Japonya'da yaşlılara olan bakış eleştiriliyor. Ülkede ötenazi tartışmaları yürütülürken bu yıl Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen Plan 75 ülkedeki yaşlılar gerçeğine ışık tutuyor.

Süper güç algısında Çin, ABD'yi Afrika'da nasıl geride bıraktı?

Küresel güçler için dünya bir oyun alanı... Bu satrancın önemli parçalarından biri ise Afrika Kıtası. Yıllardır bir numaralı süper güç olma yarışında ABD ile mücadele eden Çin'in Afrikalı gençlerin gözünde ABD'yi geride bıraktığı bir araştırma ile ortaya serildi.

Zıplayan ama inemeyen bir kurbağa: Küçük bal kabağı

Yağmur ormanlarında görülen ve boyu yarım santimetre olan küçük balkabağı kurbağası bir kurbağa gibi zıplıyor ancak bir türlü iniş yapamıyor.

Kirayı kiralamak nasıl yatırım oldu? 'Bir koşulda mümkün...'

Artan konut fiyatları ve kira bedelleri nedeniyle bazı kiracılar gayrimenkul üzerinden alternatif gelir elde etmenin yollarını arıyor. Bu noktada evi kısa süreli konut kiralama platformlarında değerlendirmek bir yöntem olarak öne çıkıyor. Hatta bunu bir yatırıma çevirenler de var. Peki bu mümkün mü?

Finlandiya İsveç'ten ayrı bir yol izleyebilir mi?

NATO üyesi olmak için Türkiye'nin onayına ihtiyacı olan Finlandiya, süreci İsveç ile birlikte götürüyor. Finlandiya'nın Türkiye'nin taleplerine karşı tavrı İsveç'e göre daha ılımlı. Ülke üyelik sürecinde bir noktada kendi yoluna gidebilir mi?

1816: Hiç yazın yaşanmadığı yıl

Haziran'da kar, temmuzda dondurucu soğuklar, ağustosta soğuktan ölenler... 206 yıl önce dünya soğuk ve kasvetli bir yaz geçirmiş. Endonezya'da yaşanan bir yanardağ patlaması dünyanın öteki ucunda dondurucu soğuklara neden olmuştu.

Joe Biden'ın sağlığı gerçekten nasıl?

Bisikletten düştü, yolunu şaşırdı, tanımadıkları ülkeyi 'müttefik' olarak sınıflandırdı. ABD Başkanı Joe Biden'ın sağlığı ülkesinde merak konusu. Kimileri demans başlangıcı olduğunu iddia ediyor. Kimileri ise yeni başkanın, Başkan Yardımcısı Harris olacağını...

Üç Afrika yaban köpeğinin 2 bin km'lik yaşam yolculuğu!

Üç kız kardeş, aslanlara, timsahlara, kaçak avcılara, coşkun nehirlere meydan okuyarak 2 bin kilometre yürüdü. Yeni bir hayata adım atmak için bu akılalmaz yolculuğu yapan üç Afrika yaban köpeği, tehlikedeki türün geleceği için de hayati bir iş başardı!

Yurt dışı tatili ile yurt içi tatili arasındaki makas daraldı mı?

Bu kurlarla yurt dışı tatili yapmak eskisine göre zor. Ancak güneydeki 5 yıldızlı otellerin fiyatları ortada, bazı vatandaşlar 'biraz daha fazla vereyim yurt dışında tatil yapayım' diye düşünüyor. Tur operatörleri böyle bir talebin olduğunu doğrularken vatandaşlar Türkiye'deki fiyatları eleştiriyor.

6 soru 6 cevap | Yanan orman nasıl tekrar yeşillenir?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan yangın geçen sene yürekleri yakan o felaketi hatırlattı. Daha fidanlar filizlenmeden çıkan bu yangının ardından yine aynı soru akıllara geliyor: Yanan orman nasıl tekrar yeşillenir?

Yangınlara iklim krizinin etkisi ne? '10 derece daha soğuk olsa...'

Hava sıcaklıklarının artışı, yaz ayı ortasında yaşanan seller, hortum, su baskınları gibi doğal afetler ortaya çıktığında akla ilk gelen konu iklim krizi oluyor. Peki ya yangınlar? İklim krizinin yangınlar üzerindeki etkisi ne? Toplum iklim krizi ile ilgili ne düşünüyor?

Rusya, Ukraynalıları Ukrayna ordusunun kendilerini vurduğuna nasıl inandırdı?

Rusya, Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde sadece tank ve mermilerle savaşmıyor. Radyo ve televizyonlardan yaptığı Ukrayna karşıtı propagandayla da Ukraynalıların ülkelerine duyduğu güveni sarsmaya çalışıyor. Bazı Ukrayna vatandaşları, Ukrayna ordusunun kendilerini vurduğunu bile düşünüyor.

Sırada zürafalar mı var?

Uzmanlar, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan zürafalara bu konuda gereken ilginin gösterilmediğini ve zürafaların "sessiz yok oluşunun" alarm seviyesine yükseldiğini söylüyor.

Marmaris'te 2021 ile 2022 arasındaki fark ne? 'Buraya aynı nedenden dolayı dönmek...'

Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık, Marmaris'te yaşanan orman yangınına kameraman Varol Biçer ile birlikte ilk günden beri sahada tanıklık ediyor. Geçen sene de günlerce afet bölgesinde görev yapan Altunışık geçen yıl ile bu yıl arasındaki farkı anlatıyor.

Kendi kendine 'depresyon' ve 'bipolar' teşhisi koymak neden bu kadar popüler oldu?

Bazen kötü hissetmek depresyon belirtisi midir? Bipolar olmak günlük bir olay mıdır? Kendi kendine psikolojik rahatsızlık tanısı koyan insanların sayısı giderek artıyor. Uzmanlar bunun altında 'ilgi çekmek' olduğu söylerken, meseleye böyle yaklaşmanın hastalıkları basitleştirdiği görüşündeler.

Biraz da bizi göster! Sosyal medya şirketlerine 'milli içerik kotası'

Dijital medya platformlarının etkilerinin artması Batılı hükümetleri alarma geçiriyor. Ülkeler dijital platformları yerli ve milli içeriklere yatırım yapmaları konusunda zorlamak istiyor. Kanada çok tartışılan bir 'içerik kotası' uygulamasını başlatmak üzere.

Rusya Ukrayna savaşı Avrupa'yı nasıl yeniden kömürle buluşturdu?

Avrupa'nın tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş planları Ukrayna'nın işgali ile ileri tarihe atıldı gibi. Rus doğalgazının kısıtlanması, alternatif enerji arayışlarını hızlandırdı. Avrupa ülkeleri tekrar kömüre mi dönecek?

Orman katili S.A. kaç yıl ceza alabilir?

Marmaris'te 3 bin hektardan fazla alanın kül olmasına sebep olan ve sigara izmariti ile yangını çıkardığını itiraf eden S.A. tutuklandı. Peki Türkiye'de yılda kasten kaç orman yangını çıkıyor? Orman yakmanın cezası ne?

İstanbul'da tsunami: Galata surlarını aşmıştı...

İstanbul, Akdeniz çevresinde tsunami riski olan dört şehir arasında gösterildi. İstanbul tarihinde büyük depremler sonrası tsunamilere alışkın bir şehir. Marmara Denizi'nde son 4 bin yılda 100'den fazla tsunami kaydedildi. Peki günümüzde risk ne?

Dünya Ukrayna buğdayını konuşuyor... Peki ya yeni hasat?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte gıda fiyatları küresel çapta yükseldi. Özellikle buğday fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Peki, Rus bombardımanı altında ekilen bu buğdayların hasadı nasıl yapılacak? Ukrayna'daki yeni hasat dönemi fiyatları aşağı çekecek mi?

ABD'de Demokratların Biden sorunsalı: 'Aday olmalı mı olmamalı mı?'

ABD'de başkanlık seçimine uzun denebilecek bir süre var ancak şimdiden "Aday kim olacak?" sorusu hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların aklındaki en önemli soru. Demokratlar cephesi mevcut başkan Joe Biden'ın aday olacağını düşünüyor ancak olmalı mı emin değil...

Bir orman yangını nasıl söner? Su, köpük, karşı ateş, retardant, kimyevi toz

Orman yangınlarında, alevlerle mücadele yöntemleri her zaman eleştiri konusu oluyor. Peki ardından kilometrelerce kül bırakan bu alevlerle nasıl mücadele edilir? En etkili yöntemi hangisi? Hangi yöntemler daha pahalı?

Hangi toplum neye gülüyor? Birine komik gelen şaka diğeri için neden anlamsız?

Kültürler arası mizah farkları son derece keskin olabiliyor. Araştırmacılara göre doğu toplumları batıya göre daha az şakacı. Batılılar şakayı stres ile mücadele etmek için kullanırken, doğu toplumlarında mizah özel bir yetenek olarak kabul ediliyor.

Domuz kalbi nakledilen adamın ölümü için iki senaryo! İlaçlar mı, virüs mü, hiçbiri mi?

Domuz kalbi nakledilen bir hastanın, operasyondan iki ay sonra hayatını kaybetmesi tıp dünyasını şoke etti. Bu ölümün sebepleri araştırılırken farklı noktaların üzerinde duruluyor.

Almanya'nın cephane sorunu ne kadar büyük? 'Sadece iki gün...'

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte savunma bütçesini 100 milyar euroya çıkarsa da ülkenin topyekûn bir çatışma için yeterli mühimmatı yok. Ülke bu sorunu çözmek için yollar arıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber