Dünya Ukrayna buğdayını konuşuyor... Peki ya yeni hasat?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte gıda fiyatları küresel çapta yükseldi. Özellikle buğday fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Peki, Rus bombardımanı altında ekilen bu buğdayların hasadı nasıl yapılacak? Ukrayna'daki yeni hasat dönemi fiyatları aşağı çekecek mi?
Pavlo Sergienko, Ukrayna'nın Lukianivske köyünde yaklaşık 3 bin hektar büyüklüğünde bir buğday tarlasının sahibi. Sergienko, savaş bölgesinde tarlasını işlemeye devam etmeye ve hasadını toplamaya çalışan bir çiftçi. Buğday hasadı için ihtiyaç duyduğu bütün ekipmanları kiralamış, gereken bütün ilave yardımları da tedarik etmeyi başarmış. Sergienko'nun bir sonraki engeli ise, neredeyse her gün tarlasına düşen Rus roketlerine rağmen mahsulünü toplamak. "Bütün işleri nasıl halledeceğimizi hiç bilmiyorum. Ayrıca buğdayı da buradan nasıl nakliye edeceğimiz de bir başka sorun." diyen Sergienko, hasadını gerçekleştirme konusunda kararlı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dünyanın en bereketli tarım ambarlarından birini derinden etkiledi. İşgal, tahıl tedarikine büyük darbe indirdi ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. İşgalden sonra Karadeniz'deki limanlarının dünyayla bağı kesilen ve tahıl ambarları hedef alınan Ukrayna'da hasat zamanı başlamak üzere. Ukrayna buğdayının yaklaşık üçte ikisi Sergienko gibi küçük ve orta ölçekli çiftçilerden geliyor. Bu nedenle söz konusu çiftçiler Ukrayna buğday üretiminin can damarı olarak nitelendiriliyor. Sadece bir yıllık kayıp bile bu çiftçilerin işlerinin batmasına neden olabilir. Böylesi bir senaryonun gerçekleşmesi halinde ise, Ukrayna endüstrisinin önemli bir bölümünde gelecek yıllarda üretim ciddi şekilde sekteye uğrayabilir.
Ukraynalı tahıl komisyoncusu Elena Neroba, ülkesinin bu üretimin sürekliliğine dayandığını vurgulayarak, "Birçok küçük çiftçi için mahsulü kaybetmek felaketten de beter" dedi. Sergienko'nun yaklaşık 1 milyon dolarlık borcunu ödemesi, mahsulünden gelecek nakit alacaklarına bağlı.
Sergienko, 24 yıllık çiftliklerindeki inekler ile domuzların, Rus roketleri ve ağır silahlarıyla telef olduğunu aktardı. Tarlasındaki tahılın sadece üçte ikisinin iyi durumda olduğunun altını çizen Sergienko, "Tarlanın geri kalanı ya yandı ya da ulaşılamayacak kadar zarar gördü. Ayakta kalabilmek için bu tarlanın her bir santimetresinden neler elde edebileceğimizi düşünmek zorundayız" diye konuştu.
ÇATIŞMALARDA İKİ TARLASI DA YOK OLMUŞ
Sergienko'nun çiftliğinin az ilerisinde de Lina Boichenko'nun eskiden çiftlikleri vardı. Birbirine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan bu tarlalar karşılıklı iki tepenin başında yer alıyordu. Boichenko, çiftliklerinden birine önce Ukrayna askerlerinin, diğerine de Rusların konuşlandığını söylüyor. Haftalar boyunca iki taraf birbiriyle çatışmış ve Boichenko'nun çiftliklerinde ne var ne yoksa harap olmuş.
Boichenko, "Tarlalar yandı, ahırlar yıkıldı, bütün ekipmanlarımız yanıp kül oldu" diyor. Eskiden köy heyeti üyesi olan Boichenko, ülkesinin güneyine kaçtığını ve hiçbir planı olmadığını belirterek, "Ama Ruslar gitmeden memleketime dönmeyeceğimi biliyorum" diyor ve ekliyor: "Beni aradıklarını duyuyorum, ismim listelerinde yazıyormuş."
Ukraynalı çiftçilerin sorunları hasatla da bitmiyor. Çiftçiler mahsullerini nasıl tehlikeli bölgelerden çıkaracaklarının da bir yolunu bulmaya çalışıyor.
MÜŞTERİ VAR AMA ÜRÜNLERİ ALMAYA GİDEMİYOR
64 yaşındaki Viktor Gryshchuk, Mayıs ayında Rusya'nın bombardımanı altında ayçiçeği ektiğini ve iki hafta içinde hasılata başlamayı planladığını dile getiriyor. Gryshchuk hiçbir zaman nakliye ekipmanı edinmediğine ve görece hesaplıya sattığı mahsullerini müşterilerinin gelip aldığına işaret ediyor.
300 tonluk ay çekirdeğine talip bir müşteri bulduğunu söyleyen Gryshchuk, mahsulünün karanlık bir depoda bulunduğunu ve bombardımandan zarar gördüğünü vurguluyor. Gryshchuk, "Halihazırda ödemesi yapıldı ama müşteriler mahsulü almaya gelmeye korkuyor" diye konuştu.
Tahıl komisyoncusu Elena Neroba, bazı çiftçilerin savaş koşullarının üstesinden gelebilmek için birlik olduklarını, bu sayede ithalat ürünleri de dahil olmak üzere mahsullerinin nakliyesi için çabaladıklarını aktardı.
Çok az şirket çiftliklere gitme riskini göze alıyor ve buğdayı ülke dışına çıkarma konusundaki lojistik risklerden dolayı ülke içinde de tahılların fiyatı gittikçe düşüyor.
Neroba, çiftçilerin buğdayı ithal edebilmek için kendi çözüm yollarını aradıklarını ve kendilerini uluslararası piyasalara ulaştırabilecek aracılar bulduklarını sözlerine ekledi.
*Bu yazı, The Wall Street Journel'de "Ukrainian Farmers Harvest Wheat Amid Russian Rockets, Crossfire" başlığı ile yayımlanan haberden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel