Yurt dışı tatili ile yurt içi tatili arasındaki makas daraldı mı?

Bu kurlarla yurt dışı tatili yapmak eskisine göre zor. Ancak güneydeki 5 yıldızlı otellerin fiyatları ortada, bazı vatandaşlar 'biraz daha fazla vereyim yurt dışında tatil yapayım' diye düşünüyor. Tur operatörleri böyle bir talebin olduğunu doğrularken vatandaşlar Türkiye'deki fiyatları eleştiriyor.

Son Güncelleme:

Bu yaz güneyde beş yıldızlı bir otelde tatil yapmak isteyen vatandaşların keselerini bir hayli açmaları gerekecek. Gerek gıda fiyatlarındaki artış, gerekse de akaryakıt fiyatlarının yükselişi, güzel bir deniz-kum-güneş tatili için bütçeyi zorluyor. Bugün Antalya’da beş yıldızlı bir otelde bir hafta tatil yapmanın masrafı kişi başı 10 bin TL’yi aşıyor. Dört kişilik bir aile bu tatili yapmak istese yaklaşık 40 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekecek.

Kurlardaki artışa karşın yurt içi tatilin de masrafının ciddi şekilde artması bazı vatandaşların kendilerine ‘Acaba üzerine biraz daha para koyup yurt dışına mı gitsem?’ sorusunu sormalarına neden oldu.

Beyaz yakalılar yurt dışında nasıl tatil yapabileceklerinin hesaplı formüllerini ararken otobüsle Avrupa turları düzenleyen bir şirketin yetkilisi Salih Battalbaş, “24-25 bin liraya 16 gün boyunca Avrupa Kıtası’nın tamamını gezebiliyor insanlar” diyor. Battalbaş’a göre '25 bin TL güney sahillerinde tatil yapmakla' aynı fiyat.

'İLERİKİ YILLARDA DAHA PAHALANABİLİR DÜŞÜNCESİ'

Tur şirketi yetkilisi bazı vatandaşların ileriki yıllarda yurt dışı turların daha da pahalanacağını düşünerek bu yıl Edirne’nin öte tarafına geçmek için ellerini çabuk tuttuklarını söylüyor. Battalbaş sözlerini şöyle noktaladı: “Pandemiden beri tatil planlarını erteleyen insanlar, bir daha bu fiyatlara tur bulamayacaklarını bildikleri için rağbet var. Tatil kredisi bile çekiliyor. Dövizdeki artışa rağmen, daha hesaplı geldiği için Avrupa tercihler arasında. Avrupa turlarında yer kalmadı.

Avrupa’ya tur düzenleyen başka bir şirketin kurucusu Bestami Köse de yurt içi tatil ile yurt dışı tatil arasındaki makasın kapandığı görüşünde. Özellikle Balkan turları ile güney tatilinin birbirine yaklaştığını vurgulayan deneyimli turizmci, “Orta kesim üstü için Balkanlara gitmekle Antalya'ya gitmek aynı olunca, bu sene turizm dünyası için Sırbistan, Karadağ, Bosna, Makedonya gibi ülkeler ciddi talep alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Köse’ye göre; Ege bölgesindeki otel odaları euro cinsinden fiyatlanıyor ancak TL olarak satılıyor, kimi vatandaşların da Türkiye’de ciddi bedeller ödeyerek yaptıkları tatilde hizmet kalitesi problemi yaşadıklarını belirtiyor. (Tabii yurt dışında Türkiye’de ödenecek miktar ile yapılan tatilin lüks bir seyahat deneyimi olmayacağını da eklemek gerek.)

'KALACAK YER HARİÇ 12-13 BİN TL AYIRDIM'

Temmuz ayının başında Hollanda'ya gidecek olan Songül Erdoğan, tatil için kişi başı konaklama hariç, her şey dahil 12-13 bin TL ayırdıklarını söylüyor. Erdoğan, "Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle dövizin geldiği noktada normalde çok daha fazla tutar. Ancak konaklama ihtiyaçlarımızı arkadaşımızda kalarak karşılayacağız" diyor.

"Türkiye'de tatil yapmak isteseydik her şey dahil bu fiyatlara denk gelirdi" diyen Erdoğan, "Yurt dışında arkadaşımda kalacağım için tatilim Türkiye'dekinden daha uyguna geliyor. Kendi ülkemizde uygun fiyata tatil yapabileceğimiz bir yer kalmadı artık. Artan döviz kurundan dolayı önümüzdeki yıllarda Avrupa'da bir ülkeye gidebileceğimizi düşünmüyorum" diye konuştu. 

Bu yıl tatil için Avrupa'yı tercih eden vatandaşlardan C.A., "Yıllardır Türkiye'de Marmaris'te tatil yapıyorum. Şu anda Marmaris'te baktığım yerlerin 5 yıldızlı otellerin fiyatları 1 hafta en az 10 bin TL. Uçak bileti, gidiş dönüş 15 bine yakın para harcayacağım. Baktım olmuyor, yurt dışı turlarına baktım. Şu an baktığım turlar ile Antalya veya Marmaris'te 5 yıldızlı bir otel tatilini karşılaştırdığım zaman neredeyse aynı fiyata geliyor" diyor.

Döviz kurları yükselse de Türkiye'deki enflasyonun hayat pahalılığına neden olduğunu söyleyen C.A., "Viyana, Budapeşte ve Prag'da bir hafta gezmek, Antalya'da otelde tatil yapmak ile aynı fiyat" dedi.

GEÇEN YIL FRANSA'YA KAÇ KİŞİ GİTTİ?

Peki Türkler yurt dışında en fazla nerelere gitmeyi tercih ediyor? TÜİK rakamlarına göre; 2021 yılında Türk vatandaşları en fazla Bulgaristan’a gitti (402 bin 743). Turistik Batı Avrupa ülkelerine seyahatlere baktığımızda ise 2021 yılında İtalya’da 11 bin 345, Fransa’ya 18 bin 878, İspanya’ya 3 bin 170 Türk vatandaşının seyahat ettiğini görüyoruz.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber