Kirayı kiralamak nasıl yatırım oldu? 'Bir koşulda mümkün...'

Artan konut fiyatları ve kira bedelleri nedeniyle bazı kiracılar gayrimenkul üzerinden alternatif gelir elde etmenin yollarını arıyor. Bu noktada evi kısa süreli konut kiralama platformlarında değerlendirmek bir yöntem olarak öne çıkıyor. Hatta bunu bir yatırıma çevirenler de var. Peki bu mümkün mü?

Son Güncelleme:

Kiraların yükselişiyle kiracıların, ev sahiplerinin ve yatırımcıların bir kısmı gayrimenkul üzerinden alternatif gelirler yaratmaya çalışıyor. Söz konusu alternatif arayışlarının başında elbette kısa süreli konut kiralama platformları gelmekte.

Bu platformlar aslında yıllardır Türkiye'de de kullanılıyor ancak pandemi sonrasında turizmin hareketlendiği böylesi bir ortamda oldukça rağbet görüyorlar.

Hatta bir süredir bazı yatırımcıların aynı bölgeden birkaç ev kiralayıp, bunları konut kiralama platformlarında kısa süreli kiralayarak gelir elde ettiklerine ilişkin haberler ve paylaşımlar gündemde yer almakta. Bunu ev sahibinin bilgisi dahilinde yapanlar olduğu gibi bilgi vermeden buna girişenler de var.

Ünlü bir kısa süreli konut kiralama platformunda İstanbul'da bir gecelik konaklamanın ortalama fiyatı 1110 TL olarak görülüyor. Peki kiracılar hangi koşullarda oturdukları evi kısa süreliğine bir başkasına kiralayabilir?

'ALT KİRALAMA HAKKI VERİLMİŞSE MÜMKÜN'

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, “Mal sahibi 'alt kiralama hakkı' vermişse mümkün” diyor. Yakın zaman önce getirilen düzenlemeyi de hatırlatan Av. Kiraz, evini kısa süreliğine kiraya vermek isteyen kişilerin bu yöndeki ticari faaliyetini bildirmeleri gerektiğini ve evde kimin kaldığına ilişkin 24 saatte bir kimlik bildirimi yapmasının zorunlu kılındığını ifade ediyor.

Burada ev sahibinin konudan haberdar olması ve kiracıya “alt kiralama hakkı” tanıması gerektiğinin altını çizmek gerekiyor. Bu tarz platformları dünyanın dört bir yanından insanlarla, gezginlerle sosyalleşmek için kullananların büyük bir kısmı ev sahiplerini bu konuya ilişkin bilgilendirmiyor.

Av. Kiraz söz konusu durumu “Kira sözleşmesine esaslı aykırılık” olarak nitelendiriyor ve “Ev sahibi bunu tespit ederse ihtarname gönderir ve kiracının 30 gün içinde buna son vermesini ister, aykırılığın devamı halinde ev sahibi tahliye davası açabilir ve kazanır da” diye konuşuyor.

'EV SAHİBİMİN BİLMESİNE GEREK YOK!'

Kadıköy'de yaşayan ve özel sektörde çalışan 29 yaşındaki Çağrı da bu tarz platformları kullanıyor. “Ev sahibiniz bu durumu biliyor mu?” sorusuna “Hayır, bilmesine gerek yok diye düşünüyorum” yanıtını veren Çağrı şunları söylüyor:

“Sürekli olmamakla birlikte 3 yıldır bir odamı kiraya veriyorum. İlk zamanlarda sosyalleşmek ve farklı kültürleri tanımak için kiralıyordum ancak daha sonra artan kira bedellerini karşılayamadığım için kiralamaya başladım.”

Pandemi sürecinde sağlıkla ilgili endişeleri ve uzun kapanmalar nedeniyle bu yönteme ara veren Çağrı, “Şu anda çok büyük bir talep var, yetişmekte güçlük çekiyorum” diyor ve ekliyor:

“Tanıdığım çok fazla insan bu platformları kullanıyor ve örneğin tatile giderken evlerini kiraya verip maddi gelir elde ediyorlar.”

Bodrum'da yaşayan Atakan Sakarya ise evi kiracısı tarafından habersiz bir şekilde kiraya verilenlerden... Emeklilik günlerini Bodrum'da geçiren Sakarya, Beşiktaş'taki dairesini Nisan 2021 sonunda 2 bin 450 TL kira bedeliyle kiraladığını ve konudan emlakçısı aracılığıyla haberdar olduğunu söylüyor ve yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Meğer adam kendi kalmıyor, evi kısa dönem başkalarına kiralıyormuş. Ara sıra da gelip temizlik yapıyormuş. Kiracıyı aradım, kendisini polise şikayet edeceğimi söyledim. Suçunu kabul etti ve evimden ay sonu çıkacağını söyledi.”

'DEVİR VE CİRO EDİLEMEZ' MADDESİ...

Gayrimenkul danışmanı Cemil Eren ise “Tüm kiralık sözleşmelerinin ilk maddesidir 'devir ve ciro edilemez' ifadesi. Hatta bu madde yazmasa bile Borçlar Kanunu anlaşmanın olmadığı koşullarda devir ve cironun önüne geçiyor. Lakin kiracı, ev sahibi ile anlaşabiliyorsa alt kiralama üzerine; bu şekilde evi kiralayabilir” diye konuşuyor.

KİRA HUKUKUNDA ALT KİRA SÖZLEŞMESİ: Taraflar arasında bir anlaşma olması halinde kiracı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 322’nci maddesinde gösterildiği şekilde kira hakkını bir başkasına devredebilir. Yani; kira sözleşmesi kurulması suretiyle kiracının tasarrufuna sunulmuş olan kiralanan, tamamen ya da kısmen kiracı tarafından bir “alt kiracıya” kiralanabilir.

Cemil Eren, ofis olarak kendilerinin sadece standart uzun dönem kiralamalara aracılık ettiklerini ifade ederken telefonla görüştüğümüz Kadıköy ve Beşiktaş'ta hizmet veren emlak ofisleri birden fazla konut kiralayıp bunları platformlara kiralayanları duyduklarını ancak buna direkt olarak tanık olmadıklarını dile getirdi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber