"Akdeniz stratejisi" Güç mücadelesi çatışmaya döner mi?

Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz doğal gaz arama çalışmaları Doğal gaz Filistin Gazze İsrail Dünya haberleri Gündem haberleri Türkiye Ekonomi haberleri Kıbrıs TSK Pentagon Türk Silahlı Kuvvetleri ABD yunanistan İngiltere
"Akdeniz stratejisi" Güç mücadelesi çatışmaya döner mi?

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun, Doğu Akdeniz'de güç mücadelesi yaşandığını söylemesi gözleri bu bölgedeki stratejik mücadeleye çevirdi. İsrail’in yapacağı bir çılgınlığın Doğu Akdeniz’de küresel savaş riski taşıdığını belirten uzmanlar ABD'nin senaryosuna dikkat çekti...

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, geçtiğimiz günlerde “Doğu Akdeniz'de 3 havzada ciddi miktarda doğal gaz ve petrol bulundu. Burada güç mücadelesi yaşanıyor” açıklaması, gözleri Doğu Akdeniz'deki dengelere çevirdi. Tatlıoğlu’nun açıklamaları üzerine ‘haberglobal.com.tr’ye konuşan Güvenlik Politikaları Uzmanı Ünal Atabay, "Evet güç mücadelesi yaşanıyor, yaşanmaya da devam edecek. Bölgede var olan kaynakların kıymeti dikkate alındığında bu güç mücadelesi bölge ülkeleri arasında bir çatışmaya gidebilecek potansiyel taşımaktadır. Her zaman ulusal çıkarlarımız çerçevesinde hazırlıklı olmak zorundayız." dedi.

"Akdeniz stratejisi" Güç mücadelesi çatışmaya döner mi? - Resim : 1
Türkiye'nin bölgedeki hamlelerinin ABD'yi rahatsız ettiğini belirten Ünal Atabay, özellikle gaz boru hatlarının güzergahları ile ilgili Türkiye'nin avantaj elde etmesinden dolayı ABD, Türkiye'nin girişimlerini vekil ülke odakları üzerinden engellemeye çalışmakta olduğunu belirtti.

UÇAK GEMİSİ GİBİ 

Doğu Akdeniz'deki gerginliğin tarihsel kökleri olduğuna dikkat çeken Atabay, "Kıbrıs Adası'nın varlığı adeta bir uçak gemisi pozisyonunda. Şu anda batı dünyası İsrail'e desteğini burada bulunan İngiliz üsleri üzerinden sürdürüyor. Adadan İsrail'e silah ve mühimmat başta olmak üzere lojistik ekipman da sevk ediliyor. İngiliz üslerinden İsrail'e istihbarat desteği de sunulduğunu göz önüne alırsak stratejik önemi çok daha iyi anlamış oluruz" dedi.

"Akdeniz stratejisi" Güç mücadelesi çatışmaya döner mi? - Resim : 2
Coşkun Başbuğ Kıbrıs’ın stratejik önemi hakkında "Kıbrıs Atatürk’ün 'Muhakkak önem verilmeli' dediği bir coğrafya. Türkiye’nin yavru vatanı. Türkiye zaten bu konuda askeri, siyasi, ekonomik tüm desteğini veriyor. Dolayısıyla önemine binaen diğer ülkelerin gözü Kıbrıs’ta. Ama biz oldu bittiye asla müsaade etmeyiz. Çünkü Kıbrıs gerçekten Doğu Akdeniz için olmazsa olmaz bir coğrafya." dedi.

ABD SENARYOSU

Oramiral Tatlıoğlu'nun önemli açıklamalarını değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ise bölgede İsrail’in Gazze'ye müdahalesi ile gerginlik yaşandığını belirtti. Başbuğ, "Amerika’nın bu işin senaristi olarak Doğu Akdeniz başta olmak üzere birden çok hedefi var. ABD, hepsini bir araya getirip paket bir senaryo yazdı. Amerika’nın bu paket senaryo hedefinde neler var? Doğu Akdeniz’e uçak gemilerini yollamak ve enerjiye çökmek" diye konuştu.

KRİZİ ABD ÇIKARDI

ABD'ninTürkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hamlelerini engellemek için stratejiler geliştirmeye çalıştığını sözlerine ekleyen Başbuğ, şunları söyledi: "Amerika kıyı şeridindeki enerjinin tek hakimi olmak istiyor. Bu hedeflere koşturmak için de Doğu Akdeniz’de bir kriz çıkarması gerekiyordu. O krizi de İsrail üzerinden çıkardı."

"Akdeniz’de sıcak bir çatışma riski her zaman söz konusu. Burada yapılacak bir çılgınlık veya İsrail’in yapacağı Doğu Akdeniz’de savaş riskini gündeme getirir. Bu olursa çatışma küresel savaşa dönüşür. Bölgenin kaderini değiştirecek bir servet söz konusu. Bu servetin esas ana hak sahiplerinden, en büyük pay sahiplerinden biri de Türkiye."

"Akdeniz stratejisi" Güç mücadelesi çatışmaya döner mi? - Resim : 3
Doç. Dr. Levent Ersin Orallı, doğrudan sıcak bir çatışmanın büyük devletler arasında cereyan etmeyeceğini ancak vekil aktörler vasıtasıyla bu bölgede uzun süre istikrardan bahsedilmesinin zor olacağı değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Levent Ersin Orallı da Türkiye'nin bölgedeki hamleleri konusunda önemli uyarılarda bulunurken, "Türkiye'nin bölgedeki olası emperyalist oyunları bozabilecek karakteri açık bir şekilde yansıttığı gerçeğini görüyoruz. O bakımdan ABD’nin Türkiye'nin hakkaniyeti savunan hamlelerinden rahatsızlık duyduğunu ki bu bağlamda da uçak gemileriyle, savaş gemileriyle bölgeyi dönemsel bir abluka içinde tuttuğu gerçeğini vurgulamak gerekir" dedi.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel