90'lı yılların favori hareketi mekik nasıl bir anda kayboldu?
Bir zamanların favori egzersiz hareketi mekik artık eskisi kadar tercih edilmiyor. Uzmanlar bunun nedenini hareketin o kadar etkili olmaması ve omurgaya zararlı olması şeklinde açıklıyor. Peki mekik vücuda neden zarar veriyor? Zayıflamaya etkisi yok mu?
90'lı yılları aklınıza getirin. Beden derslerinde bahçede yan yana dizilmiş onlarca çocuk... Bahar güneşi tepede hava belki de 30 derece. Hızlı hızlı yatıp doğrulan ve ter içinde kalmış bu gençler o dönemin en gözde egzersiz hareketlerinden birini yapıyorlar. Mekik çekiyorlar...
Mekik çekmek gerçekten de bir zamanlar çok moda idi. Okulların beden derslerinde ya futbol ya basketbol oynanır, ya da öğretmenlerin gözetiminde mekik ve şınav çekilirdi. Mekik o kadar moda bir egzersiz hareketiydi ki tele pazarlama kanallarının tanıttığı ürünler arasında, genelde kolay kilo verdirdiğini iddia edilen bir mekik aleti olurdu.
2000'li yıllara girildiğinde spor salonları arttı. Derken zincir spor salonları ortaya çıktı ve her mahalleye en az 2-3 spor salonu açılmaya başladı. Bu salonlara gidenlerin sayısının artması ile daha çok egzersiz hayatımıza girerken, mekik yavaş yavaş kayboldu.
'OMURGANIN BÜTÜNLÜĞÜNE ZARAR VEREBİLİR'
Hareket ve antreman bilimi uzmanı Gökmen Antepüzümü, bilimsel araştırmaların artması ile yapılan hareketlerin modellemelerinin değiştiğini söylüyor. Antepüzümü, son yıllarda mekik üzerine yapılan bilimsel çalışmalarla bu hareketin sadece abdominal ve external oblik gibi karındaki kas gruplarını aktif ettiğini, aslında vücudun geneline o kadar da faydası olmadığının ortaya çıktığını söylüyor.
Öte yandan Gökmen Antepüzümü'ne göre; mekik omurganın bütünlüğüne de zarar verebilir. Uzman eğitmen omurganın öne doğru eğilmesiyle oluşan baskının omurgaya zarar verdiğinin altını çiziyor.
'MEKİK HAREKETİNİN O KADAR YARARLI OLMADIĞI FARKEDİLDİ'
Fitness eğitmeni Kemal Yıldız, mekik çekmenin grup kaslarını çalıştırdığı ifade ederken, "Ancak mekik karın kasları için en etkili hareket değil. Plank (kolları dayayıp paralel bir şekilde yüz üstü durmak) ve varyasyonları çok daha etkili. Bu yüzden mekik zaman içinde kaybolmuş olabilir" diyor. Fitness kültürünün Türkiye'ye 80'lerde yaygınlaştığını söyleyen Yıldız, "Şimdi yavaş yavaş çağa ayak uydurmaya başladık. Böylece aslında şınav ve mekikten başka birçok hareket olduğunu da öğrenmiş olduk" demekte.
'MEKİK OMURGAYA ZARAR VERİYOR'
Kanadalı biyomekanik araştırmacısı Stuart McGill de mekik çekmenin omurgaya zarar verdiğini düşünenlerden. McGill, "Bir baskı uygulamıyorken omurgayı tekrar tekrar öne doğru bükerseniz, omurgaya pek bir şey olmaz" diyor ve hareketlerini incelediği oryantal dansçılardan bir örnek veriyor: Omurgalarını tekrar tekrar esnetiyorlar ve ciddi sakatlıklar gözükmüyor.
McGill "Sorun, daha yüksek kas aktivasyonundan veya kaldırılan yük ile omurganızı tekrar tekrar esnediğinizde ortaya çıkar" diyor. Uzman, bir yükle omurgaya baskı yapmanın riskine dikkat çekiyor.
Bir kişinin omurgası, ağırlığı taşımak için kıvrıldığında ve gerildiğinde, (bir grup ortaokul öğrencisinin bir dizi mekik boyunca sallanması gibi) hareket omurilik disklerini zorluyor. Bu durumlarda omurganızdan ne kadar sık esnemesini isterseniz, o kadar riskli oluyor.
Çalışma hayatlarını bir depoda yük taşımakla veya kilolarca ürünü kamyonlara istiflemekle geçiren insanlar, herhangi bir akut sırt yaralanması yaşamasalar bile, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde bu şekilde sırt ağrısına sahip oluyorlar.
'ASKERİYE VAZGEÇERSE SİVİL EĞİTMENLER DE VAZGEÇER'
ABD ordusunun her kolu, test ve eğitim müfredatlarından mekik ve egzersizi aşamalı olarak kaldırıyor. ABD'li fitness eğitmeni Pete McCall'a göre; eğer silahlı kuvvetler bu egzersizin tamamen uygun olmadığına karar verirse, bu karar birçok sivil eğitmen için de bir işaret olacak.
Ek kaynak: The Atlantic
Kaynak: Web Özel